Når nytt barnehageår starter, vil det i sju av i alt 23 pedagogstillinger i Røros være ansatte med dispensasjon fra utdanningskravet.
Når nytt barnehageår starter, vil det i sju av i alt 23 pedagogstillinger i Røros være ansatte med dispensasjon fra utdanningskravet.

Tvinges til å søke dispensasjon

Røros kommune har søkt om midlertidig dispensasjon fra utdanningskravet for nær en tredjedel av pedagogstillingene.

Publisert Sist oppdatert

Etter en krevende jobb for kommunens del, er alle stillinger er nå besatt, men flere mangler barnehagelærerutdanning nå enn tidligere, melder Arbeidets Rett (krever innlogging).

– Det er vanlig at vi har flere ansatte som har dispensasjon fra utdanningskravet som barnehagelærer, men jeg ser dessverre at vi har en økning i antall pedagogstillinger som er besatt hvor personell ikke har barnehagelærerutdanning, sier virksomhetsleder for kommunale barnehager i Røros, Inge Aas, til lokalavisa.

Tror det vil vare

Aas understreker at de som er blitt ansatt har mye annen kompetanse. Utviklingen er en konsekvens av tilgangen på faglærte, legger han til.

– Vi ser at søkertallene for å bli barnehagelærer, barneskolelærer og sykepleier har en synkende trend, så dette er en situasjon som vi nok må håndtere over tid, tror virksomhetslederen.

For opptakstallene til barnehagelærerutdanningen landsbasis så man i år en reduksjon på hele 26,9 prosent.

Les også: – Det er helt krise

Og: – For tidlig å si at det er grunn for bekymring

Gjelder 7 av 23

Når nytt barnehageår starter 15. august, vil det i sju av i alt 23 pedagogstillinger i Røros være ansatte med dispensasjon fra utdanningskravet, skriver Arbeidets Rett. Det utgjør nærmere en tredjedel.

Statistikk fra Utdanningsdirektoratet viser at det per rapporteringsdatoen 15. desember 2021 totalt var meldt om 18 barnehager i Trøndelag som hadde dispensasjon fra pedagognormens utdanningskrav.

Røros hadde på samme tidspunkt fem kommunale barnehager med til sammen 179 barn og to private barnehager med til sammen 53 barn. Én privat barnehage og én kommunal barnehage hadde dispensasjon fra utdanningskravet.

Powered by Labrador CMS