DEBATT

Mariann Kruse Larsen er styrer i Økernly barnehage, og opptatt av betydningen av et godt mattilbud.
Mariann Larsen Kruse er styrer i Økernly barnehage, og opptatt av betydningen av et godt mattilbud.

– For barn som er i en vekstfase er mat og ernæring spesielt viktig

Får regjeringen det som de vil, kan det bety at mattilbudet i vår barnehage må endres på eller i verste fall fjernes helt, skriver artikkelforfatteren.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Forestill deg at du skal spise lunsj sammen med kollegene dine.

Det er free seating og du kan bestemme selv hvor du vil sitte.

Du har imidlertid ikke fått velge hva du skal spise. Du vet ikke hva du får servert, det er det restauranten som bestemmer.

Du har gledet deg lenge, du har ikke spist siden frokost og er veldig sulten.

Til venstre for deg sitter Karl, 45 år. Til han serveres det en nydelig anrettet ande-confit med karamelliserte asparges og hasselbackpoteter. Til høyre for deg sitter Tone, 28 år. Hun får servert medium stekt indrefilet med nydelig danderte kantareller og en fyldig rødvinssaus til. Smakfulle retter kommer som perler på snor bortover bordet.

Du får endelig maten din.

Det er en skive kneipp, uten pålegg.

Du får ingen forklaringer på hvorfor du blir forskjellsbehandlet på denne måten.

Dette gjentar seg hver eneste dag.

Ingen legger merke til at du får servert noe annet, og ingen står opp for deg eller klager til restauranten.

Du klager selv, men fortsetter å få servert den tørre skiva hver eneste dag.

Slik kan det oppleves for mange barn rundt omkring i de norske barnehager, der barna har med seg matpakker hjemmefra.

Mange fordeler

Matservering i barnehagen utjevner sosiale forskjeller!

I vår barnehage har vi et fullkosttilbud som planlegges, tilberedes og lages på huset, der kompetanse om sunn og næringsrik mat alltid står i fokus.

Her får alle barn tre næringsrike, fullverdige måltider hver dag. Vi har et variert kosthold som inneholder diverse varme lunsjer, havregrøt, kornblandinger med biola, og grønnsakssupper lagd fra bunnen av. I tillegg passer vi alltid på å tilby grønnsaker ved siden av.

I Sverige var mat som utjevnende faktor på agendaen allerede på 70-tallet. Det var det som var bakgrunnen og hovedårsaken til at alle skulle få servert varmlunsj, både i barnehager og i skoler.

Et felles måltid der barn spiser det samme har flere fordeler:

  • Utjevning av sosiale forskjeller, barna får like muligheter. Barn med lav sosioøkonomisk status og barn med høy sosioøkonomisk status blir servert det samme.
  • Barna får en felles opplevelse av måltidet siden de spiser det samme.
  • Det er lettere å smake på nye, ukjente matvarer når barn ser at bestekameraten som de ser opp til, spiser det også.
  • Viktig å legge gode vaner tidlig, for å forebygge dårlige kostholdsvaner som kan føre til feilernæring/overvekt/sykdommer som diabetes, hjerte og karsykdommer. Ferske tall fra FHI viser at mellom 15 og 21 % av barn og ungdom har overvekt eller fedme, noe som utgjør 1 av 6 barn og unge.
  • Du opplever et fellesskap som du ikke har på samme måte når man spiser forskjellig mat.

Særlig viktig for de minste

Mat må vi ha for å bli mette, men for barn som er i en vekstfase er mat og ernæring spesielt viktig. Det er svært viktig med riktig næringsinntak slik at barn kan opprettholde den energien som er nødvendig å ha i løpet av en barnehagehverdag. Barn oppholder seg lengre i en barnehage i løpet av en dag enn du og jeg tilbringer av timer på jobb.

De skal ha overskudd til å leke og følge aktiviteter i mange timer i barnehagen. Det er ikke uvanlig at barn oppholder seg 10 timer hver dag i barnehagen. I løpet av sin tid i barnehagen vil de ha deltatt på omtrent 3000 måltider.

Hvor viktig er det ikke da at disse måltidene er sunne og næringsrike?

Barn som kun kommer med en sjokoladebolle i matboksen, får ikke de samme mulighetene til å utvikle gode kostholdsvaner. De får ikke de samme mulighetene til å utvikle seg og lære og leke.

Tvert om, de starter dagen med et handicap som de aldri vil klare å ta igjen.

De vet ikke om noe annet enn et dårlig og usunt kosthold.

Vi har sett dette så mange ganger i barnehagene våre.

