Etter hva departementene selv oppgir er det kun sju enkelthøringer i oversikten på i alt mer enn 6000, som har fått et høyere antall svar enn denne.

KD etter høringsrekord med 3.600 svar: – Viktig å høre stemmene til de som blir berørt

Kunnskapsdepartementet opplyser å være godt i gang med en grundig gjennomgang, og at høringsinnspillene vil være viktige i utarbeidelsen av endelige lovforslag.

Publisert Sist oppdatert

Som barnehage.no tidligere har meldt, så viste opptellingen rett etter at høringsfristen hadde gått ut, at mer enn 3.600 hadde gitt sine innspill til regjeringens forslag til endringer i barnehageloven.

Det er ny rekord for Kunnskapsdepartementets del. Faktisk er det bare tema som korona, energi og søndagsåpne butikker som ser ut til å ha engasjert flere, i den store digitale oversikten over tusenvis av høringer gjennomført i nyere tid, som er å finne på regjeringens nettsider.

En uke etter fristens utløp, er 2.700 svar gjort tilgjengelig for offentligheten, og tallet øker jevnt og trutt.

Setter pris på svarene

Barnehage.no har med flere spørsmål bedt politisk ledelse kommentere det store engasjementet, hvordan innholdet i de mange innspillene vil bli vektlagt, og prosessen videre.

Som for eksempel: 

I hvilken grad er regjeringen innstilt på å lytte til «de som har skoa på» i barnehagesektoren?

Svaret vi har fått, er at Kunnskapsdepartementet opplyser følgende:

‒ Vi setter pris på at mange har benyttet anledningen til å fortelle oss om hva de mener er viktig for den fremtidige utviklingen av barnehagesektoren. Det har vært stort engasjement rundt denne høringen og det er viktig å høre stemmene til de som blir berørt av forslaget. Departementet er godt i gang med en grundig gjennomgang av høringsinnspillene. Innspillene vil være viktige inn i utarbeidelsen av endelige lovforslag som skal fremmes for Stortinget i 2024 og 2025. Samtidig merker vi oss at det er stor variasjon på høringssvarene. Mange av innspillene tar for seg overordnede temaer, og går i mindre grad inn i de konkrete forslagene som er sendt på høring.

Tidfester ikke nærmere

Det KD selv ikke svarer konkret på, er om man rekker å få tilstrekkelig oversikt over innspill knyttet til det lovforslaget som ifølge en nylig publisert oversikt kan ventes lagt fram for Stortinget allerede i mars inneværende år.

I høringsnotatet fra 1. november står:

«Departementet tar sikte på at endringene som er foreslått i kapittel 15-17 skal innføres i 2024. Når det gjelder de øvrige forslagene i høringsnotatet tas det sikte på å fremme endelige forslag til lovendringer for Stortinget i 2025».

Kapittel 15-17 omhandler justeringer og unntak fra allerede innførte regler om at barnehager skal være selvstendige rettssubjekter med liten adgang til å drive tilleggsvirksomhet i samme selskap, noe som eksempelvis angår stiftelser, menighetsbarnehager og studentbarnehager.

Kunnskapsdepartementet gir heller ingen nærmere tidfesting av neste års lovproposisjon, som nok er den det knyttes aller mest spenning til.

Powered by Labrador CMS