Kosthold: – Barn kan lære mye av et godt måltid

– De gode samtalene rundt bordet er viktige for at barn skal utvikle seg, sier Ryfylkekokken Frode Selvaag, som har inngått samarbeid med Læringsverkstedet.

Publisert Sist oppdatert

Barnehagekjeden Læringsverkstedet satser tungt på mat og kosthold for tiden.

I samarbeid med Arne Brimi og Ryfylkekokken Frode Selvaag har de utviklet konseptet «Et godt måltid». Målet er å gjøre barna glade i mat og at de skal få oppleve gleden av å spise den sammen med andre. Det skal handle om norske mattradisjoner og gode råvarer, men også om all læringen et godt måltid kan gi, i alt fra tilberedningen og dekking av bord, til nytelsen av maten og oppryddingen etterpå.

– Vi skal vise barna alle verdiene et godt måltid gir oss, sier Ryfylkekokken Frode Selvaag.

– Det handler om å skape matglede rundt bordet så barna forbinder mat med noe positivt. Vi har mye å hente på at ungene får lov til å være delaktige i måltidet, at de får et godt forhold til mat og skjønner at mat er noe vi trenger i kroppen vår for at vi skal fungere og lære, fortsetter han.

Ro rundt matbordet

Å skape en god hvilestund rundt måltidene er også et av prosjektets fokusområder. Måltidet skal være en arena for gode opplevelser og samtaler, der barna opplever ro og tid til nytelse.

– Hvis det er veldig mye kaos og stress rundt maten får ungene dette med seg og blir stresset de også. Dette kan føre til at de ikke får med seg den gode følelsen rundt mat, sier Selvaag.

Ifølge kokken er det også viktig at barn introduseres for ulike smaker tidlig.

– Det vil gjøre dem rustet for fremtiden når det gjelder å møte nye smaker, nye kulturer og nye ting innenfor mat, sier han.

Kurser barnehageansatte

Barn har små mager og derfor er det viktig at maten de spiser er så næringstett og næringsrik som mulig slik at den virker lenge, påpeker Ryfylkekokken.

– Med den aktiviteten et barn har i barnehagen blir det vanskelig å ha nok energi til både lek og læring dersom maten man putter i den lille magen inneholder lite energi, sier Selvaag, og opplyser at «Et godt måltid» følger Helsedirektoratets kostholdsråd om at vi bør spise mer fisk, frukt, grønnsaker og grove kornprodukter, og mindre bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, sukker og salt.

I løpet av februar har han og Læringsverkstedets matkonsulent Victoria Østvig Lunde vært på Norgesturné i kjedens barnehager for å kurse de ansatte i «Et godt måltid» og gi dem opplæring og inspirasjon omkring smak, bruk av råvarer, hygiene, ernæring og tilrettelegging rundt måltidet.

En av dem som har vært på matkurset er Malin Tørrisplass, som er pedagogisk leder og matansvarlig i Læringsverkstedet Barnehage Saltvern i Bodø. Blant rettene hun og kollegene har fått bryne seg på under kurset er; tomatgryte med sei, «bygotto» (risotto med byggryn istedenfor ris) og gulrotvafler uten sukker.

– Vi har lært å lage masse god mat, og litt om hva slags fokus Læringsverkstedet ønsker at vi skal ha i forhold til mat og barn. At vi skal ha mat fra alle næringsgrupper, balansert kosthold, fokus på varmmat og på å gi barna nye smaker, forteller Tørrisplass.

Inspirasjonskveld for foreldrene

I tillegg til matkurs for de ansatte, har det også blitt arrangert foreldrekvelder.

I Læringsverkstedet Barnehage Notveien i Bodø, har flere foreldre samlet seg en kald februarkveld for å få en innføring i helsefremmende kosthold hjemme og i barnehagen av Ryfylkekokken, og ikke minst; smake på det de ansatte har laget på matkurset tidligere på dagen.

Blant foreldrene som har møtt opp er Maiken Mortensen, som har en datter i barnehagen.

– Jeg er generelt veldig interessert i mat og synes alltid at det er spennende å få inspirasjon til nye måter å lage og tilberede maten på, sier Mortensen.

Småbarnsmoren synes også at fokuset på å ha ro og kose seg rundt matbordet er veldig bra.

– Det er litt lett å glemme dette i en hektisk hverdag, sier hun.

At foreldrene involveres i barnehagens kostholdsarbeid er positivt for foreldresamarbeidet, mener matansvarlig i Læringsverkstedet Barnehage Saltvern, Malin Tørrisplass.

– Det er flott at foreldrene får den samme innføringen slik at de vet hva vi gjør og at de også får kunnskap om hva de kan gjøre hjemme, som står i samsvar med det vi gjør i barnehagen. Alle har godt av å få informasjon om hva slags mat barn trenger, både foreldre og de som jobber i barnehagen, sier hun.

– En viktig tradisjonsbærer

Leder for marked og kommunikasjon i Læringsverkstedet, Marit Rasmussen, er svært stolt over samarbeidet med Arne Brimi og Ryfylkekokken Frode Selvaag, som begge er kjent for sitt engasjement for norske mattradisjoner.

– Vi mener at måltidene er en viktig tradisjonsbærer i Norge og at det er på tide at den norske tradisjonsmaten kommer på bordet igjen. Det er også mye pedagogikk og læring i Et godt måltid. Vi har fokus på hele måltidsituasjonen, på rammene rundt og på at voksne og barn har dette som et felles samlingspunkt og læringsarena, sier Rasmussen.

Hvorfor har dere valgt å også holde egne inspirasjonskvelder for foreldrene?

– Vi ønsker å vise foreldrene at den norske tradisjonsmaten både er enkel å tilberede, at de gode råvarene er lett å få tak i og hvor lite som skal til for å skape gode smaker, svarer Rasmussen.

– Vi håper å kunne være en kunnskapsformidler og inspirator når det gjelder barn og kost. Det er mange familier som allerede har mye kunnskap om dette, men vi håper å kunne inspirere til å bruke mer norsk tradisjonsmat og ha fokus på gode råvarer og enkle, gode smaker, samt mer kunnskap om hva man spiser og hvor maten kommer fra. I tillegg vet vi at måltidet er en suveren stemningsskaper, sier hun, og oppfordrer foreldre til å bruke måltidet som en arena for gode opplevelser og samtaler i familien.

Ryfylkekokkens tips til foreldrene:

  • Ha ro rundt måltidene. I en travel hverdag har man ikke alltid tid til å sitte lenge ved matbordet, men prøv å få til et par dager i uken der ungene får en følelse av at de koser seg rundt bordet.
  • Involver ungene. La dem dekke bordet, tenne lys, skrelle en gulrot og så videre. Barn er ofte mer åpne for å smake på nye ting når de har vært med på matlagingen.
  • Snakk om smak og konsistens når dere sitter rundt bordet.
  • Ta ungene med ut i naturen og lag mat.
  • Bruk mer fisk, helst litt fisk hver dag. Med pålegg som røkelaks eller makrell i tomat er det ikke vanskelig å få i seg litt fisk hver dag!
  • Ikke få panikk om barnet ikke vil spise grønnsaker i lengre perioder. Barn merker stress og det fører ikke noe godt med seg. Ikke fjern grønnsaker fra måltidet bare fordi barnet ikke vil ha det. Ha alltid grønnsaker fremme som et alternativ.
  • Kutt ned på de tre P-ene: Pølser, pizza og pasta.
Powered by Labrador CMS