Folkehelseinstituttet anbefaler at barn sjekkes for hodelus minst én gang i måneden.

Nå herjer lusa. Her er ekspertens råd

– Sjekk barna for lus minst én gang i måneden, oppfordrer Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

Tusenvis av barn har nylig returnert til barnehager og skoler etter sommerferien. En spennende tid med nye muligheter, men også tradisjonell høysesong for lus.

– Hva kan barnehager gjøre for å forebygge smitte?

– Barnehagene kan oppfordre foreldre til å sjekke barna for lus. Og hvis det finnes lus, prøve å i størst mulig grad koordinere behandlingen til samme tidspunkt, slik at det ikke blir gjensmitte, råder Preben Ottesen, avdelingsdirektør for avdeling for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet (FHI).

Oppfordrer til lusesjekk i uke 35

For å sikre en lusefri høst oppfordrer FHI alle landets barnehager og skoler til å arrangere kampanjer mot hodelus i uke 35.

Dette kan blant annet gjennomføres ved å informere foreldrene om hvordan man sjekker for og behandler hodelus.

På FHIs nettsider finner du brosjyrer og informasjonsskriv om hodelus, som barnehagene kan bestille gratis og distribuere videre.

Siden samtidig sjekk og behandling av hodelus ser ut til å redusere antall hodelustilfeller over tid, foreslår FHI at barnehagene kan oppfordre foreldre til å foreta lusesjekken helgen 2.-3. september, med fortløpende behandling om nødvendig.

Alle i husholdningen bør sjekkes, både barn og voksne.

Oppdages det lus bør foreldrene varsle barnehagen og foreldre til barnets nære venner slik at også de kan foreta en lusesjekk.

– Seiglivede myter om lusa

Dersom det oppdages lus i barnegruppa trenger man ikke å sette i gang storvask av barnehagelokaler eller leker, opplyser Ottesen.

– Det er helt unødvendig å vaske huset. Det er også unødvendig å vaske kosedyr, puter og lignende, sier han.

– Mytene om lusa, som for eksempel at man ikke skal byttelåne luer på grunn av smittefare, er utrolig seiglivete, sier Ottesen.

Han påpeker at hodelus ikke smitter via gjenstander som luer, men ved direkte kontakt mellom hår.

– Det er når barna sitter tett sammen og har hodene inntil hverandre at lusa smitter lett over fra den ene til den andre, sier han.

Bør sjekke jevnlig

– Hvor ofte bør man gjennomføre lusesjekk?

– Vi anbefaler å gjøre det i hvert fall én gang i måneden, spesielt i lusesesongen om høsten. Jo raskere man oppdager lus, i desto mindre grad vil man smitte familie og venner, sier Ottesen.

– Det er viktig at man undersøker grundig, for det er fort gjort å overse lusene. Det er ikke alltid det er så mange på ett hode, opplyser han.

En til to prosent har lus

Ifølge FHI er hodelus et stadig tilbakevennende problem i norske barnehager og skoler. De anslår at en til to prosent av norske barn har lus til enhver tid.

På nettsiden www.luseradar.no kan foreldre få en indikator for risikoen for lus i sitt fylke. Her rapporterer over 200 norske apotek inn sitt fylkesvise, totale salg av lusemidler. De fylkene som viser økning i lusemidler, markeres med rødt.

Hvordan sjekke barna for lus?

1) Legg et hvitt håndkle over skuldrene på barnet. Slik oppdager du lettere lus som faller ned.

2) Fukt håret. Da sitter lusene stille, og kan ikke smette unna kammen.

3) Kjem systematisk gjennom håret. Fra den ene siden av hodet til den andre, og tilbake igjen. Start ved hårskillet. Før kammen langs hodebunnen, helt ned til hårfestet. Dra kammen helt ut til tuppene. Tørk av kammen på et hvitt tørkepapir mellom hvert drag.

4) Er håret langt og tykt, kan du dele det opp i tre til seks hestehaler. Gre hvert område systematisk og grundig.

5) Sjekk tørkepapiret, håndkledet og kammen for lus. Når lusene etter noen minutter tørker opp, vil de bevege seg.

6) Start behandlingen så raskt som mulig dersom du finner hodelus.

7) Hodelus kan bekjempes med lusemiddel, ved kjemming eller ved å barbere håret kortere enn en halv cm.

(Kilde: fhi.no)

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS