I løpet av kurset fikk deltakerne bryne seg på seks forskjellige retter, deriblant Halloumi-biff med tomattagliatelle og basilikum, sprøbakt kolje med ristede rotgrønnsaker og grønnsaksdipp, og vegetarisk lasagne med gresskarfrø og linser.
– Barn vil gjerne ha rene smaker
Hvordan få de yngste barna til å spise mer grønnsaker? Et tips fra kokk Rickard Lundberg er å lage puréer, for eksempel av gulrot eller brokkoli.
Nylig var ansatte med ansvar for mat og måltider i 15 Espira-barnehager samlet i Oslo for å få tips til hvordan man kan tilberede maten i barnehagen.
– Fokus i dag har vært på vegetarisk mat og på fisk, forteller Rickard Lundberg, som var ansvarlig for kurset sammen med Anna Blomqvist.
Lundberg er måltidsansvarlig og Blomqvist er matutvikler i AcadeMedia som eier Espira-kjeden. De reiser rundt for å holde kurs for matansvarlige i barnehager i både Sverige og Norge.
Vil utfordre barna
I løpet av dagen fikk deltakerne bryne seg på seks forskjellige retter, deriblant Halloumi-biff med tomattagliatelle og basilikum, sprøbakt kolje med ristede rotgrønnsaker og grønnsaksdipp, vegetarisk lasagne med gresskarfrø og linser, og klassiske karbonader med løksjy, poteter, rørte tyttebær og agurksalat.
– Vi har fokusert mye på tekstur; på hvordan vi kan lokke barna med smaker og følelser i munnen, sier Lundberg.
– Barn synes ofte det er vanskelig når man blander mange ting sammen. De vil gjerne ha rene smaker og små biter som de kan kjenne på med hendene, fortsetter han.
Lundberg mener at en av barnehagens oppgaver i forbindelse med mat og måltid bør være å utfordre barna til å prøve ut ting som de ikke nødvendigvis får servert hjemme.
– Barna synes kanskje ikke alltid at det er stas at det blir servert bønner eller linser, men får de ikke prøve det ut i barnehagen, så prøver de det kanskje ikke hjemme heller, sier kokken som også mener det er viktig å være tålmodig når man skal introdusere barna for nye smaker:
– Noen ganger trenger man kanskje å by på blomkål og brokkoli – eller bare vise dem frem – ti ganger før barna tør å ta på eller smake på dem. Jeg mener at det er en del av vårt ansvar å vise barna at de finnes og å skape interesse, sier han.
– Har du noen tips til hvordan man kan få barn til å spise mer grønnsaker?
– Når det gjelder de yngste barna er det enkleste å lage puréer med rene farger. For eksempel gulrotpuré eller brokkolipuré. Disse kan man også ha i kjøttsauser eller pastasauser, råder Lundberg.
Han har også tro på at det å gi barna kunnskap om grønnsaker, vil gjøre dem mer lystne på å smake på grønnsakene.
– Jo eldre barna blir, desto mer kan man lære dem om grønnsaker og hvorfor man bør spise dem. Det handler jo ikke bare om at det alltid skal være godt. Iblant spiser man mat fordi det er nyttig, fordi det er viktig næring. På samme måte som at vi må sove for å bli uthvilt, sier Lundberg.
– Vis barna hvordan en brokkoli ser ut når den kommer rett fra åkeren, er rå, oppskåret, kokt, most og stekt, slik at de får prøve seg frem. Til slutt vil de som oftest finne ut om de liker den best stekt eller kokt, råder han.
Mer grønnsaker
For om lag to år siden ble alle Espiras barnehager fullkostbarnehager. Det betyr at barna får servert tre måltider daglig.
– Innad i Espira er det veldig ulike kjøkken og kompetanse, noen matansvarlige er utdannet kokker og noen har ikke denne bakgrunnen, men felles for alle er at barnehagene skal ha et fullkosttilbud og fokusere på frukt og grønt til alle måltider. Nå arbeider vi derfor med å implementere enda mer grønnsaker i måltidene, sier fag- og utviklingssjef Mari Fagerheim i Espira, som også var til stede under kurset.
En av dem som deltok på matkurset denne dagen var Tommy André Tovseth. Han jobber for øyeblikket på en av småbarnsavdelingene i Espira Tristilbakken barnehage like utenfor Lillestrøm, men skal snart tre inn i en ny stilling som matansvarlig i barnehagen.
Det er en oppgave han gleder seg til å ta fatt på.
– Det er gøy å komme hit og lære så mange forskjellige retter og få litt inspirasjon, sier han.
– Jeg har blant annet lært hvordan man kan lage baser til sauser og supper fra bunnen av, og hvordan man kan bruke matrester som man ellers ville ha kastet til dette. Da blir det mindre matsvinn og det er bra for miljøet, sier han.
Tovseth, som allerede har en del erfaring med å tilberede mat i barnehagen, forteller at han selv har noen triks i ermet for å kutte ned på matsvinnet.
– I barnehagen vår serverer vi havregrøt til frokost et par dager i uka og noen ganger blir det litt til overs. Da lager jeg bananlapper av grøtrestene, oppkuttet banan, litt sukker og havremelk, sier han.
Får smake på råvarene
– Hva gjør dere i barnehagen for at barna skal få lyst til å smake på nye ting?
– Ofte lar jeg barna smake på råvarene. Jeg viser dem for eksempel hva en gulrot eller en løk er, eller hva en kjøttkake består av, slik at de får et forhold til den maten de skal spise, sier Tovseth.
Han forteller at han som matansvarlig kommer til å legge til rette for at barna kan ta del i matlagingen.
Men aller først skal han hjem og øve seg på de nye rettene han har lært på kurset.
– Jeg har en toåring og en fireåring hjemme som jeg kan teste ut rettene på, sier Tovseth.