Vil droppe kulturavtaler og selge barnehageetatens busser
Bergensbudsjettet preges av tøffe kutt. Det merkes også for barnehagene, og aller mest for migrasjonspedagogikk. Samtidig videreføres en viss oppjustering i barnehagenes ramme.
Onsdag la byrådet i Bergen fram sin innstilling til budsjett for 2025, hvor barnehagefeltet utgjør nær 3,1 milliarder av totale driftsutgifter på 29,6 milliarder kroner.
Oppjusterer for vikarutgifter
Ut over normale påslag for lønns- og prisvekst, er det lagt inn oppjustering på til sammen drøyt 20 millioner kroner til barnehage i 2025. Dette er en videreføring av midler som først ble bevilget i revidert budsjett for 2024, begrunnet med at kostnadene til barnehagedrift har vokst mye i det siste.
Det pekes særlig på at kostnadene til vikarer har økt betydelig sammenlignet med årene før koronapandemien, både som følge av økt sykefravær og fordi gjennomsnittskostnaden på vikartimer øker.
Endret makspris for barnehager spiller inn i form av tilførsel av 77 millioner kroner som ikke lenger hentes inn som foreldrebetaling (men som kommunene får tilført over statsbudsjettet).
Samtidig bidrar reduksjon i antall barnehagebarn også til reduksjon i en del budsjettposter. «Nedtrekk i tråd med demokratisk utvikling» er beregnet til 52 millioner kroner i 2025.
I tillegg kommer nedtrekk av introduksjonsplasser til bosatte flyktninger, som barnehagene i dag får tilskudd til uavhengig av om de er i bruk eller ikke. Her venter byrådsavdelingen en besparelse på 5 millioner kroner.
Kutter midler til tospråklige
Av rene kutt finner vi avvikling av avtaler for barnehagene med både Barnas kulturhus og vitensenteret Vil vite. Besparelsen beløper seg til 775.000 kroner i 2025.
Avviklingen av den lokale ordningen med bemanningstilskudd til åpne barnehager, begrunnes med at den er et ikke lovpålagt tilleggstiltak som kommer i tillegg til ordinært tilskudd etter nasjonale satser. Kuttet utgjør 2 millioner kroner.
Største post på kuttlista er imidlertid «tilpasning av kommunal innsats migrasjonspedagogikk». For 2025 fjernes cirka 5,7 av i alt 12,5 millioner kroner i kommunale midler til tospråklige assistenter og migrasjonspedagoger i barnehage. Samtidig varsles det at resten av midlene kuttes fra 2026 av.
«I lys av budsjettsituasjonen foreslås det å kutte all kommunal finansiering på det migrasjonspedagogiske området. Arbeidet vil fremover måtte tilpasses rammen av statlige tilskudd til migrasjonspedagogikk», lyder forklaringen.
Fra 2026 av skal det ellers spares 800.000 kroner på avvikling/salg av busser og minibusser som Bergen kommune overtok ved kjøpet av Akasia-barnehagene i 2021. Disse brukes i dag av barnehager som har for lite utearealer, og derfor er avhengig av å bruke andre områder til tur og oppdagelse.
– Godt budsjett for barnehage
Samme dag som byrådet la fram sitt forslag til budsjett og økonomiplan for 2025, demonstrerte skoler og barnehager mot kuttene som byråd for barnehage og skole, Daniel Hägglund (Frp), så seg nødt til å innføre mot slutten av inneværende år, melder Bergensavisen (krever abonnement).
Byrådsleder Christine Meyer (H) har liten forståelse for de massive protestene.
– Jeg må si jeg er litt overrasket over at det er de som demonstrerer. Byrådet har lagt frem et godt budsjett for skole og barnehage. Det er ikke der vi har de største kuttene, sier hun til avisen.
I pressemeldingen som gikk ut i forbindelse med budsjettframleggelsen, sier byråd for finans, Jacob Mæhle (H):
– Kommunen må prioritere tydeligere fremover. Derfor foreslår vi en rekke kutt og omstillinger, samtidig som vi styrker kommunenes kjerneoppgaver.
– Bergen kommune er, i likhet med resten av Kommune-Norge, i en alvorlig økonomisk situasjon. Vi styrer mot et stort underskudd samtidig som vi opplever vekst i tjenestebehovet. Vi må derfor gjøre en klarere prioritering av hva kommunen bruker penger på, sier Mæhle.