Jens Schei Hansen er kommunikasjonsdirektør i Espira, og leder kjedens kriseteam som bistår med koronahåndtering.

– Uforsvarlig av regjeringen

Når det forventes at barnehagene skal holde åpent burde regjeringen vært langt mer aktive med å stille virkemidler til rådighet for at de ansatte kan være trygge, mener Espira.

Publisert Sist oppdatert

– Vi synes det er uforsvarlig av regjeringen at de i så liten grad bidrar til at barnehageansatte er beskyttet og trygge på jobb. Når det forventes at barnehagene skal holde åpent burde regjeringen vært langt mer aktiv med å stille virkemidler til rådighet for at de ansatte kan være trygge.

Det sier Jens Schei Hansen, kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira.

Han mener for eksempel at smitteveilederen burde blitt endret, slik at den tydelig slår fast at syke barn ikke skal komme i barnehagen, helt uavhengig av om det er nyoppståtte eller «gamle» luftveisproblemer. Noe han har argumentert for også tidligere.

– De burde også gitt føringer til kommunene om mer aktiv bruk av stengingsmulighetene i smittevernloven når det er kraftig smitteøkning i en barnehage. Vår opplevelse er at det sitter langt inne for kommunene å ta i bruk denne muligheten, fortsetter Hansen.

Les også: Har ikke lov til å stenge selv: - Det har vært noen utfordringer.

Anstrengt hele høsten

Espira-kjeden omfatter 107 barnehager, cirka 9.500 barn og cirka 2700 ansatte i mer enn 50 norske kommuner. Kommunikasjons- og organisasjonsdirektøren, som også leder Espiras kriseteam, forteller om en bemanningssituasjon i barnehagene som har vært anstrengt gjennom hele høsten.

– Delvis på grunn av sesongrelatert fravær. Men med koronarelatert fravær på toppen og liten tilgang på vikarer har situasjonen blitt svært alvorlig i mange av våre barnehager, sier han.

– Derfor ble vi glade da regjeringen igjen vedtok i forskrift at barnehageeier kan redusere åpningstiden i barnehagene for å kunne drive smittevernfaglig forsvarlig. Vi ba barnehagene våre om å gjøre en vurdering av hvor lang åpningstid de kan har for å drifte smittevernfaglig forsvarlig. Det har resultert i at mange, men ikke alle, våre barnehager har redusert åpningstiden. Hvor mye varierer fra barnehage til barnehage, opplyser Hansen.

Han er klar på at anstrengte bemanningssituasjon henger sammen med smittevernforsvarlig drift.

– Vi må sikre oss at vi har nok ansatte på jobb til å kunne drifte forsvarlig i smittevernmessig forstand.

Håndterer regelverket ulikt

Hansen sier de ikke har møtt på mange negative reaksjoner, men at noen samarbeidsutvalg (SU-er) har bedt om begrunnelse. Det har også enkelte kommuner gjort.

– Vi har selvsagt gått i dialog med disse og forklart situasjonen, sier Hansen.

Kriseteamet, som foruten han selv består av HR-sjef Linn Paulsen, og regionsjefene Marianne Bye og Grethe Alver, har som oppgave å støtte alle Espiras barnehager gjennom koronakrisen.

– Det er krevende å forholde seg til stadige endringer i regelverket. Det er også krevende å forholde seg til at mange kommuner håndterer regelverket forskjellig, og vi ser at en del kommuner ikke greier å skille på sine roller som barnehagemyndighet og barnehageeier, sier Hansen.

– Du kritiserer regjeringen for i for liten grad å bidra til at barnehageansatte er beskyttet og trygge på jobb. Men barnehageansatte prioriteres vel tross alt i køen for tredje vaksinedose. Det er da noe?

– Ja, det er det minste regjeringen kunne gjøre for ansatte som har stått på gjennom hele pandemien. Skulle bare mangle. Det beste hadde vært om de endret smitteveilederen slik at ansatte slapp å ta i mot syke barn i barnehagen.

Powered by Labrador CMS