Natt til 9. november i fjor begynte det å brenne i Terningen barnehage. Banrehagen fikk store materielle skader.
Natt til 9. november i fjor begynte det å brenne i Terningen barnehage. Banrehagen fikk store materielle skader.

Brannen i Terningen barnehage: Skal finne ut om siktede var utilregnelig

En mann i 40-årene tilsto å ha tent på barnehagen i Elverum i november i fjor. Nå vil dommeren 

Publisert

Ifølge Østlendingen skulle rettssaken gå som en tilståelsesdom i Sør-Østerdal tingrett mandag, men på grunn av forklaringene til mannen mente dommeren at vilkårene ikke var til stede for en slik dom, ettersom det er spørsmål om siktede hadde full forståelse av hva han gjorde. 

Grunnlaget for siktelsen er ifølge avisen at mannen ved firetiden natt til fredag 9. november i fjor knuste to vinduer og antente Terningen barnehage med åpen ild og bensin og et brennbart materiale, slik at det oppsto brann. Barnehagen ble påført store materielle skader som følge av brannen.

Siktede forklarte at han torsdag 8. november hadde «tenkt at han skulle gjøre noe, han ville gjøre en vekker». Han presiserte flere ganger at dette ikke var hevn, og at det ikke hadde noe med barnehagen å gjøre, det var bare et virkemiddel. Han ville «vekke opp situasjonen». Han gikk til innkjøp av bensin, klær og sko, og la seg tidlig denne torsdag kveld. Klokka to natt til fredag sto han opp, og kjørte til industriområdet på andre siden av Hamarvegen, og parkerte.

– Så gikk jeg bort til barnehagen, tok på meg de klærne, og kasta stein gjennom vinduene. Jeg helte bensin inn vinduet, kasta brennbart papir inn og tente på. Så forlot jeg stedet, gikk til bilen og skiftet, jeg brant klærne, og gikk en lang tur i skogen. I sekstida kjørte jeg hjem, forklarte siktede ifølge Østlendingen. 

Han skal ifølge forklaringen ha slitt med angst, og skal ha fått foreskrevet legemiddelet Valium i forkant av hendelsen. Medisinbruken skal være årsaken til at dommeren vil undersøke om det foreligger mulighet for straffrihet. 

– Tilregnelighet er et vanskelig tema. Han ønsket å få saken gjennomført stille og rolig, og få en rask avgjørelse. Nå får politiet saken tilbake. De skal opprette en sakkyndig som vil vurdere bruken av Valium og den siktede, sa forsvarer Tore M. Famestad til Østlendingen.

Politiet vil prøve å gjøre denne sakkyndige vurderingen så raskt som mulig. Saken vil deretter gå for en ordinær domstol.

Powered by Labrador CMS