- På rampedager ramper vi masse!sier fem år gamle Tilla Sofie (nr to f.v). - Ja, vi tuller og hopper rundt, legger fem år gamle Ariella til (nr tre f.v). - Jeg har kasta såpe i do! røper femåringen Erik. - Også fant vi troll på tur! utbryter fire år gamle Minahil (t.v). Selv om det egentlig dreide seg om trollets klær.
- På rampedager ramper vi masse!sier fem år gamle Tilla Sofie (nr to f.v). - Ja, vi tuller og hopper rundt, legger fem år gamle Ariella til (nr tre f.v). - Jeg har kasta såpe i do! røper femåringen Erik. - Også fant vi troll på tur! utbryter fire år gamle Minahil (t.v). Selv om det egentlig dreide seg om trollets klær.

I denne barnehagen er det fritt fram for rampestreker

Det er ingen i Frognerkilen barnehage som tar tidlig helg lengre.

Publisert Sist oppdatert

I Frognerkilen barnehage i Oslo, er fredager hellige. Ja, ikke bare er de hellige, de er rampedager. Og de voksne har det minst like artig som ungene.

Det var pedagogisk leder Lene Mette Oxholm som hadde med seg ideen fra den forrige barnehagen hun jobbet i. I Frognerkilen barnehage tente de på konseptet og utvidet så til de grader. Nå kan alt skje. Og det gjør det også gjerne. Nå, fem år etter, er rampefredag for en institusjon å regne.

– De ansatte får fullt utløp for fantasi og sin lekenhet, og ungene sitrer når de kommer inn om morgenen. Vanligvis har vi en komite på noen frivillige som planlegger etter tema. Det kan være sjørøverdag, for eksempel. Vi tar den helt ut, vi, og er i karakter hele dagen og alt vi sier og gjør skjer på sjørøvervis, sier daglig leder Ingrid Kvithyld entusiastisk.

Pirat i bystyret

For på sjørøverdagen var det skattejakt etter gullmynter, sjørøverskute i hagen og ingen sier noe uten å starte med et «Arrrrgg!». Og må man på bystyremøte rett etter jobb, kler man ikke av seg verken skaut eller øyelapp. Nei, da drar man av gårde i full mundur og håper på det beste. For ellers kan ungene se at det ikke var en ekte sjørøver likevel. Og sånn kan vi ikke ha det.

– Det var ikke vanskelig å se hvem som representerte barnehagesektoren på det møtet, for å si det sånn, ler Kvithyld.

Og da det britiske kronprinsparet giftet seg, var det kongelig bryllup. Det ble sendt ut invitasjoner i forkant med det kongelige monogram og unger og voksne møtte opp i barnehagen pyntet til tennene med glitter og stas.

Koster ingenting ekstra

Det var rød løper, paparazzi, sikkerhetsvakter og hoff. Prosesjonen skred nedover gata mens naboene vinket med flagg fra balkongene og det ble skålt i eplesider og servert treretters lunsj.

– Det høres dyrt ut?

– Det er det beste av alt! Det koster ingenting! Invitasjonene laget vi selv, den røde løperen var en fillerye vi hadde på loftet og mat lager vi uansett. Dette er ren moro og krydder i hverdagen, sier Oxholm.

Og selvfølgelig ble det danset brudevals og holdt taler. Hemmeligheten er å utnytte personalets egne interesser og kreativitet. Noen har en ide og lager en liten komite som bruker er par timer i uka på å stelle i stand. Under bryllupet var for eksempel en av de ansatte kronprinsesse Mette Marit hele dagen, med dialekt og det hele. Ungene var svært begeistret.

Trollunger

De voksne får kjenne på det å være i lek og drive med rollespill på barnas premisser. Planlegging er noe barnehagen gjør uansett. Fredager er bare litt mer enn andre dager. Men for all del, ikke alle rampedager er så godt planlagt. Da barnehage.no var på besøk, var Frognerkilen barnehage full av trollunger.

– Det var i anledning tema troll som vi hadde den uka, sier Oxholm og flytter seg for to små bustehoder med hale som piler forbi. Det er eventyrstund nå og etterpå er det trollmat ved langbordet i den ærverdige villaen fra 1910.

– Lær av barna

Hemmeligheten bak lekne voksne, er å observere og lære av barna, røper Kvithyld. Og når de voksne først kommer inn i det å leke, går det fortere neste gang.

– Se på barna! De bruker fem minutter på å planlegge leken og fordele roller, også leker de! Verre er det ikke.

Rampedagen er ikke bare et vokseninitiativ. Også barn og foreldre får satt ideer ut i livet. Som da påskeharen kom på overraskende besøk en fredag før påske.

