Gammelstua friluftsbarnehage er en ideell, foreldreeid barnehage som bruker naturen sammen med barna hver dag. De er en av åtte nominerte til 'Årets barnehage 2017'.
Gammelstua friluftsbarnehage er en ideell, foreldreeid barnehage som bruker naturen sammen med barna hver dag. De er en av åtte nominerte til "Årets barnehage 2017".

ÅRETS BARNEHAGE 2017: «Det handler om å bry seg»

Gammelstua friluftsbarnehage i Overhalla kommune er kandidat nummer tre i kampen for å vinne tittelen "Årets Barnehage 2017".

Publisert Sist oppdatert

Gammelstua friluftsbarnehage er en ideell, foreldreeid barnehage som bruker naturen sammen med barna hver dag. De er også en livsgledebarnehage som samarbeider med Overhalla sykehjem, og det er kombinasjonen av nærhet til naturen og lavt sykefravær som har fått dem nominert til «Årets barnehage 2017».

– Hvorfor tror du selv at dere er nominert til «Årets barnehage»?

– Vi tror dette skyldes at vi er en aktiv og frisk barnehage som bruker meste av tiden til uteaktivitet og friluftsliv. Vi har fått tilbakemelding fra foreldre at de ser at vi trives i arbeidet, som smitter over på barn og foreldre. Vi finner stadig vekk på påfunn og aktiviteter som bidrar til trivsel og forundring til barna. Noe som vi mener er kjempeviktig for samholdet, sier styrer Kine Mette Lysberg.

– Det som er så fint er at vi er en liten barnehage med 30 barn som satser på å skape trygge og gode relasjoner til hverandre. Vi er godt bemannet og har tid til å være litt annerledes. Gammelstua friluftsbarnehage skal være en barnehage der alle føler seg velkommen og sett uansett tilhørighet. Å for å klare dette må alle samarbeide, forklarer styrer.

Blant nominasjonene kan vi lese at:

«Barnehagen ligger tett mot skogen, i pakt med naturen. Våre nærmeste naboer er elg, hare og gaupe, i tillegg til gårdsbruk vi har nært samarbeid med. Vi bruker store deler av tiden ute i skogen og nærmiljøet, noe som har positiv effekt på helsen til ansatte og barn, og gir mye glede.»

Barnehagen skårer høyt på foreldretilfredshet og kan skilte med et lavt sykefravær på 4,40 prosent.

– Hva er barnehagens viktigste oppgave?

– Det grunnleggende pedagogiske må selvfølgelig være på plass. Men utover dette kan vi bidra med så mye mer. Hos oss bruker vi mye tid på mestring ut i naturen hvor barna får utvikle seg motorisk, lære å sette pris på å være ute og ta vare på naturen og ikke minst gleden av fysisk aktivitet og hvile. Vi har investert i hengekøyer slik at barna kan hvile når vi er på tur, om det er å sove eller ligge og høre på dyrelyder eller lese en bok. Hva er ikke bedre enn å ligge ute i naturen å ta i bruk sansene? Barna er ute stort sett hele dagene, på tirsdag og torsdag drar de på litt lengre turer. Slutten av hver måned har vi ute uke, det betyr at vi er ute hele uken. Vi er en gamme med vedovn og en gapahuk der vi kan fyre opp bål og lage gode måltid. Sli at vi bestandig en plass som beskytter oss for eksempel dårlig vær, sier Lysberg.

Barnehagen har en visjon som er med dem i alt de gjør; å bry seg om.

– Vi skal bry oss om hverandre, barn, foreldre, ansatte og naturen og dyrene vi har rundt oss. Å ha et sosialt miljø vektlegges i stor grad, barnehagen bruker også MOT som verktøy. Verktøyet brukes opp mot barn, ansatte og foreldre. Der vi jobber masse med forventninger til hverandre, sier styreren.

MOT består av tre punkter:

  • Mot til å leve
  • Mot til å bry seg
  • Mot til å si nei

En stabil og fornøyd gruppe ansatte kommer ikke automatisk. I nominasjonen heter det at:

«Det er en veldig stabil og dedikert gruppe ansatte som virkelig yter det lille ekstra for at barn og voksne skal få en god hverdag. Kompetansen hos de ansatte styrkes via kompetanseheving».

– Hva ønsker du barna skal ta med seg videre når de begynner på skolen?

– Jeg ønsker at barna skal ta meg seg den gode opplevelsen på det de har lært gjennom fem år i barnehagen. I gjennom lek har de lært seg å bli trygg, nysgjerrig, bry seg om hverandre og naturen, bli selvstendig og det viktigste av alt at de skal kjenne at de er verdifulle barn som er klare for å begynne i første klasse.

– Å leke for å lære er det viktigste verktøyet vi har i barnehagen.

Prisen deles ut på PBLs lederkonferanse 4. september. Vinneren får 25.000 kroner, i tillegg får barnehagen et diplom og et skilt som synlig bevis på at de er «Årets barnehage 2017».

Her er de åtte finalistene i «Årets barnehage 2017»:

TRYKK HER for å stemme på din favoritt. 

Torsdag kan du lese om Hannes lekestue i Stavanger.

Powered by Labrador CMS