Denne uka har vi to dager vært ute i en glasskano, så der har ungene fått se livet i sjøen gjennom bunnen av kanoen. Vi har sjørøverskute, og vi har badebasseng ute. Blir det veldig kaldt, pakker vi oss inn i masse klær. Og blir det for varmt, tar vi fram hageslangen og kjøler oss ned. Det skjer noe nytt hele tiden, sier Magne Turøy som stortrives i Langøy friluftsbarnehage. Foto: Tina Astrup
Denne uka har vi to dager vært ute i en glasskano, så der har ungene fått se livet i sjøen gjennom bunnen av kanoen. Vi har sjørøverskute, og vi har badebasseng ute. Blir det veldig kaldt, pakker vi oss inn i masse klær. Og blir det for varmt, tar vi fram hageslangen og kjøler oss ned. Det skjer noe nytt hele tiden, sier Magne Turøy som stortrives i Langøy friluftsbarnehage. Foto: Tina Astrup

Magne besøkte barnehage som avisfotograf. Falt pladask – og nå jobber han der

På oppdrag som fotograf for Bergensavisen (BA), fikk Magne Turøy for tre år siden nærkontakt med små og store i Langøy friluftsbarnehage. «Der ute har jeg lyst til å jobbe», sa han. Og i februar i år gjorde 62-åringen alvor av det.

Publisert

- Jeg hadde det fint der jeg var før. Men jeg har også tenkt at dette skulle jeg ha gjort for mange år siden, sier Magne Turøy til barnehage.no.

Onsdag 31. januar i år takket han for seg og ble pensjonist etter 23 år som fotograf i BA og før det en nesten like lang yrkeskarriere i Posten.

Mandag 5. februar var han tilbake i yrkeslivet, nå som vikar i Langøy friluftsbarnehage i Fjell kommune.

- Jeg er fra før far til tre og bestefar til sju. Nå føler jeg meg nesten som en bestefar i barnehagen også. Å få være «bestefar» – og attpåtil få betalt for det – er jo helt fantastisk, sier Turøy.

"Der ute har jeg lyst til å jobbe"

Det var under et fotooppdrag for BA i 2015 at Magne Turøy først ble kjent med Langøy friluftsbarnehage. Etter at barnehagen hadde lagt om profilen og blitt rendyrket friluftsbarnehage, kom Turøy for å fotografere barna og eier Lise Lauvik som skulle ut i båt for å fiske makrell.

- Ungene var elleville. Lise var ellevill. Og det slo meg at her var det mange flotte barnehagefolk som så ut til å like jobben sin og arbeidsplassen sin, sier Magne Turøy.

«Der ute har jeg lyst til å jobbe når jeg blir pensjonist», sa han da han kom hjem.

Året etter var han tilbake i barnehagen på nytt oppdrag. Denne gangen for å fotografere barn og ansatte i forbindelse med at barnehagen hadde fått laget en flott sjørøverskute. Om han fra før hadde hatt lyst til å jobbe i denne barnehagen, ble lysten bare enda sterkere nå.

Da nevnte han sitt ønske om å begynne å jobbe i barnehagen overfor daglig leder og eier Lise Lauvik.

Pensjonist i fire dager

Men Magne holdt fast på jobben som fotograf – inntil videre. I forbindelse med en nedbemanningsprosess i BA, gjorde han imidlertid avtale med avisledelsen om at han skulle gå av på fylte 62 år.

- Da jeg skulle bli pensjonist i januar, tok jeg først kontakt med en barnehage i nærheten av der jeg bor for å melde meg som vikar. Og så sendte jeg en e-post til Lise Lauvik i Langøy friluftsbarnehage

- Hvor lenge var du pensjonist på fulltid?

- Jeg gikk av i BA 31. januar og hadde første dagen i Langøy friluftsbarnehage mandag 5. februar.

Han har også hatt et par dager i barnehagen like ved der han bor. Men så måtte han bare takke nei til mer. I Langøy friluftsbarnehage har han jobb mellom tre og fem dager i uka. Og med arbeidstid fra 09.30 til 15.00 får han nyte både rolige morgener, lange ettermiddager og en og annen fridag som pensjonist.

Trodde det var en spøk

Eier av Langøy friluftsbarnehage, Lise Lauvik, husker godt at Magne Turøy under sitt andre besøk i barnehagen ga uttrykk for at dette var et sted han gjerne ville jobbe da han ble pensjonist.

