Barnehager kan bare kreve kostpenger for det maten koster, pluss eventuelt ekstra kostnader knyttet til arbeid på kjøkkenet.
Barnehager kan bare kreve kostpenger for det maten koster, pluss eventuelt ekstra kostnader knyttet til arbeid på kjøkkenet.

Ikke alle matpengene foreldrene betalte gikk til mat

En barnehageeier i Oslo har fått pålegg om å redusere foreldrebetalingen. Barnehagen tok inn mer kostpenger enn det som ble brukt på mat.

Publisert Sist oppdatert

– Utfra hva vi betalte i matpenger hver måned, så ble vi ganske sjokkerte da vi skjønte at her måtte det foregå sparing på maten til barna, sier en pappa til Nordre Aker Budstikke.

Drifteren av barnehagen kaller det hele en blemme og tilbyr å betale tilbake penger til foreldrene.

550 kroner i måneden

For hvert barn har familiebarnehagen, som pappaen har hatt et barn i, operert med kostpenger på 430 kroner per måned. Etter at Bydel Nordre Aker har foretatt dokumenttilsyn, konkluderer bydelen med at barnehagen i november og desember 2016 brukte 1.315 kroner mindre per måned på mat enn det den fikk inn i kostpenger. I januar og februar var differansen 1.745 kroner per måned.

Barnehagen har i tillegg operert med en tilleggsbetaling på 120 kroner per barn som skal dekke utgifter til kjøring/innkjøp av mat.

I henhold til Utdanningsdirektoratets rundskriv om forskrift om foreldrebetaling i barnehager, kan det kreves tilleggsbetaling for ekstraarbeidet på kjøkkenet, men ikke for innkjøp og kjøring.

Underforbruk i ti avdelinger

Nordre Aker Budstikke skriver at det har vært ført dokumenttilsyn i familiebarnehagekjedens totalt ti avdelinger.

Dokumenttilsynet skal ha avslørt at det i alle disse avdelingene er betalt inn for mye kostpenger i forhold til hva barnehagene faktisk har brukt på mat.

– Ikke gode nok rutiner

Drifteren av barnehagene sier til Nordre Aker Budstikke at hun ikke har hatt noen intensjon om å ta mer betalt enn det var grunnlag for.

–  På bakgrunn av tilsynet har vi konstatert at vi ikke har hatt gode nok rutiner til løpende å sjekke ut om prisen på maten ligger innenfor forskriften, sier hun til avisa.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS