Bergen kommune tar grep etter at tre overgrepssaker tilknyttet skole og SFO er avdekket i løpet av det siste halve året.
Bergen kommune tar grep etter at tre overgrepssaker tilknyttet skole og SFO er avdekket i løpet av det siste halve året.

Frykter stigmatisering av mannlige ansatte

Tre skoleansatte i Bergen er pågrepet for overgrep det siste halvåret.

Publisert

– Ansatte har etterlyst en mer praktisk veileder, så det lager vi nå, sier skolebyråd Linn Katrin Pilskog (Ap) til Bergens Tidende (krever abonnement).

– Vi er bekymret. Én sak er én sak for mye. Det er spesielt med tre saker på så kort tid, sier Frode Nilsen, etatsdirektør for skole i Bergen kommune til samme avis.

Tre overgrepssaker

30. september i fjor ble en lærer i 30-årene arrestert, siktet for overgrep. Politiet opplyser at det skal ha skjedd på skolens område og at det skal være syv fornærmede i saken. Han har tidligere erkjent delvis straffskyld.

Bare to måneder senere, 2. desember, ble en SFO-ansatt pågrepet og siktet for overgrep mot flere elever. Foreldre skal ha sagt at det tidligere er varslet om den ansatte. Rektor ved skolen har trådt til side. Politiet mener mannen har forgrepet seg på ni barn. Han har erkjent straffskyld.

11. mars ble nok en mannlig skoleansatt fengslet, siktet for å ha forgrepet seg på en elev som er under 14 år. Per nå gjelder siktelsen overgrep mot en mindreårig gutt på skolen der han jobbet som barne- og ungdomsarbeider, ifølge Bergensavisen (krever abonnement).

I januar, etter at de to første sakene ble kjent, tok leder for utvalg for skole og barnehage i Bergen kommune, Mikkel Grüner (SV), initiativ til en høring om rutinene for overgrep i skole og barnehage i Bergen kommune. Den skal gjennomføres i slutten av april.

– Jeg er lei meg og sint over at det har kommet flere saker på kort tid. Samtidig er jeg glad for at overgrep mot barn blir oppdaget og satt en stopper for, sier skolebyråd Linn Katrin Pilskog (Ap) til Bergens Tidende, og forteller at kommunen de siste årene har jobbet mye med å heve kompetansen blant barnehageansatte når det gjelder omsorgssvikt og seksuelle overgrep.

– Etter flere overgrepssaker i barnehagen tok kommunen grep og sendte ansatte på kurs, samt at vi gjorde fysiske endringer i barnehagene innvendig slik at de ble mer transparente.

Med bakgrunn i de siste sakene skal det nå også lages en ekstra veileder for skolene, som helt konkret forklarer hvordan lærere skal gå fram om man mistenker overgrep.

Skal lage kompetanseplan

Frode Nilsen forteller også at etaten har fått i oppdrag å lage en bred kompetanseplan for alle ansatte der de inviterer ulike faggrupper. Satsingen begynner til høsten.

– Vi ønsker å ha fokus på og forbedre rutiner slik at ansatte vet hva de skal gjøre dersom noe skjer, sier han.

Nilsen forteller samtidig at overgrepssakene har skapt en viss usikkerhet blant noen ansatte. Han poengterer også at menn i skole og barnehage er viktige omsorgspersoner.

Dette blir et tema i kompetanseplanen. Målet er å hjelpe menn fungere godt i skole og barnehage uten at de skal frykte mistenkeliggjøring.

– 99,99 prosent av mennene er her med et godt hjerte og gjør en veldig viktig jobb. Vi må ikke havne der at vi får færre menn i skole og barnehage. De skal ikke føle skyld, sier Nilsen til Bergens Tidende.

Powered by Labrador CMS