Barn som er født i desember har krav på barnehageplass først i august i det påfølgende året.
Barn som er født i desember har krav på barnehageplass først i august i det påfølgende året.

Desemberbarn får kortere tid i barnehagen: – Mister viktig oppfølging

Ellen Øen Carlsen, lege og stipendiat ved FHI, mener tiden er overmoden for å vurdere endringer.

Publisert Sist oppdatert

Barn som fyller ett år innen august det året det søkes om barnehageplass, har rett til plass i barnehage fra august.

Og barn som har bursdag i september, oktober og november har rett til plass i barnehage innen utgangen av den måneden barnet fyller ett år, slår § 16 i barnehageloven fast.

Småbarnsavdelingen

– Dette gjør at barn født i desember får langt kortere tid i barnehagen enn andre. Fra før av vet vi at desemberbarna også har større sjanse for å bli hengende etter på skolen fordi de er yngst når de begynner der. Jeg mener vi må sikre desemberbarna rett på like lang tid i barnehagen som andre barn, sier lege og stipendiat Ellen Øen Carlsen ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Nynorsk pressekontor (NPK).

Saken er blant annet publisert hos Firdaposten (krever innlogging)

Hun mener alle barn må ha rett til like lang tid i barnehagen, og underbygger standpunktet med ytterligere et moment: Mens det er vanlig for de fleste barn å gå to år på småbarnsavdeling, kan desemberbarna bli flyttet til storbarnsavdeling allerede etter ett år, ifølge Carlsen.

Hvilket innebærer kortere tid med større voksentetthet.

– Kostbart

Bemanningsnormen stiller som kjent krav om at barnehager har en bemanning som tilsvarer minimum én ansatt per tre barn under tre år og minimum én ansatt per seks barn over tre år.

– Desemberbarna mister viktig oppfølging, sier Carlsen til NPK.

Hun mener tiden er overmoden for å vurdere endringer i barnehageloven.

– Regjeringen vil hele tiden vurdere om det er behov for endringer i regelverket, blant annet knyttet til rett til barnehageplass. I en slik vurdering må en også ta hensyn til at det er svært kostbart å utvide retten til barnehageplass, opplyser statssekretær Kjetil Vevle (Ap) i Kunnskapsdepartementet til NPK.

Powered by Labrador CMS