Fjellheim FUS friluftsbarnehage blir den andre private barnehagen i Fitjar som legges ned i løpet av kort tid.

Legger ned Fjellheim FUS friluftsbarnehage

Til sommeren er det kroken på døra for barnehagen med 34 barn og 11 ansatte. Omgivelsene reagerer med sjokk og vantro.

Publisert

25. januar kom beskjeden:

«Styret i Fjellheim FUS friluftsbarnehage AS har besluttet å avvikle driften fra 30. juni 2024».

Personal og foreldre ble informert i møter samme dag. Kommunen likeså.

– Sjokk og vantro

I tiden som fulgte, ble nyheten mye omtalt i avisspaltene lokalt.

– Da jeg fikk meldinga i går, reagerte jeg med sjokk og vantro. Arbeidet med å finne en løsning startet med en gang, sa Fitjar-ordfører Wenche Tislevoll (H) til Stord 24.

– Dette kan være en direkte konsekvens av regjeringa sitt forslag til endring av barnehageloven.

Også fungerende kommunedirektør, John Karsten Raunholm, ga uttrykk for å være uforberedt:

– Dette kom svært overraskende på oss. Vi har ikke fått noe forhåndsvarsel om dette. Situasjonen blir usikker både for foreldre, barn og ansatte i Fjellheim FUS friluftsbarnehage. Nå er det søknadsfrist for barnehageplass 1. mars og mange foreldre er trolig fortvilet og har helt sikkert mange spørsmål. På nåværende tidspunkt kan vi ikke si så mye, skrev han i en uttalelse til lokalpressen.

Til avisa Sunnhordland opplyser Raunholm at Fjellheim i dag har 34 barn, og at det ikke er nok ledig kapasitet til å ta opp disse barna i øvrige barnehager i Fitjar. Men han understreker at kommunen har et overordnet ansvar for å ha nok barnehageplasser til barn som har krav på det.

Peker på regjeringen

Barnehage.no har fått en kopi av pressemeldingen som ble sendt ut på vegne av Fjellheim FUS friluftsbarnehage, der Monica Johnsen, NK i FUS AS, begrunner beslutningen om nedleggelse.

Hun er tydelig på hva hun viser til som bakenforliggende årsak.

– Regjeringens systematiske reduksjon i tilskudd til private barnehager medfører nå at nok et lokalsamfunn mister sitt barnehagetilbud, skriver hun.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at antall barn i barnehagealder går ned. Det forventes færre barn i barnehagene de neste årene, heter det videre i pressemeldingen.

– Dette medfører dessverre at mange kommuner og private aktører strever med å opprettholde en bærekraftig drift av barnehager, spesielt de mindre og private barnehagene, skriver Johnsen.

Fjellheim FUS Friluftsbarnehage AS hadde et årsresultat på minus 147.000 kroner i 2022, som er siste tilgjengelige regnskapstall hos Proff.no.

 Beklager på det sterkeste

– Private barnehager får mindre betalt per barnehageplass enn det kommunene betaler til sine egne barnehager. Denne forskjellsbehandlingen er dessverre økende, skriver Johnsen.

Hun viser også til forslaget om endringer i barnehageloven, som etter FUS sitt syn truer med å forverre rammebetingelsene ytterligere for de private barnehagene, med enda mer usikker og lavere betaling for barnehageplassene, mer kommunal detaljstyring og mindre valgfrihet for foreldrene.

– Regjeringen ønsker stadig større barnehager, noe som også understøttes av at flere kommuner bygger egne store barnehager, noe som utkonkurrerer mindre private barnehager, hevder Johnsen.

Avslutningsvis roser hun barnehagens personale, og beklager avviklingen overfor alle som rammes.

– Fjelheim FUS friluftsbarnehage AS har vært driftet av en svært dyktig daglig leder og ansatte. Vi beklager på det sterkeste, og vil ivareta våre ansatte, barn og foresatte på best mulig måte fram til nedleggelsestidspunktet.

 Vanskelig å erstatte

Sunnhordland har intervjuet Ailin Vik, som har tre barn i Fjellheim FUS friluftsbarnehage. Hun gir uttrykk for stor sympati for barnehagens 11 ansatte, og samtidig forståelse for valget til FUS.

- Det er mange krav og mye vedlikehold av nokså gamle bygg. Når de også får mindre tilskudd per unge, så har jeg en viss forståelse for valget, sier hun.

– I Fjellheim barnehage var det et helt fantastisk miljø, noe som gjør dette ekstra trist. Det blir vanskelig å finne noe tilsvarende på stående fot, så nå har Fitjar kommune en stor jobb foran seg, fortsetter Vik til lokalavisen.

FAU-representant Silje Johansen sier at stemningen blant foreldre nå er preget av sjokk, frustrasjon og usikkerhet – og legger ikke skjul på at barnehagens plassering, verdier, profil og personale har skapt trygge rammer for barna og vært avgjørende for foreldrenes valg av barnehagen.

– Jeg forstår at Fitjar kommune står i en vanskelig situasjon. FUS har sett dette komme, og kunne valgt å spille med åpne kort på et mye tidligere tidspunkt, uttaler hun til Sunnhordland.

– Ingen som vil legge ned

Barnehage.no har bedt om en kommentar til at FAU-representantens uttalelse om at FUS kunne spilt med åpne kort på et tidligere tidspunkt.

Vi har også spurt hvordan barnehagens størrelse spiller inn når avveininger om nedleggelse må gjøres. Daglig leder Karianne Stadheim har formidlet følgende svar:

– Angående å spille med åpne kort, så er svaret rett og slett at beslutninga om nedleggelse nettopp er tatt, og at det er først nå for 2024 at de ytterligere reduserte rammevilkårene rammer så mye hardere.

– Det er ingen som ønsker å legge ned barnehager, verken små eller store, og det er beklagelig at rammevilkårene for private barnehager, særlig rammer de små barnehagene, og barnehager som ikke greier å fylle opp ledige plasser på bakgrunn av et stadig synkende fødselstall.

PS: Dette blir den andre barnehagenedleggelsen i Fitjar på kort tid, ifølge Stord 24. I oktober kom meldingen om at foreldreeide Årskog barnehage, som hadde 11 unger ved barnehagestart i høst – la ned etter 37 års drift.

Powered by Labrador CMS