Et barnehagebarn skal og bør ikke ha en sjokoladebolle som sitt hovedmåltid i løpet av en barnehagehverdag. Det fyller magen med tomme kalorier. Når vi vet hvor vanskelig det er å endre matvaner som voksen, er det utrolig viktig at vi legger gode vaner allerede fra barnehagetiden.

Ringvirkningene av et feil kosthold er uante; overvekt og fedme som nevnt over, derav kostholds, -og livsstilssykdommer som diabetes, hjerte, -karsykdommer. De lever et kortere liv. Vi vet også i dag at mange voksne regulerer følelsene sine med mat. Det å utvikle et sunt forhold til mat er så utrolig viktig!

Foreldre med lav sosioøkonomisk status kan ha utfordringer med å ta det til seg når barnehagen veileder dem i kosthold og ernæring. De kan også ha utfordringer økonomisk med å velge det som er sunnest og best for sitt barn.

Å utjevne sosiale forskjeller tror jeg er en av de viktigste oppgavene vi som barnehage har i dagens samfunn.

Tilbake til matpakka

Dersom regjeringen nå får det som de vil, skal kommunene kunne bestemme mer i flere anliggender ved de private barnehagene.

De kan bl.a. bestemme at kostprisen i private barnehager ikke skal være høyere enn i kommunale barnehager. For å kunne tilby mattilbudet vi har i dag, ligger vår kostpris knappe 200 kroner høyere i måneden enn det man betaler i kommunale barnehager. Dersom regjeringen får det som de vil, kan det bety at mattilbudet i vår barnehage må endres på eller i verste fall fjernes helt.

Dersom dette blir en realitet, mister vi muligheten til å ha et fullverdig kosttilbud i barnehagen. Vi må innføre matpakker til de fleste måltider og dobbel matpakke på turdager.

Kostpengene skal gå i null og det vi tar betalt for skal også vises i mattilbudet vi har.

En ordning med matpakker vil føre til at noen barn kommer med gode, næringsrike og sunne matpakker, mens andre kommer med kjeks, boller og annet sukkerholdig, næringsfattig innhold. Og som enda verre er, en del barn vil også bli sendt i barnehagen uten matpakke, av forskjellige årsaker.

Og igjen: Det vil gå verst utover de sårbare barna våre, de som trenger oss aller mest.

Som styrer med ti års erfaring fra «matpakkebarnehager» har jeg sett dette så mange ganger før.  Samtidig snakkes det høyt og tydelig om leveårsutsatte områder, om tidlig innsats og forebygging.

Dette med at vi kanskje må slutte å servere fullverdige måltider i barnehagen vår er bare ett eksempel på hva som kan bli annerledes i private barnehager.

Men dette er etter min mening et av de viktigste aspekt vi bør sette søkelys på.

Mat og kosthold er en stor og viktig faktor av det som påvirker folkehelsa vår.

Og kan vi fortsatt kalle oss helsefremmende barnehager dersom vi ikke kan tilby sunn, næringsrik mat lagd fra bunnen av i barnehagen?

En barnehagebedrift har lover og forskrifter vi må følge akkurat som alle andre bedrifter.

Til barns beste

Barnehageloven er sentral for driften vår. Å tilby et pedagogisk tilbud er noe helt annet enn å tilby barnepass eller tilsyn av barn, og alt vi gjør skal være til barns beste.

Vi som driver barnehager, er opptatt av akkurat det.

Alt vi gjør skal være til barns beste. Til og med når foresatte mener vi bør gjøre noe annerledes og vi ser at dette ikke er til barnets beste, ja, da må vi fortelle foresatte om dette.

I barnehageloven § 2: Barnehagens innhold står følgende: «Barnehagen skal ha en helsefremmende og en forebyggende funksjon og bidra til å utjevne sosiale forskjeller»

I Barnehageloven § 3: Barns rett til medvirkning og hensynet til barnets beste står følgende: «I alle handlinger og avgjørelser som gjelder barn i barnehagen, skal hva som er best for barnet, være et grunnleggende hensyn»

I FN barnekonvensjon artikkel 3:

1. Ved alle handlinger som berører barn, enten de foretas av offentlige eller private velferdsorganisasjoner, domstoler, administrative myndigheter eller lovgivende organer, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn.

I Grunnlovens § 4 står følgende: «Ved handlinger og avgjørelser som berører barn, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn.»

La oss slå fast at det er til alle barns beste om de private barnehager fortsatt får lov til å drive sine egne barnehager slik de har gjort det helt siden barnehageforliket var et faktum. Foreldre må kunne selv få velge hvilken barnehage de vil ha barnet sitt i og ha et bredt utvalg av barnehager å velge i.

Powered by Labrador CMS