– Mye som må på plass i et nytt barnehageforlik
Både Utdanningsforbundet og Fagforbundet er positive til at stortingspartiene jobber for å finne et felles grunnlag for en ny barnehagelov. Og de har klare forventninger til samtalene som skal starte opp igjen etter sommerferien.
Fredag bekreftet partiene på Stortinget at de er blitt enige om å jobbe frem mot et mulig nytt barnehageforlik. Partene skal møtes igjen i slutten av august for videre samtaler.
Utdanningsforbundets leder, Geir Røsvoll, er positiv:
– Dette kan gi mer forutsigbare rammevilkår og ro, noe barnehagene trenger, uttaler han i en pressemelding.
Røsvoll understreker samtidig at det er mye som må avklares før et bredt forlik som sikrer gode barnehager for alle barn, er på plass:
– Her har vi klare forventninger når partiene skal møtes igjen over sommeren, sier han.
Det gjelder ikke minst for bemanningssituasjonen i barnehagene.
– At man ønsker målrettede tiltak for å styrke grunnbemanningen er utrolig viktig. Det har vi vært pådrivere for i lang tid, sier Røsvoll.
Partiene på Stortinget har sendt et felles brev til Kunnskapsdepartementet, med føringer for det videre arbeidet med ny barnehagelov. Her heter det blant annet at:
Partiene ønsker å legge til rette for en bedre bemanningssituasjon. Partiene ber departementet jobbe videre med målrettede tiltak for å redusere sykefraværet i barnehagesektoren, styrke rekruttering av barnehagelærer og barne- og ungdomsarbeidere, styrke grunnbemanningen, og mulig krav til når det skal settes inn vikarer.
Utdanningsforbundet har selv spilt inn følgende modell for hvordan man kan sikre bedre grunnbemanning.
Høye forventnigner
I pressemeldingen lister Utdanningsforbundet også opp hvilke forventninger de har til det videre arbeidet på Stortinget:
- Nasjonale myndigheter må få på plass et styrings- og finansieringssystem som oppleves trygt og forutsigbart for ansatte og barnehagebarn. Barnefamilier skal slippe å være usikre på om barnehagen plutselig må stenge.
- Partiene må bli enige om et system som sikrer at små eller frittstående barnehager får en bedre økonomisk situasjon.
- Ansatte må sikres rett til likeverdige lønns-, arbeids- og pensjonsvilkår på lik linje med offentlige ansatte.
- Salg av barnehagebygg til internasjonale eiendomsselskaper, med påfølgende høye husleier, må stanses.
– Viktig med trygge og forutsigbare rammer
Også Fagforbundets leder, Mette Nord, mener det er oppløftende at et samlet Storting jobber med et felles grunnlag for en ny barnehagelov.
– For våre medlemmer i barnehagene er det viktig med trygge og forutsigbare rammer. Da er det viktig med regler som står seg over tid, og derfor er vi glad for at alle partiene i Stortinget har klart å komme sammen om føringer for arbeidet med en ny barnehageenighet, uttaler Nord i en artikkel publisert på Fagforbundets nettsider.
Også hun mener det er positivt at partiene ber Kunnskapsdepartementet jobbe med å styrke grunnbemanningen, styrke rekruttering, redusere sykefravær og vurdere krav til når det skal settes inn vikarer.
Ønsker reell kostnadsdekning
Det har lenge vært et ønske fra Fagforbundet at private barnehager skal ha reell kostnadsdekning for pensjonsutgifter, for å sikre at pengene til pensjon, går til pensjon.
– Vi er opptatt av gode og likeverdige lønns- og pensjonsvilkår i private og offentlige barnehager. Derfor er vi fornøyd med at partiene ber departementet se nærmere på kostnadsdekning av pensjon etter regningen. Nå må departementet følge opp, sier Nord.
Hun peker også på at noen barnehager har høye pensjonsutgifter av historiske grunner.
– Disse må sikres tilstrekkelig dekning, slik at Fagforbundet i størst mulig grad kan framforhandle gode avtaler for våre medlemmer.
Videre er Nord fornøyd med at partiene i det felles brevet ber departementet «komme med en vurdering av fordeler og ulemper og konsekvenser av krav om at barn med rett til plass skal ha prioritet i både kommunale og private barnehager», samt «vurdere behovet for nasjonale føringer, og løsninger, for hvordan det i prioritering ved opptak kan tas ytterligere hensyn til barn med særlige behov».