DEBATT

– Barnehagen trenger de mest oppegående og sosialt kompetente arbeidstakerne som er å oppdrive, skriver Royne K. Berget.
– Barnehagen trenger de mest oppegående og sosialt kompetente arbeidstakerne som er å oppdrive, skriver Royne K. Berget.

Hvorfor jobber du i barnehagen?

– Hvis du ikke er sikker på om barnehageyrket faktisk er noe for deg, eller at du tenker at hvem som helst kan passe på barn, da er du på feil sted til feil tid, skriver daglig leder i Smedhusåsen Barnehage, Royne K. Berget.

Publisert Sist oppdatert

Hender det at du stopper opp og reflekterer over hvorfor du jobber i en barnehage? Tenker ordentlig gjennom ansvaret du har overfor både barn, foreldre og kolleger, og på hvor fatale konsekvenser det kan få hvis du ikke er på tå hev gjennom hele arbeidsdagen? Kan du med hånda på hjertet si at du virkelig ønsker å jobbe med barn og at du er på rett plass i yrkeslivet?

Svarer du nei på ett av disse spørsmålene er det bare å si opp jobben din. Da kan du helt sikkert gjøre mer nytte for deg et annet sted, samtidig som du ikke står i fare for å ødelegge livene til de du har ansvar for og jobber med i barnehagen. En ting er hvordan du havnet i yrket, noe helt annet er hvordan du utfører jobben din. Ansvarsfølelse, empati, samvittighet og engasjement har ikke med bakgrunnen eller tittelen din å gjøre, men med holdningene du har til arbeidet du er pålagt å utføre. Følgene og konsekvensene, med positivt eller negativt fortegn, er for store til at det kan gambles med at hvem som helst kan jobbe i barnehagen.

Å arbeide med barn, det å ha ansvar for, ta vare på og sørge for god utvikling og læring i trygge omgivelser er faktisk ganske så vanskelig. Nei, jeg vil ikke si at å jobbe i barnehage burde alle politikere og forståsegpåere prøve, for det kan vi nemlig ikke utsette barna for. Det er ikke uten grunn at mange som forsøker seg i barnehageyrket må kaste inn håndkledet etter relativt kort tid, eller rett og slett ikke egner seg som arbeidstaker i barnehagen. Til enhver tid skal du ha full kontroll og oversikt over barna og det som står på agendaen, samtidig som du må være villig til å gi rom for stor fleksibilitet i planene. Hvis det er en ting som er sikkert i barnehageverdenen, så er det at ting sjelden blir helt som du har tenkt deg når du la planene i utgangspunktet. For noen er det spennende, interessant og utviklende. For andre er det skummelt og en umulig rolle å fylle.

Barnehagen trenger de mest oppegående og sosialt kompetente arbeidstakerne som er å oppdrive. Vi trenger engasjerte, tydelige, omsorgsfulle, kunnskapsrike og omstillingsdyktige voksenpersoner som evner å brette opp ermene når det går ei kule varmt i en hektisk hverdag. Det har barn og foreldre krav på! Som sagt, hvis du ikke er sikker på om barnehageyrket faktisk er noe for deg, eller at du tenker at hvem som helst kan passe på barn, da er du på feil sted til feil tid. Alle som brenner for barnehageyrket og som har myndighet til å ta beslutninger har et stort ansvar for å rekruttere og beholde de beste folkene, og det er vi selv som må vise omverdenen hva slags kompetanse og kunnskap vi sitter inne med. Ikke mange yrkesgrupper har et like stort ansvar som oss og det blir virkelig lagt merke til når det skjer noe galt. Vi skal ikke leke barnehage!

Powered by Labrador CMS