Beltebruk alene er aldri tilstrekkelig for barn som er lavere enn 135 centimeter.
Beltebruk alene er aldri tilstrekkelig for barn som er lavere enn 135 centimeter.

Politiet troppet opp ved barnehage. Fem fikk bot for ikke å ha sikret ungene

Sikker på at du kjenner reglene godt nok?

Publisert Sist oppdatert

#Sandnes Politiet har i morgentimene gjennomført trafikkontroll ved en barnehage på Buggeland. Fem førere fikk forenklet forelegg for ikke å ha sikret barn i bil.

Slik lød Twitter-meldingen politiet i Sør-Vest sendte ut ved 8.30-tiden torsdag morgen. Det framgår ikke hvorvidt barna var satt fast med bilbelte eller ikke.

Beltebruk alene, er imidlertid aldri tilstrekkelig for barn som er lavere enn 135 centimeter. Og der godkjent sikringsutstyr ut over bilbelte finnes, skal barn under 150 centimeter bruke det.

Slik forklares reglene

politiets nettsider, står følgende om sikring av barn i bil:

Barn som er lavere enn 150 cm, skal bruke godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnet. Dette skal de bruke der bilbeltet er montert. Barnet kan også bruke slikt utstyr sammen med vanlig bilbelte. Der det ikke finnes godkjent barnesikringsutstyr kan barn under 150 og over 135 bruke ordinært bilbelte.

Barn som er lavere enn 135 cm, skal bli sikret med sikringsutstyr som er tilpasset barnets vekt. Sjåføren har ansvaret for at barn under 15 år er lovlig sikret. Sjåføren vil få forelegg (bot) og to prikker om vedkommende blir tatt i en kontroll. Fører med prøveperiode, får fire prikker.

En usikret eller feilsikret person kan bli alvorlig skadet selv om farten er lav. Det er derfor viktig alltid å sikre barn og voksne. Dette gjelder også på korte turer, for eksempel til barnehage eller skole.

Detaljene fins i Forskrift om bruk av personlig verneutstyr under kjøring med motorvogn.

Kjøpe brukt barnestol?

Politiet advarer også mot kjøp av gammelt, brukt utstyr.

Sikringsutstyret til barnet er delt inn etter vekten på barnet. Det er svært viktig å følge bruksanvisningen nøye. Dermed sikrer du at barnestolen er riktig montert i bilen. Be gjerne om hjelp i butikken der du kjøper utstyret. De kan hjelpe deg med å montere barnestolen. Skal du kjøpe en brukt barnestol? Da bør den ikke være eldre enn fem år. Du må vite at den ikke har vært utsatt for en kollisjon.

Det er anbefalt at barn sitter vendt bakover så lenge som mulig.

Trygg Trafikk skriver følgende om sikring av barn i bil.

Og her er anbefalingen om bilstolers levetid.

Powered by Labrador CMS