Chartertur

– Den danset i ti minutter til en Michael Jackson-låt, og gikk igjen! Den dag i dag aner vi ikke hvem det var, ler Kvithyld og mimrer videre om da de dro på chartertur til Gran Canaria i en «uke» i sommer.

– Javisst! Reiseselskapet sendte ut info til foreldrene og ba barna pakke kofferten og være klar om morgenen. I informasjon sto det hva som var lov å ha med igjennom bagasjesjekken. Ungene kom i sommerklær med solhatt og solbriller, klemte foreldrene adjø og foreldrene ropte «Sees om en uke, da!». Så ble ungene sendt videre til en av tre terminaler, sier Kvithyld.

Hun minnes hvor spente ungene var der de sto med billetten i hånda og hjemmelagde pass. Vel inne i flyet – som var stolrader foran en storskjerm som viste en video fra You Tube med take off og landing, ble «flyet» klappet ned og flydøra åpnet ut til hagen. Eller Gran Canaria, som hagen var døpt om til denne dagen. Der fikk den svorske reiselederen guidet ungene gjennom palmer laget av pizzakartonger, disco i lysthuset, skumparty i det oppblåsbare bassenget, fellestrim og paraplydrinker.

Leker seg inn i voksenverden

Barnehage.no kan ikke unngå å merke seg at sydenturen er basert på voksne hendelser, og ikke Bamseklubb og barnebasseng.

– He he, korrekt, sier Oxholm med et smil.

Det skal være artig for unga, men også for de voksne. Og slik får barna leke seg inn i voksenverden sammen med lekende voksne. Oxholm sier at ungene elsker å få dette innblikket i de voksnes verden.

Kamp om jobben

– De voksne utvikler seg hele tiden og blir stadig flinkere til å se leken og være spontan. Det som i begynnelse var skummelt for noen av oss, faller oss helt naturlig nå. Vi ser også at rampefredager inspirerer til videre lek hos barna utover uka etter. Disse dagene treffer også de fleste punktene i rammeplanen.

Fredager har gått fra å være dagen da folk vil dra tidlig for å dra på hytta, til dagen ingen vil gå glipp av. Og for dem som måtte tro at rampedag-komiteen er et pliktløp, er ingenting lengre unna sannheten.

– Det er nemlig kamp om å sitte i komiteen og få sette sine ideer ut i livet, sier Kvithyld.

For i Frognerkilen barnehage er ingen ideer for ville, så lenge det er artig for både de små og de store. Og mottoet sier det meste: Vi leker ikke barnehage i Frognerkilen barnehage.

– Det hele høres unektelig ut som mye styr?

– Ja, det er det jo. Akkurat slik vi liker det!

Har du lyst å prøve deg på egne rampedager? Frognerkilen barnehage deler gladelig sine ideer i listen under. Og del dine tanker i kommentarfeltet slik at andre får glede av dem:

  • Blålysdag: De voksne deler seg i stasjoner og ungene går i mellom og tar de rollene de vil. For eksempel sykehus, politistasjon med fengsel der ungene kan være tyv eller politi, brannstasjon osv. Planlegges det godt, kan også et utrykningskjøretøy komme på besøk.
  • Spadag: Ungene kommer i barnehagen i pysj og slåbrok. Det lages ansiktsmaske av eggehvite med agurkskiver på øynene, og serveres frukt og legges neglelakk i spreke farger. Frognerkilen presiserer at dette ikke deles opp i jente- og gutteaktiviteter og at guttene like gjerne velger neglelakk som jenter.
  • Tur til Skottland: Afternoon tea i salongen.
  • Den transibirske jernbanen: Film på lerret fra You Tube fra den originale turen. Ungene må ha med «penger» og løse billett. Foreldre og barn er informert om turen på forhånd og ønsker god tur og har snakket om tog på forhånd. Ungene får studere turen på kartet og ser hvilke land de skal igjennom og hvor de «ender opp».
  • Halloween: Slemme hekser, snille figurer, tryllestøv og rollespill.
  • Internasjonal dag: Afrikansk eller indisk dans og kultur. Her er det bare å velge, finne landene på kartet og leke seg fram.
  • Eventyr: Eventyret spilles ut med barn og voksne. For eksempel Tornerose, kjerringa som skulle koke suppe på en spiker, hvordan påfuglen og ravnen fikk fargene sine, Den lille larven aldrimett, og så videre.
  • Trylledag: Magi og besøk av tryllekunstner.
  • Pysjedag: Besøk av Jon Blund med mer. Ungene kommer i pysjen.
  • Sirkus: Verdens sterkeste mann, skjeggete dame, klovner, syklende bjørn, sirkusdirektør.

Sjekk også ut Frognerkilen barnehage på Instagram der de deler tips og tema fra rampedagene under navnet frognerkilenbarnehage.

Powered by Labrador CMS