Rachel Haarberg sier at det blir mye eventyr når hun endelig starter sin egen barnehage. Her er det barnebarnet Isabella (4) hun leser for. Foto: Privat

Følger drømmen etter mer enn 15 år – nå starter Rachel barnehage

- Jeg gleder meg til å ha en liten barnegruppe der jeg er tett på barna hele tiden, sier Rachel Haarberg (41). I august åpner hun endelig dørene for Taubanen barnehage på Grua i Lunner.

Publisert

Det er en gammel drøm som går i oppfyllelse når familiebarnehagen etter alt å dømme får inn sine aller første barn i august. For Rachel Haarberg var det nå eller aldri.
- Skulle jeg gjøre det før jeg blir for gammel, var tidspunktet riktig nå. Jeg var ferdig utdannet førskolelærer i 2001. Og jeg har egentlig helt siden da hatt en drøm om å starte noe eget en dag, sier Haarberg til barnehage.no.
Det var hadeland.no som først omtalte saken (krever innlogging).

Har investert mye - spent på søkermassen

Siden juni i fjor har hun jobbet uten lønn på full tid med å forberede oppstarten. Torsdag går søknadsfristen ut for årets hovedopptak i barnehagene i Lunner. Om et par uker vet Rachel om det er mange som har søkt plass hos henne.
- Jeg vet at jeg har fått noen søkere, og jeg har håp og tro på at det er nok mange til at vi kan gå i gang. Men dette er veldig spennende, sier 41-åringen.
Hun legger til:
- Det er både veldig spennende og samtidig litt skummelt. Jeg har jo satset masse på å få dette til.
- Hvor mye har du investert?
- Det har jeg ikke regnet på. Men det er jo alt fra å kjøpe inn uteleker, møbler og maling til å bygge veranda rundt hele huset som rømningsvei. Og så skal jeg snart i gang med å legge nytt gulv i et par av rommene, sier Haarberg.

Uoppnåelig

Det er både veldig spennende og samtidig litt skummelt. Jeg har jo satset masse på å få dette til.

Rachel Haarberg, Taubanen barnehage

Allerede som 17-åring begynte hun å jobbe i barnehage. Først som vikar. Senere tok hun utdanningen som førskolelærer. I mange år jobbet hun som pedagogisk leder og senere mange år som styrer.
Men de siste fire årene har hun vært ute av barnehagesektoren.

- Jeg begynte å jobbe på Hadeland folkehøgskole for å gjøre noe annet enn å være i barnehage i løpet av yrkeslivet mitt. Men jeg har funnet ut at det er i barnehage jeg hører hjemme, sier hun.
Det å realisere drømmen om å starte egen barnehage har i perioder virket uoppnåelig. Men på et tidspunkt stemte alt. Hun hadde lokaler i første etasje av bolighuset og kunne bygge dem om til barnehage i stedet for å leie dem ut som leilighet. Hun hadde tid til å påta seg det ekstraarbeidet som kreves for å få dette til. Og hun hadde – selv om det er trange tider akkurat nå – råd til å få det til å gå rundt uten arbeidsinntekt i oppstartsfasen.
- Det er fortsatt en del arbeid som gjenstår. Men vi har gjort mye og er i rute, sier Rachel Haarberg.

Rachel har innredet barnehagen i glade farger. Foto: Privat

Får bestemme mye selv

Drømmen som har drevet henne har vært å drive en egen barnehage der hun selv, innenfor rammene av rammeplanen, bestemmer mye av innholdet selv.
- Hva blir det slags barnehage?
- Her blir det mye eventyr, masse natur og musikk. Og så har jeg fordypning i drama fra førskolelærerutdanningen, og jeg har drevet med barneteater, så det har jeg lyst til å drive med, sier Haarberg og legger til at hun gleder seg til å ha en liten barnegruppe der hun får være tett på barna hele tiden.
- Eventyr, i bokstavelig eller overført betydning?
- Begge deler. Jeg er veldig glad i å fortelle og å bruke fortellerkunst som virkemiddel. Jeg er også glad i å lage eventyr sammen med barna - man har jo en utrolig fantasi når man er små. Og så skal vi leke dem ut etterpå og lage teater av det. Jeg også valgt eventyrlig som en av barnehagens verdier. I dette ligger det at denne barnehagen skal være et eventyrlig sted å være for store og små. Vi skal ta oss god tid til å undre oss over livets små forunderligheter.
- Du vil være tett på barna, sier du. Er du ikke redd for at du blir låst fast i papirarbeid?
- Nei, ikke når vi organiserer oss som en familiebarnehage. Det er stor forskjell på å ha ti barn og på å ha 57 slik det var i Roa, der jeg var styrer. Og i en liten barnehage kan jeg også i større grad bestemme hvordan jeg disponerer tiden, sier hun.

Mot strømmen?

Når hun får inn søkerlistene etter hovedopptaket, vil hun forhåpentligvis sette i gang med ansettelser av medarbeidere. Hvis alle plassene i barnehagen blir fylt opp, blir det to ansatte i tillegg til eieren.
- Du går litt mot strømmen når du starter en liten, enkeltstående familiebarnehage i 2018?
- Gjør jeg det? Det har jeg ikke tenkt noe over. Jeg gjør bare det jeg har lyst til, sier Rachel Haarberg.

Powered by Labrador CMS