DEBATT

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.
Karita Bekkemellem er administrerende direktør i NHO Geneo.

Snipp, snapp, snute, så var valgfriheten for barnehageforeldre ute

«Det er ikke for sent å trekke i nødbremsen» skriver Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Det var en gang en tid hvor våre folkevalgte fant politiske løsninger for å løse utfordringene i folks hverdag. Barnehageforliket fra 2003 er et veldig godt eksempel på det.

Med regjeringens foreslåtte endringer i barnehageloven, vil det medføre en reversering av likebehandlingsprinsippet. Det vil føre til svekket valgfrihet for foreldre.

I sitt innlegg sendt til flere lokalmedier mener kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun at vi glemmer barna og ikke setter de i sentrum. Hun mener videre at det fremstilles som regjeringen vil avvikle likebehandling mellom private og kommunale barnehager.

Eiere, ansatte og foreldre i private barnehager har god grunn til å bekymre seg over regjeringens forslag til styring av de private barnehagene.

Med to års varsel om videre drift eller nedskalering som ligger i forslaget, blir det svært krevende for barnehagene, som allerede har utfordringer med rekruttering og å beholde faste gode ansatte. Hvilke pedagoger vil velge en arbeidsplass med slike vilkår?

Private barnehager er i dag konkurransedyktig på lønn og pensjon, men med endringen og potensielt lavere tilskudd, vil det kreve mye av barnehagene for å etterkomme dette. Å kunne planlegge utbedring og oppgradering av bygninger og uteområder, og få lån av en bank til dette med noen få års grunnlag, vil være helt uforutsigbart for barnehagene og uforsvarlig av bankene.

Vi har i dag en velfungerende barnehagesektor, hvor norske barnehageforeldre er de mest tilfredse i hele Norden. Nessa Nordtun og regjeringens forslag er mer ideologisk begrunnet enn samfunnsmessig.

I 2022 var 99 av 106 nedlagte barnehager private. Underskuddet for de private barnehagene endte på 573 millioner kroner i 2022. Det er en forverring på 106 millioner kroner sammenlignet med året før.

De foreslåtte regelendringene vil gi økt arbeidsmengde og potensielt 300 ulike regelverk, rettigheter og forskrifter til allerede pressede kommuner.

Men det aller viktigste er hvilke konsekvenser forslaget har for foreldre og barn. Forslaget vil svekke valgfriheten for foreldre, det vil bli redusert mangfold av barnehager og i ytterste konsekvens, forskjellsbehandling av barn utfra om de går i kommunal eller privat barnehage.

Nessa Nordtun hevder at forslaget skal gi et likeverdig tilbud av høy kvalitet, men det er ikke det som vil være utfallet av forslaget. Det er ikke for sent å trekke i nødbremsen, hvis ikke kan barnehageforeldre si ha det til den valgfriheten de har i dag.

Snipp, snapp, snute, så var valgfriheten for barnehageforeldre ute.

Powered by Labrador CMS