I oktober var 36 barnehageansatte i Vennesla samlet til kurs om trygghetssirkelen med tilknytningspsykolog Ida Brandtzæg.
I oktober var 36 barnehageansatte i Vennesla samlet til kurs om trygghetssirkelen med tilknytningspsykolog Ida Brandtzæg.

Satser tungt på «trygghetskurs» for foreldre

– Vi håper at dette på sikt vil bidra til å gjøre det enda bedre å vokse opp i Vennesla kommune, sier rådgiver Hildegunn Lundevold.

Publisert Sist oppdatert

I fjor høst fikk hele 36 ansatte i Venneslas kommunale og private barnehager sertifisering som Circle of Security Parenting-kursholdere (Trygghetssirkelen).

Denne våren skal de holde kurs for foreldre i egen barnehage, opplyses det på kommunens hjemmeside.

– Kommunen skal legge til rette for en god oppvekst for alle barn, og vi har valgt å satse på blant annet COS Parenting-kurs for foreldre som et forebyggende og universelt tiltak innenfor tidlig innsats.

Det forteller rådgiver Hildegunn Lundevold i seksjon for oppvekst og inkludering.

– Målet er at alle foreldre skal gjennomføre kurset og at det på sikt skal bidra til å gjøre det bedre å vokse opp i kommunen. Vi tror kurset vil gjøre en forskjell for foreldrene, som igjen vil være med på å gjøre barn tryggere, sier hun til barnehage.no.

– En vanlig følelse

Det var oppvekstseksjonen som fremmet forslaget om å tilby COSP-kurs til alle foreldre i Vennesla. Dette sa politikerne i kommunestyret enstemmig ja til.

På kurset vil man først lære om hva barn trenger for å være trygge. Etter hvert dreier opplæringen mer mot hvordan foreldrene kan være sammen med barna i ulike følelser og situasjoner, opplyser kommunen på sine nettsider.

Hvordan foreldre kan fremme trygghet når de selv kan kjenne på utrygghet, er også tema.

– Som foreldre vil man kjenne på utrygghet mange ganger. Da er det godt å ha et verktøy, sier Lundevold.

I løpet av kurset vil foreldrene bli bedre kjent med hverandre og få mulighet til å utveksle erfaringer.

– Det finnes foreldre der ute som kanskje sitter med tanker og spørsmål om man er en god mamma eller pappa. Da må man skape et rom for at disse tingene ufarliggjøres, for det er en vanlig følelse, sier pedagogisk leder Line Iveland som er en av kursholderne.

Fra venstre: Rådgiver Hildegunn Lundevold i seksjon for oppvekst og inkludering og tilknytningspsykolog Ida Brandtzæg som sto for sertifiseringen av de ansatte.
Fra venstre: Rådgiver Hildegunn Lundevold i seksjon for oppvekst og inkludering og tilknytningspsykolog Ida Brandtzæg som sto for sertifiseringen av de ansatte.

Familier med treåringer

Dette året tilbys COSP-kurset til alle foreldre i kommunen med barn født i 2020.

Kurset vil gå over flere kvelder og skal altså gjennomføres ute i barnehagene.

– Vi er avhengig av å legge dem til en arena der barn og foreldre ferdes, og da ble det vurdert som klokest via barnehagene, sier Lundevold.

– Det er totalt 15 private og kommunale barnehager i kommunen, og alle har sagt ja til å holde kurs for sin foreldregruppe. 10 av dem er allerede i gang.

Lundevold forteller at barnehagene så godt de kan legger til rette for at alle kan være med.

150-200 familier årlig

Planen er at kursene skal gjennomføres hvert år fremover.

Neste år er det foreldre med barn født i 2021 sin tur.

– Det er årlig mellom 150 og 200 familier med treåringer i kommunen, opplyser Lundevold.

– Det er litt for tidlig å si noe om oppmøteprosenten i år, men den ser ut til å være høy så langt. Noen av foreldrene som ikke deltar har tatt kurset tidligere i regi av familiesenteret i kommunen, forteller hun.

Powered by Labrador CMS