Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør Jens Schei Hansen i Espira er bekymret for hvordan det nye testregimet vil påvirke driftssituasjonen i barnehagene framover.

– Fortsetter dette vil det ganske enkelt ikke være bemanning til å holde barnehagene åpne

Ledelsen i Espira erfarer det samme som mange barnehager over hele landet akkurat nå: Mens barna kan testes ut av karantene, må de ansatte ofte vente lenge på svar. Det skaper store utfordringer.

Publisert

– Vi har fått mange bekymringsmeldinger fra barnehagene om smittesituasjonen denne uka. Jeg vil anslå at omtrent halvparten av barnehagene våre sliter med å få nok folk på jobb akkurat nå, sier Jens Schei Hansen, kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira, en av landets største barnehagekjeder.

Han understreker at det ikke er fordi det er utbrudd av koronasmitte i så mange barnehager, men:

– Det er regimet med å drive på grønt nivå, kombinert med at barna kan testes ut av karantene, som skaper utfordringer. Vi ser at systemet for smittesporing er sprengt mange steder, og at det rett og slett skaper kaos.

Alle var nærkontakter

Det er heller ikke bare i de store byene at systemet er tungt belastet. Hansen nevner en Espira-barnehage i Malvik som et eksempel.

– Der kom 10 av 23 ansatte på jobb i dag. Ikke fordi de var syke, men på grunn av regimet. På grønt nivå beveger barna seg fritt, og det blir umulig å ha full oversikt over hvem som har hatt kontakt før smitten ble oppdaget.

I barnehagen ble det oppdaget smitte i forrige uke. De ble nødt til å stenge helt torsdag og fredag: Både barn og voksne ble regnet som nærkontakter, og dermed måtte de fremvise negativ test før de kunne returnere til barnehagen.

– Barna kan jo nå teste seg ut av smitte og komme tilbake til barnehagen etter første negative test. For de ansatte er det annerledes, avhengig av vaksinestatusen deres. Det vi da opplever i stort sett alle smitteutbrudd er at barna kan komme tilbake til barnehagen tidligere enn de ansatte, slik at vi ikke har folk på jobb. Dette, kombinert med det store presset på testkapasiteten, gjør at situasjonen nå er i ferd med å bli uhåndterbar. Med R-tall på over to vil det bli skikkelig ille i løpet de neste ukene, sier Hansen, og legger til:

– Nå er vi halvveis ut i uken etter, men fremdeles klarer vi ikke å drifte som normalt. Barnehagen har hatt redusert åpningstid hele uken.

Sju utbrudd denne uka

Hansen har et annet eksempel, fra Trondheim:

– En ansatt fikk i går beskjed om å teste seg siden han er nærkontakt. Første ledige testtime er tirsdag i neste uke. Svar på testen får han kanskje i slutten av neste uke. Altså nesten to ukers fravær på grunn av at han må ha en negativ test før han kan komme tilbake på jobb. Vi hører samme historie fra barnehagene våre i andre kommuner. I Oslo gikk det tidligere i uken ikke en gang å bestille time til testing, systemet kollapset.

Han forteller om tilsvarende situasjoner mange steder i landet.

– Jeg har nylig hatt møte med regionsjefene, og de erfarer det samme. Bare denne uka har vi håndtert sju smitteutbrudd, og og det kommer nye jevnlig. Fortsetter dette vil det ganske enkelt ikke være bemanning til å holde barnehagene åpne om et par uker. Vikarer er ikke å oppdrive av samme årsak.

Han legger til:

– Dette kommer på toppen av det økende fraværet som skyldes at folk ikke skal komme på jobb med luftveisinfeksjoner.

Vil ha alle på gult

Hansen er ikke den eneste som ser utfordringen med å drive på grønt nivå. Tidligere onsdag stilte Skolenes landsforbund krav om at myndighetene umiddelbart innfører gult nivå i barnehager og skoler over hele landet – før smitten kommer ut av kontroll.

– Er du enig, burde samtlige barnehager gå tilbake på gult?

– Vi ser at enkelte kommuner har valgt å gå tilbake på gult nivå, og det gjør driftssituasjonen enklere. Man har også større muligheter til å beskytte barna når det er en kohort som rammes i stedet for hele barnehagen.

Hansen legger til at i en situasjon der smitten var lavere, ville det ha fungert på grønt nivå.

– Men ikke slik situasjonen er nå, med eksplosiv smitte. Nå er det på tide å rope varsko, før det blir virkelig ille.

I Oslo ble det satt smitterekord siste døgnet. Likevel vil ikke byrådsleder Raymond Johansen (Ap) innføre gult nivå.

– Slik situasjonen er nå, vurderer vi at det ikke er aktuelt. Vi har tett kontakt med helsemyndighetene for å få tydelige anbefalinger, sier han til VG.

Heller ikke helseminister Bent Høie (H) mener det er nødvendig med nasjonale innstramminger nå, ifølge samme avis.

– Hvis vi innfører strenge tiltak for barn og unge nasjonalt vil det ramme barn også steder der det ikke er smitte, sier han blant annet.

Ikke hensyn til barna

Jens Schei Hansen sier også at mange av styrerne i Espira-barnehagene reagerer på at myndighetene ikke tar hensyn til barna.

– I starten av pandemien skulle barna holde seg hjemme for å beskytte den eldre delen av befolkningen. Nå når de eldre er vaksinert, er det likevel ikke så mange som tenker på barna. De drar helt ubeskyttet i barnehagen, i en smittesituasjon som virker å være ute av kontroll. Det argumenteres med at de ikke blir alvorlig syke, men de blir jo fremdeles syke - og enda vet vi for lite om hvordan ettervirkningene kommer til å bli.

Powered by Labrador CMS