Vestvågøy kommune har lagt opp til å bruke mindre per barnehagebarn enn andre kommuner i 2024.

Sannsynligvis lavest i landet

Vestvågøy kommune utmerker seg med tilskudd for 2024 som går ned med 20.000 kroner for små barn og 8.000 kroner for store barn, sammenlignet med i år.

Publisert

De private barnehagene i Vestvågøy kommune, som er medlemmer i lokallaget PBL Vestvågøy, har sendt klage på tilskuddssatsene for 2024.

Satsene på henholdsvis 224.131 og 111.532 kroner per små/store barn, ligger betydelig lavere enn hos nærliggende kommuner. Ja, ikke bare det:

‒ En gjennomgang av tilskuddssatser for private barnehager i mer enn 150 kommuner i hele Norge, viser så langt at Vestvågøy har de desidert laveste tilskuddene til private barnehager i 2024, sier administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup, til Lofot-Tidene.

– Kan ikke oppfylle krav

«De økonomiske tilskuddene gjør oss ikke i stand til å oppfylle kravene i barnehageloven vedrørende bemanning og pedagogtetthet.»

Skriver lokallagsleder Bjørg Rostad Hansen i klagen. 

«Vi ber dere derfor om at tilskuddene beregnes på nytt, eller endres slik at sektoren har grunnlag for å gi et tilbud til Vestvågøy kommunes barn og foreldre også i 2024».

Hvis ikke skal flere barnehager ha signalisert at de vil ha lagt ned før hovedopptaket til våren.

- De ekstremt lave tilskuddene vil true eksistensen og kvaliteten på barnehageplassene til nær 500 barn i Vestvågøy, sier Schjelderup til Lofot-Tidene.

– Variasjoner fra år til år

Samme avis har bedt kommunalsjef for oppvekst, Bianca Halvorsen, om å kommentere PBL Vestvågøys klage.

- Tilskuddssatsene er beregnet ut fra hva våre to kommunale barnehager har i driftsutgifter og historisk ser vi at det kan gi store variasjoner fra år til år, fordi vi har kun to kommunale barnehager, sier Halvorsen til Lofot-Tidene, og legger til at klagen vil bli behandlet på ordinær måte.

I et brev til kommunen og kommunestyremedlemmer, signert nestleder i PBL lokallag Vestvågøy, Ørjan Bringslimark, går det fram at tilskuddssatsen per små barn hos nabokommunen Vågan er 53.000 kroner høyere enn i Vestvågøy.

Brevet bærer tittelen: «Vestvågøy feller en dødsdom over private barnehager om foreslått budsjett vedtas».

Powered by Labrador CMS