Hold barnet hjemme: Det er viktig å holde barnet hjemme når det det syk, for å unngå at andre barn og ansatte smittes.
Hold barnet hjemme: Det er viktig å holde barnet hjemme når det det syk, for å unngå at andre barn og ansatte smittes.

Derfor skal barnet være hjemme 48 timer etter omgangssyke

Om du ikke følger rådene kan du risikere at omgangssyke og diare ikke slipper taket i barnehagen.

Publisert Sist oppdatert

Det er høysesong for omgangssyke og akutt diare. De yngste barna blir ofte lettere smittet enn voksne – og da spesielt barn i barnehage. Ifølge lege ved Folkehelseinstituttet, Tone Bruun, kan det blant annet skyldes at det er vanskelig å opprettholde god hygiene hos små barn enn det er hos eldre barn og voksne. Da smittes de også lettere.

– Det gjelder spesielt for bleiebarn hvor man ofte skifter bleie av flere barn på samme sted og smitten raskt kan spre seg. Men hos større barnehagebarn som går på toalettet selv, kan hygienen også være en utfordring, understreker Bruun.

Ond sirkel

I mange år har Folkehelseinstituttet rådet foreldre og barnehager til å holde barnet hjemme fra barnehagen i 48 timer etter at diare har opphørt eller barnet har sluttet å kaste opp. Mange synes regelen er veldig streng og sliter med å overholde den overfor arbeidsgiver.

Denne uka hadde barnehage.no en undersøkelse ute blant foreldre og ansatte i barnehage som bekrefter at regelen er vanskelig og overholde for mange. Enkelte foreldre innrømmer å ha sendt barnet i barnehagen før det har gått 48 timer. De medgir også å ha gitt barnet Paracet før det har blitt levert i barnehage. I undersøkelsen er det likevel oppsiktsvekkende mange flere ansatte i barnehagene som mener foreldrene sluntrer unna den anbefalte regelen og doper ungene på febernedsettende, enn det foreldrene selv innrømmer.

Viktig håndvask

Ifølge Bruun er det flere gode grunner til at du bør følge regelen.

– Man kan skille ut virus i avføringen også etter at symptomene på oppkast og diare er borte. Da er fortsatt faren for smitte til stede. Dersom man sender barnet i barnehagen mens det ennå kan smitte andre, risikerer man å få en ond sirkel hvor smitten ikke slipper taket. Da er det bedre å holde barnet hjemme den ene gangen og få stanset utbruddet, sier Bruun.

– En annen ting som er minst like viktig for å unngå smitte er god håndhygiene. Det gjelder både hjemme og i barnehagen, påpeker FHI-legen.

– Hva med barn som har hatt feber? Når er det greit å sende barnet i barnehage?

– Jeg ser mange snakker om at barnet skal holdes hjemme 24 timer etter at det er feberfritt. Det er ikke en anbefaling vi har gått ut med. Det viktigste er at barnet har en god allmenntilstand og selvsagt er feberfri. Det holder ikke å gi barnet Paracet før det leveres i barnehagen, sier Bruun.

Powered by Labrador CMS