Pris for kunst og kultur: Nå må du søke
Jobber din barnehage aktivt med fagområdet kunst, kultur og kreativitet? Da kan dere være rette kandidat for å søke årets barnehagepris.
Den nasjonale barnehageprisen for kunst og kultur skal kåre de tre beste kunst- og kulturprosjektene rundt om i landets barnehager. Søknadsfristen er 1. november.
I år er prisen helt åpen og alle prosjekter innen området er velkommen. Juryen vektlegger prosjekter der barns medvirkning står sterkt.
– Vi ser etter et godt kunst- og kulturarbeid der barns medvirkning er dokumentert gjennom prosessen, sier rådgiver for barnehage hos Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen, Anne Cathrine Lande.
- LES OGSÅ: Der kunst møter barnet.
- LES OGSÅ: Barn trenger ikke natur for å være aktive.
Viktig prosess
Det eneste kriteriet for å søke er at barnehagen har hatt en kunst- eller kulturprosjekt som er gjennomført og avsluttet. Og Lande ønsker å se mest mulig bredde i konkurransen.
– Her er det bare fantasien som setter grenser. Det vanlige er jo dans, drama, musikk og kunst- og håndverk. Men vi håper også å se design, gjenbruk og arkitektur, samt samiske og flerkulturelle bidrag. Prosessen er viktigere enn resultatet. Har det vært en god prosess for barna der de har vært medskapende hele veien? Så håper vi også at de yngste får være med. Det er viktig å legge til rette for at også de får utfolde seg inne kunst og kultur, sier Lande.
Premien er ti tusen kroner til hver av de tre vinnerbarnehagene, en flott skulptur signert kunstner Harald Bodøgaard og ett års abonnement på magasinet Q-barnekultur.
Ser etter kvalitet
Årets jury består av styrer i Klosteret barnehage i Bergen, Elisabeth Alnes, høgskolelektor i drama og teater ved Institutt for praktiske og estetiske fag ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Hege Hansson, høgskolelektor i kunst og håndverk ved Dronning Mauds Minne høgskole, Jørgen Moe og Anne Cathrine Lande.
Klosteret barnehage har vunnet barnehageprisen to ganger og Alnes vil være med på å gi juryen sitt perspektiv fra praksisfeltet.
– Det er mindre viktig hvor mange barn og voksne som er med på prosjektet. Det er kvaliteten og det kunstfaglige vi ser på, sier Lande.
Vinnere har prisen har tidligere blitt invitert til å dele sine erfaringer i arbeidet med kunst og kultur i barnehagen på konferanser og seminarer, blant annet på kulturkonferansen «Kykeliky». Slik får de spredt det gode budskap og andre barnehager får gode innspill til sitt eget arbeid.
Les mer om prisen og hent inspirasjon fra tidligere prosjekter på www.kunstkultursenteret.no/barnehageprisen.