Barn fra til sammen sju barnehager i Bodø bidro til kunstutstilling under Barnehagedagen 2018.
Barn fra til sammen sju barnehager i Bodø bidro til kunstutstilling under Barnehagedagen 2018.

Samlet 200 barn til fargerik markering

Barnehagedagen handler om å synliggjøre det som skjer i barnehagen. I Bodø ble feiringen lagt til fjøsen. 

Publisert

La meg skape - kunst, kultur og kreativitet. 

Det er slagordet for Barnehagedagen 2018. 

– Historisk sett har barnehagedagen vært et politisk opprør, sier Karina Vertot, hovedtillitsvalgt og leder i Utdanningsforbundet i Bodø. 

Vise kvalitet og innhold

Dagen ble første gang markert i 2005, som en reaksjon på forslaget om å ta bort kravet om utdanning til barnehageansatte. Både Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Foreldreutvalget for Barnehager har stilt seg bak markeringen siden starten. Markeringen skjer i barnehager over hele landet. 

FAKTA: Barnehagedagen i Bodø

  • Dagen ble markert med utstilling ved Nordland kultursenter, i regi av Fagforbundet og Utdanningsforbundet. 
  • Barnehagene som er med på selve utstillingen var Skivik, Asphaugen, Sentrum avdeling Vestbyen, Barnas Hus, Læringsverkstedet avdeling Trålveien, Skeidhaugen og Bjerkhaug.
  • Rundt 200 barn var påmeldt arrangementet. 
  • Om ettermiddagen ble de voksne invitert til å se utstillingen. 

– Nå handler dagen om å vise kvaliteten og innholdet i barnehagen, alt det flotte arbeidet som gjøres hver eneste dag. Årets tema er kunst, kultur og kreativitet, og det har vi sett veldig mange flotte eksempler på her i dag. 

Barnehagedagen er en årlig markering der barnehagene åpner dørene for andre for å vise og synliggjøre barnehagens aktiviteter - der lek, læring, danning og omsorg er grunnleggende. I alt syv barnehager bidro til det som ble en omfattende utstilling i fjøsen ved Nordland kultursenter i Bodø.

– I Bodø er markeringen et samarbeid mellom Utdanningsforbundet og Fagforbundet, sier Wenche Høyforslett, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Bodø.

– I mange år hadde vi kveldsarrangement for de ansatte, for å gjøre litt stas på dem, men i år er første gang på lenge at vi har et arrangement for barna, legger Vertot til. 

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Sølvi Dahl, pedagogisk leder i Asphaugen barnehage.
Sølvi Dahl, pedagogisk leder i Asphaugen barnehage.

Den kreative prosessen er vel så viktig å vise fram som selve resultatet, understreker de to. 

– Det er en viktig dag som markerer hvordan vi jobber i barnehagen. Også for ungene sin del, som får utfolde seg med å skape. I år handler det om kunst og kreativitet, og det er noe vi har sett fram til å få jobbe med, sier pedagogisk leder Sølvi Dahl i Asphaugen barnehage. 

I tillegg til de syv barnehagene som bidro til utstillingen, var det nesten 200 besøkende til kultursenteret. Der vanket det både boller og juice til de minste, og kaffe til de voksne. 

Wenche Høyforslett fra Fagforbundet og Karina Vertot fra Utdanningsforbundet.
 Wenche Høyforslett fra Fagforbundet og Karina Vertot fra Utdanningsforbundet.

– Ungene har gledet seg til dette. Vi har tatt med oss mer hverdagskunst som vi har laget fra jul og fram til i dag, sier Dahl. 

Fremdeles politisk budskap

Selv om det politiske budskapet nådde fram i 2005, har Barnehagedagen fremdeles en viktig funksjon ut over å vise kvalitet og innhold i barnehagene. 

– I 2018 ønsker vi å sette fokus på bemanning. Vi ønsker jo flere barnehagelærere inn i barnehagene, flere fagarbeidere, og ikke minst nok bemanning, sier Karina Vertot, og får støtte fra Wenche Høyforslett. 

– Med innstrammet pedagognorm og flere pedagoger i barnehagene vil det gå mer tid til møter. Da blir det sårbart ute på avdelingene. Vi må ha nok ansatte med kompetanse, hele dagen, for ungene våre, sier hun. 

Se flere bilder her. 

Powered by Labrador CMS