Eva Hop Johannessen, Ottar Foss og Hanne Lunde med de synlige bevisene på at de har hatt lang tjeneste på en og samme arbeidsplass. Foto: privat
Eva Hop Johannessen, Ottar Foss og Hanne Lunde med de synlige bevisene på at de har hatt lang tjeneste på en og samme arbeidsplass. Foto: privat

Eva, Ottar og Hanne hedret – har jobbet til sammen 116 år i samme barnehage

- Deres evne til fortsatt å undre seg sammen med barna etter alle disse årene er helt fantastisk, sier styrer Bente Borgen i Bergens Barneasyl.

Publisert

Eva Hop Johannessen (65), Hanne Lunde (61) og Ottar Foss (64) ble grundig lurt da de trodde de skulle være med på en vanlig samling i barnehagen sist onsdag.

Alle store og små i Bergens Barneasyl har felles samling på slutten av hver måned. Der handler det som regel mest om barna. Men denne gangen var det de tre veteranene som skulle få mest oppmerksomhet.

- Vi ante ingenting. Heller ikke da vi ble ropt opp og bedt om å gå fram, sier Eva Hop Johannessen til barnehage.no.

Det var Bergens Tidende som først omtalte overrekkelsen.

Lang fartstid i gammel barnehage

Bergens Barneasyl har hatt barnehagedrift i samme bygning siden 1841 og skal være Norges eldste i sitt slag.

Tre av medarbeiderne har også fartstid langt utover det vanlige i barnehagesektoren. Eva Hop Johannessen og Ottar Foss begynte å jobbe der i 1977. Hanne Kristi Lunde kom noen få år senere.

- Da jeg begynte her, var det førskolelærer, assistenter og praktikanter. Den gangen brukte vi forkle på jobb. Og det var stor forskjell på oss som jobbet her. For eksempel måtte praktikantene spise for seg selv i lunsjen, mens førskolelærer og assistentene spiste for seg. Og i starten hadde vi ikke engang en årsplan å forholde oss til, sier Eva Hop Johannessen.

Hun var ferdig utdannet førskolelærer i 1976 og jobbet ett år i Florø før kjærligheten trakk henne mot Bergen. Hun fikk jobb i Bergens Barneasyl og har vært der siden.

- Det er en fantastisk arbeidsplass. Hadde jeg skullet velge yrke på nytt, ville jeg valgt det samme, sier Eva Hop Johannessen (65).

- Ønsket så inderlig å vise at vi verdsetter dem

Styrer Bente Borgen var den som tok initiativet til overrekkelsen - og som også delte ut medaljer og diplomer - under fellessamlingen i forrige uke.
Styrer Bente Borgen var den som tok initiativet til overrekkelsen - og som også delte ut medaljer og diplomer - under fellessamlingen i forrige uke.

Det var styrer Bente Borgen som tok initiativet til at de tre barnehageveteranene skulle få litt ekstra heder. I vinter tok hun kontakt med Norges Vel for å søke om at Eva, Hanne og Ottar kunne kunne få Norges Vels medalje for lang og tro tjeneste.

Medaljen for lang og tro tjeneste er innstiftet av Det Kongelige Selskap for Norges Vel i 1888. Det er en påskjønnelse til særlig fortjente arbeidstakere med minst 30 års ansettelse hos samme arbeidsgiver. Medaljen tildeles av direksjonen i Det Kongelige Selskap for Norges Vel.

- Bakgrunnen var at jeg ønsket så inderlig å vise at vi verdsetter dem og det de gjør. Det er ikke så vanlig i en barnehage at folk er der så lenge som dem og fremdeles har den samme gløden, sier Bente Borgen og legger til:

- Du kan være i yrkeslivet i 20 år og gå på repeat etter det første. Men disse tre utvikler seg hele tiden.

Evne til å undre seg med barna

Bente Borgen er imponert over evnen disse tre medarbeiderne har hatt til å vise varme, omsorg og sette av tid til den frie leken.

- De har alltid vært veldig bevisste på at barna lærer når de leker. Og så er de veldig flinke til dette å undre seg sammen med barna og ikke bare gi barna svarene. Deres evne til fortsatt å undre seg sammen med barna etter alle disse årene er helt fantastisk, sier styrer Bente Borgen.

Selv om de tre er mellom 61 og 65 år, er Eva Hop Johannessen klar på at de fortsatt har barnet i seg, alle tre.

- Når du jobber i barnehage, kan du hoppe i søla uansett. Du kan ikke bli «gammel» i barnehage, sier Eva Hop Johannessen og legger til:

- Jeg har sagt at jeg skal bli en «pen» dame en gang, jeg også. Men ikke før jeg blir pensjonist.

Powered by Labrador CMS