– Vi har vært på jakt etter sola hele barnehageåret
For de eldste barna i Norlandia Stordalen friluftsbarnehage ble dagens solformørkelse en helt spesiell opplevelse. – Det er jo en ting å skulle forklare noe, men noe helt annet når ungene faktisk får oppleve det.
Pedagogisk leder Vebjørn Olsen i Norlandia Stordalen friluftsbarnehage er nesten like opprømt som barna. Sist han opplevde en solformørkelse, var i mars 2015. Da i en annen barnehage og en annen by.
De eldste barna i Norlandia Stordalen friluftsbarnehage i Bodø var knapt født siste gang månen seilte forbi og satte sola i skyggen. I dag sto de klare med spesialbriller og store forventninger.
– Vi har en førskoleklubb som heter Kråkeklubben. Med utgangspunkt i at noen av barna viste interesse for solsystemet, begynte vi å jobbe med det allerede i fjor høst. Vi tegnet planetene, og barna laget sin egen sol i gipsleire. Men da visste vi jo ikke at vi ville få en sånn avslutning på barnehageåret.
Sol hele året
En solformørkelse oppstår fordi månen sklir foran deler av solskiven sett fra Norge. Ikke bare blir dette den største solformørkelsen her til lands siden 2015 – den skjer også på et uvanlig gunstig tidspunkt, står det forklart på nettsiden Astroevents, som lages av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard, som kanskje er landets mest kjente astrofysiker.
Der står det også at den neste solformørkelsen vi kan oppleve her til lands finner sted 25. oktober 2022. Etter denne må vi vente helt til mars 2025 og august 2026.
I friluftsbarnehagen i Bodø har de eldste barna jaktet på solen hele året. Barnehagen markerte også at sola begynte å snu. Når sola kom tilbake i februar, ble det solfest.
– Vi har en grønnsakshage, og der er også sola viktig: Hvordan den gir varme og får ting til å gro. Vi har også jobbet med kroppen, og snakket om pigmenter og mørke og lyse barn - og hvilken rolle solen har. Solen har gått som en rød tråd gjennom hele barnehageåret, sier Olsen.
Fylle idé- og opplevelsesbanken
Norlandia Stordalen friluftsbarnehage er en toavdelings barnehage, med skogen som nærmeste nabo og med en direkte port rett ut i sin egen «Uttaforgjerdetskog». Naturopplevelser er viktig. Det er også det å bidra til at barn skal bli mer nysgjerrige, mer utforskende, og mer idéskapende.
– En stor del av jobben vår her i barnehagen handler om å gripe mulighetene. Det handler om innovasjon og kanskje å tenke litt annerledes. Ungene skal fylle idé- og opplevelsesbanken før de skal videre på skolen.
– Så nå har dere en gjeng lovende astrologer blant skolestarterne?
– De sitter nok kanskje på litt mer kunnskap enn andre, sier Olsen, og fortsetter:
– Nå den siste tiden har vi jobbet med å få barna til å skjønne hva som skjer under en solformørkelse. Vi har hatt samlinger med dette som tema, og latt de få tegne og male. Nå ble jo været også så bra at de faktisk fikk mulighet til å se den, sier Olsen fornøyd.
Samtidig har vel de fleste, fra barnsben av, lært at man ikke skal stirre direkte på sola. Barna ble derfor sluppet ut puljevis, og under nøye oppsyn av de ansatte.
– Vi fikk mulighet til å kjøpe solformørkelsesbriller til alle. Barna som er en del av dette, er fra tre til seks år, så det er klart at forståelsen av dette er ulik. Og: Det er klart, når barn får beskjed om å ikke se på sola, så er det jo akkurat det de gjør.