Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde.

50 millioner til barnehageforskning ved to nye sentre

To nye sentre ved Høgskulen på Vestlandet og Universitetet i Stavanger får 25 millioner kroner hver til å forske på barnehager.

Publisert Sist oppdatert

Kunnskapsdepartementet har gitt Forskningsrådet i oppdrag å lyse ut 50 millioner kroner til forskning over fem år. Målet er å få både mer og bredere metodisk forskning på barnehage, samt skape tverrfaglige miljøer som kan være toneangivende for forskning på området.

Høgskulen på Vestlandet (HVL) og Universitetet i Stavanger (UiS) ble valgt ut blant seks søkere. Det er Forskningsrådets kvalitetskriterier som er lagt til grunn.

– I dag går 97 prosent av alle barn i barnehage, og det er flere ett- og toåringer der enn tidligere. Samtidig vet vi at mange ikke får et godt nok tilbud. Nå ser jeg frem til at forskningsmiljøene skal gi oss mer kunnskap om hva som gir bedre kvalitet, og som får barna til å trives og utvikle seg, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.

Ifølge Kunnskapsdepartementet er det aldri før gitt så mye penger til barnehageforskning. Prosjektene skal evalueres, og det vil bli vurdert om de blir videreført i ytterligere fem år.

– Ambisiøst prosjekt

Det er professor ved Institutt for pedagogikk, samfunnsfag og religion, Elin Eriksen Ødegaard, som skal lede det nye senteret for barnehagerelatert forsking som skal ha base ved HVL, opplyser utdanningsinstitusjonen på sine nettsider.

Senteret har fått navnet Barnkunne – Senter for barnehagekunnskap, og skal forske på mangfold og utdanning for en bærekraftig framtid i barnehagen, både nasjonalt og internasjonalt.

– Prosjektet vårt er stort og ambisiøst, og det vil kreve mye arbeid, men jeg skal gjøre mitt beste for at det blir vellykka, og at det blir gøy å delta, sier Ødegaard til HVL.no.

Jubler for barnehagesenter

Det nye barnehagesenteret ved UiS har fått navnet FILIORUM som er latin og betyr barn. Tema for de tre arbeidsgruppene på senteret skal være: tilhørighet, kommunikasjon og lek.

– Barnehageforskning er et av de sentrale satsingsområdene ved UiS, og vi er glade for at vi har et så sterkt forskningsmiljø her hos oss. Dette er en gledens dag for både fagmiljøet og for UiS, sier rektor Marit Boyesen i en pressemelding.

Det nye barnehagesenteret består av forskere fra fem ulike enheter ved UiS: Institutt for barnehagelærerutdanning, Lesesenteret, Læringsmiljøsenteret, Handelshøyskolen UiS og Institutt for sosialfag. I tillegg har senteret knyttet til seg samarbeidspartnere i Private barnehagers landsforbund (PBL), Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU), samt Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Powered by Labrador CMS