Barnehagebyråd i Bergen, Jana Middelfart Hoff.
Barnehagebyråd i Bergen, Jana Middelfart Hoff.

Innrømmer brudd på barnehageloven

Byrådet i Bergen vil ikke lengre nekte barn av dårlige betalere ny barnehageplass. Kunnskapsministeren krever at andre kommuner følger etter

Publisert Sist oppdatert

Les hele saken på NRK.

– Vi ser at vedtektene våre kan stride mot retten til barnehageplass, og vil foreslå at reglene blir endret, sier barnehagebyråd i Bergen, Jana Midelfart Hoff (H).

33 barn mistet barnehageplassen i Bergen i fjor, men Bergen er likevel ikke alene om praksisen.

Les også: Stenger ute barn av dårlige betalere.

Strider mot retten til barnehageplass

Alle de store, norske byene krever nemlig at familiene må betale ned gjelda til kommunen før barna kan få ny plass.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at praksisen er i strid med retten til barnehageplass. Isaksen peker i tillegg på det faktum at foreldrene må ha flere måneder med utestående betaling for at enkeltbarnehager skal kunne si opp plassen.

Barnehagebyråden sier til NRK at byrådet nå vil endre kommunens vedtekter på to punkter. Det skal ikke lengre stilles krav om at foreldrene skal ha nedbetalt gjelda til kommunen for at barna skal få ny plass. Og byrådet vil heve terskelen for hva som skal til for at barnehagen skal kunne si opp barn. I dag kan barn miste plassen ved manglende betaling i en enkelt måned.

Les også: Så mye skal barnehageplassen koste.

Må likevel betale

Det samme har tidligere blitt påpekt av Fylkesmannen i Hordaland og Utdanningsdirektoratet uten at byrådet har endret reglene.

Byråden slår likevel fast at familier må betale for seg om barna skal beholde plassen. Isaksen krever nå at resten av kommunene endrer reglene sine.

Powered by Labrador CMS