- Han sa det både til meg og til pappa, som var med oss ut den dagen. Jeg trodde det var en spøk. Men plutselig, i vinter, kom det en e-post fra ham, og da hadde jeg akkurat en langtidssykemelding i personalgruppa. Så da var det bare å få ham inn, sier Lise Lauvik.

Å rekruttere ansatte på denne måten, har hun ikke hørt om før.

- Vi er en praksisbarnehage, så når vi skal ha pedagoger, får vi det som oftest blant studenter som har vært her. Men at det bare kommer en fyr fra BA og vil jobbe her, er jo kjempemorsomt, sier Lauvik.

Hun synes det er gøy å ha en mann i barnehagen. Og en ansatt som er betydelig eldre enn de andre.

- Hadde han kommet fra en annen barnehage, ville han hatt bagasjen derfra med seg hit. Magne, derimot, kommer med veldig åpent sinn og er veldig positiv til alt vi finner på. Han er med på alt, sier Lise Lauvik og kan bekrefte at den tidligere avisfotografen er populær blant barna:

- Når han ikke er her, så spør barna etter ham. Så det merkes når han er borte. Så han skal vi ta godt vare på. 

Magne Turøy er en slags bestefarsfigur for mange av barna. Når han ikke er på jobb, går det ikke lang tid før noen begynner å spørre etter ham.
Magne Turøy er en slags bestefarsfigur for mange av barna. Når han ikke er på jobb, går det ikke lang tid før noen begynner å spørre etter ham.

Fra havbunnen til Galdhøpiggen 

Magne Turøy selv elsker livet utendørs og ville neppe trivdes fullt så godt i en barnehage der mer av aktiviteten foregår inne.

- Hva er det med denne barnehagen som gjorde at du falt så pladask?

-  Det var hele greia. De er ute hele tiden uansett vær og har masse forskjellige aktiviteter. Denne uka har vi to dager vært ute i en glasskano, så der har ungene fått se livet i sjøen gjennom bunnen av kanoen. Vi har sjørøverskute, og vi har badebasseng ute. Blir det veldig kaldt, pakker vi oss inn i masse klær. Og blir det for varmt, tar vi fram hageslangen og kjøler oss ned. Det skjer noe nytt hele tiden, sier Magne Turøy og nevner enda et eksempel:

Neste uke reiser han sammen med noen av de andre ansatte og de eldste barna på langtur. Og det er ikke hvor som helst.

- Vi reiser fredag, og lørdag skal vi gå opp på Galdhøpiggen. Vi skal bestige Norges høyeste fjell, sier han og legger til:

- Hadde jeg hatt små barn i dag, er jeg ikke i tvil om hvor jeg hadde villet ha barnehageplass.

Forsyner hjemmesiden med bilder

- Savner du ikke livet i avisa?

- BA var en fantastisk arbeidsplass, og jeg savner jo miljøet der. Men jeg angrer ikke et øyeblikk på at jeg gikk av da jeg fylte 62. Jeg fikk hjertetrøbbel i 2011, og selv om jeg er frisk og det ikke er noe i veien med meg, har det ikke vært samme farten på meg etter det.

Litt foto får han uansett praktisert. I tillegg til at han forsyner barnehagens hjemmeside med helproffe bilder, blir han hyret av sin gamle arbeidsgiver på hjemmekampene til 1. divisjonslaget Nest-Sotra. 16. mai fikk den gamle sirkushesten virkelig kjenne lukten av sagmugg igjen da han på oppdrag av brann.no fotograferte Brann – Haugesund foran et fullsatt Brann stadion.

Trives med barn og damer

Men for det meste er det ikke voksne fotballspillere det handler om, men små barn.

- Jeg har aldri hatt problemer med å kommunisere med folk, uansett alder. Og jeg har alltid følt at jeg har fått god kontakt med unger. Jeg er veldig glad i barn, sier han.

At han er eneste mann i kollegiet, er heller ikke noe problem.

- Jeg trives godt sammen med damer. Det er ingen hemmelighet, sier kona som sitter her og hører på. Her er det unge damer mellom 30 og 50 år, og så er det jeg – han gamle mannen som barna noen ganger kaller meg. Så det går bare fint.

Powered by Labrador CMS