Barna i Andromeda barnehage lyttet spent mens Lars Monsen fortalte historier fra turene sine, og de hadde mange spørsmål.

Lars Monsen: – Det er viktig å lære barn at man kan klare seg med lite

Lars Monsen mener det er viktig å lære barn at man ikke trenger det nyeste eller dyreste utstyret for å ha det gøy på tur. Tirsdag ble han med Andromeda barnehage ut i skogen.

Publisert Sist oppdatert

I fjor høst arrangerte PBL og Komplettfritid en konkurranse der premien var en dag med villmarks- og ekspedisjonsfarer Lars Monsen.

Andromeda barnehage på Korsvoll i Oslo ble den heldige vinneren og tirsdag fikk de besøk av Monsen. Han ble med ni av førskolebarna til barnehagens lavvoplass. Der fortalte han historier fra de mange ekspedisjonene sine. Barna lyttet spent og hadde mange spørsmål om Monsens turer:

– Hvor mange meter har du gått?

– Har du noen gang møtt på en rev?

– Hva er det farligste dyret du har sett?

Monsen opplyste at han hadde gått veldig mange meter. Han kunne bekrefte at han hadde sett rev. Og det skumleste dyret han noen gang hadde møtt var en hissig isbjørn på rundt 500 kg.

De ansatte og barna fikk også tips blant annet om hvordan man enkelt kan slå opp en presenning for å beskytte seg mot vær og vind.

(Se Monsen tips nederst i saken.)

Har fokus på friluftsliv

Tjenesteleder i Andromeda barnehage, Laila Olsen, forteller at barna syntes det var veldig stas med besøk.

– Vi hadde overnatting i barnehagen i forrige uke med førskolebarna. Da så vi film av Lars Monsen ute i naturen. Vi har også snakket om ham i samlingsstund og de har fått se bilder av det han har gjort så barna visste godt hvem som skulle komme på besøk, sier hun.

Andromeda barnehage er en del av barnehagekjeden ULNA, og er en av kjedens tre barnehager som satser spesielt på friluftsliv.

– Derfor var et slikt besøk midt i blinken for oss. Dette er det fagområdet vi jobber mest med i disse barnehagene, sier Olsen. Hun syntes Monsen kom med mange nyttige tips.

– Han kom blant annet med gode tips til lavvoplassen vår og enkle grep vi kan gjøre. For eksempel at har man nok tau og nok med gode presenninger kan man gjøre mye spontant for å gjøre det enklere for barna å være ute. Han sa også at det er gull verdt for barna å bli vant til å bevege seg i ulendt og kupert terreng i tidlig alder. Vi fikk mye bekreftelse på at det vi gjør er riktig og også noen tips som vi kommer til å prøve ut, sier Olsen, og forteller at møtet med Monsen har vært til stor inspirasjon for de ansatte.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

– Overnatt ute!

Lars Monsen syntes det var veldig hyggelig å komme på besøk til Andromeda barnehage. Han kom med flere tips til de ansatte. Blant annet om hvordan man kan spenne opp en duk for å beskytte seg mot vær og vind.

– Man må starte med å ha et 25 meter langt tau, for eksempel en flaggline. Så binder man det i passe høyde – kanskje to meter over bakken – fra ett tre til et annet, og strammer tauet skikkelig. Deretter legger man duken over og fester alle de fire hjørnene med barduner, enten til trær, steiner eller kanskje plugger, men helst til trær.

– Det holder med en billig presenning?

– Det holder i massevis, men gjerne forsterk hjørnene. Da slår du noen halvstikk når du fester hjørnene. Trippel halvstikk så er du i mål, råder Monsen.

– Har du noen tips til barnehager som ønsker å gi barna turglede?

– Jeg ville lagt vekt på å prøve å få dem til å overnatte ute. Start for eksempel med sovepose i en lavvo, få med foreldrene og forklar hvorfor man ønsker å gjøre dette. Med en gang barna begynner å ligge ute åpner det seg en helt annen verden. De fineste stundene ute er faktisk på kvelden og om morgenen. Kanskje særlig når morgenen kommer – det å kunne våkne i en sovepose, høre de første fuglene som kvitrer og ligge under en duk som du har spent opp selv. Det blir en veldig mestringsfølelse for en ung sjel, sier Monsen.

– Viktig å lære barna at man kan klare seg med lite

Monsen mener også at barnehagen spiller en viktig rolle i å lære barna at man ikke trenger masse fancy utstyr og klær for å ha det fint på tur.

– Det er kjempeviktig å lære ungene at de kan klare seg med lite. Det viktigste er at de ikke skal fryse, og da er det lurt å ha et tørt skift og å kunne beskytte seg mot vind og regn i pauser, at man kan skifte der hvor man spiser eller skal sove. Men da må man også lære ungene at det er greit å ta på seg våte, kalde klær igjen når man igjen skal begynne å gå. Da blir de robuste, sier Monsen, og legger til:

– Og du må ikke ha en gore-tex jakke. Gore-tex burde egentlig være et fremmedord i en barnehage, avslutter han.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS