Barna i Katta barnehage følger spent med når bibliotekar Barbro Fossdal Pettersen leser boka «Bæ og Bø får besøk».
Barna i Katta barnehage følger spent med når bibliotekar Barbro Fossdal Pettersen leser boka «Bæ og Bø får besøk».

Vil spre leseglede blant de yngste

– Det er noe helt spesielt med å kunne sette seg godt til rette og fordype seg i en bok, sier spesialbibliotekar Barbro Fossdal Pettersen. Hun er en av formidlerne ved Deichman Hovedbiblioteket i Oslo, som hver fredag inviterer barnehagebarn til å delta på arrangementet «Fredagskos for barnehager».

Publisert

– Jeg ønsker at barna skal få en følelse av at biblioteket er et positivt sted å være, og at de skal få lyst til å komme tilbake både med barnehagen og med familien sin, sier spesialbibliotekar ved Deichman Hovedbiblioteket i Oslo, Barbro Fossdal Pettersen.

I fjor vår startet biblioteket opp et nytt tilbud for barnehagebarn kalt «Fredagskos for barnehager», der barn i alderen 3 til 6 år blir lest høyt for eller får høre en fortelling, og deretter får delta i en formingsaktivitet tilknyttet fortellingen.

Nylig var syv treåringer fra Katta barnehage på besøk på biblioteket for å delta på opplegget.

Barbro Fossdal Pettersen leste høyt fra boka «Bæ og Bø får besøk» av Lena Landström. Etterpå fikk barna lage små sauefigurer inspirert av karakterene i boka, i bibliotekets «skaperlab».

– Merker fort om fortellingen engasjerer

Spesialbibliotekaren synes det er gøy å lese for barnehagebarn.

Spesialbibliotekar Barbro Fossdal Pettersen.
Spesialbibliotekar Barbro Fossdal Pettersen.

– Barn i barnehagealder er veldig åpne for ting. Det blir en helt annen måte å formidle på, sammenlignet med å formidle til eldre barn, fordi barnehagebarna er så «inne» i fortellingen. De legger veldig merke til detaljer, sier Barbro Fossdal Pettersen.

– Og man merker fort om det er en fortelling som engasjerer og om de er opptatt av det fortellingen handler om. Jeg synes det er gøy å se barnas reaksjon og å få den responsen som man ofte får, sier hun.

Bruker biblioteket ofte

Etter lesestunden fikk barna lage sauer inspirert av boka.
Etter lesestunden fikk barna lage sauer inspirert av boka.

Christian Moe i Katta barnehage forteller at dette ikke var første gang barnehagen var på besøk på Deichman Hovedbiblioteket.

– Vi er der relativt ofte fordi biblioteket ligger ganske nærme barnehagen, men dette er første gang vi har deltatt på et slikt opplegg, sier han.

Moe opplyser at bøker og eventyr har en sentral plass i barnehagen.

– Vi bruker fortellerkunsten og eventyr ganske mye, sier han.

– I dag vokser barna opp i et samfunn hvor nesten alt de får med seg av informasjon skjer på en skjerm. Vi mener det er viktig at de også får oppleve og får et forhold litteratur i det opprinnelige fysiske formatet, sier Moe.

Vil spre leseglede

Over 11 000 barn var i fjor innom på Deichman-bibliotekenes arrangementer for barnehagehagebarn.
Over 11 000 barn var i fjor innom på Deichman-bibliotekenes arrangementer for barnehagehagebarn.

Katta barnehage er ikke den eneste barnehagen som bruker biblioteket aktivt. I fjor var til sammen 11 392 barn innom ulike arrangement for barnehager på Deichman-bibliotekene.

Barbro Fossdal Pettersen forteller at hun først og fremst ønsker at barna skal få oppleve gleden ved å kunne fordype seg i en bok.

– Jeg har selv hatt glede av å dykke ned i bøker fra jeg var bitte liten. Denne gleden er noe av det jeg ønsker å formidle videre til barnehagebarna som kommer hit på besøk – at de skal bli glade i å bla i bøker og etter hvert også lese bøker selv eller finne glede i å bli lest for, sier hun.

– I det samfunnet vi lever i nå skjer det veldig mye rundt oss. Vi har mange digitale medier, men det er noe spesielt med å kunne sette seg godt til rette og fordype seg i en bok. Det er helt unikt, avslutter Pettersen.

Powered by Labrador CMS