Kristian Eriksen har jobbet i Vestenga barnehage i mange år, i kombinasjon med tøff fotballtrening, som har gitt resultater. Nå er stillingsbrøken redusert, men 26-åringen ønsker å fortsette så langt det lar seg gjøre.

Kristian fortsatte i barnehagen etter opprykket: – Et fristed og et pusterom

Lørdag herjet han i eliteseriedebuten. Mandag var Kristian Eriksen (26) tilbake på jobben i Vestenga barnehage på Hamar.

Publisert

– Det er alltid litt hektiske dager. Yrende liv, mye glede og mye humor. I dag har vi vært en tur i gymsalen, og det er ekstra stas å få tatt ut litt energi der. Det har vært en fin både inne- og utedag, oppsummerer Kristian Eriksen.

Barne- og ungdomsarbeider i Vestenga barnehage, og fotballhelt på Hamar.

Lørdag spilte han sin første eliteseriekamp med nyopprykkede Hamarkameratene. Eriksen scoret det første målet, og la opp til nummer to i hjemmekampen som til slutt endte uavgjort 2-2 mot Lillestrøm.

Mandag var han igjen på plass i barnehagen hvor han nå jobber på sjuende året. Vestenga er en kommunalt eid fireavdelings barnehage med plass til 54 barn.

Mer media og mer trøkk

I takt med hans egen og klubbens stadig økende suksess på fotballbanen, har kombinasjonen blitt viet en god del medieinteresse. Eriksen har vært klar på at barnehagejobben gir ham positiv energi.

– Jeg har vært vant til å kombinere jobb og trening, og nærmest vært toppidrettsutøver hele veien, bare at treningene før var rett etter jobb. Nå er treningene i jobbhverdagen, og det har krevd mer tilrettelegging. Nå som vi har kommet opp i det gjeveste selskap, jobber vi mye med marginer med tanke på restitusjon, det er mer media og mer trøkk, og man må stille opp på flere ting ved siden av. Men jeg har et ønske om å gi noe tilbake til barnehagen. De har vært snille og tilrettelagt mye for min situasjon som fotballspiller. Og så er det som jeg har sagt i tidligere intervjuer, et sted hvor jeg verken tenker på fotball eller det ene eller det andre. Et fristed, og et pusterom, sier Eriksen.

Men ikke noe latmannsliv.

Gikk for fagbrevet

Eriksen er opptatt av å gjøre en best mulig jobb.

– Jeg ønsker jo å kunne heve og øke kompetansen sammen med de ansatte i barnehagen. Det er viktig å videreutvikle seg, og det er noe jeg setter pris på.

Etter å ha jobbet som vikar til 2017, fikk han først 90 prosent stilling, og så hundre prosent stilling i Vestenga etter å ha jobbet tre år i Hamar kommune.

Med full jobb fulgt av trening på ettermiddagstid, ble det som regel lange dager.

– Jeg begynte på jobb kvart på åtte, og var hjemme rundt ni på det seneste. Samboeren min skaffet seg hund for å ha selskap hjemme. Sånn sett er det luksus å trene på dagtid som nå.

Etter hvert ble det også et års skolegang i kombinasjon med arbeidet, med sikte på fagbrevet som barne- og ungdomsarbeider.

– På den tiden trente jeg med Elverum, og kurset foregikk i Elverum, så det klaffet bra, sier Eriksen.

Nektet kamp og trening

Riktig så praktisk var det ikke i 2020. Da landet koronastengte 12. mars ble Eriksen permittert som Elverum-spiller, helt fram til juni/juli. Så ble det en ukes trening med A-stallen, før det kom en ny tung beskjed om at det ville gå to måneder til før han fikk neste svar, forklarer han.

Etter en lang periode med egentrening, bestemte han seg for å ta kontakt med sin ungdomsklubb Hamarkameratene, som nå befant seg i førstedivisjon, og som toppfotballklubb hadde anledning til å gjennomføre trening og kamper, i motsetning til Elverum i 3. divisjon.

Eriksen fikk lov til å komme på trening, og det er nok mange i HamKam glad for i dag. Han spilte 15 kamper og gjorde to mål på det som var igjen av sesongen.

Samme høst fikk han fagbrevet som barne- og ungdomsarbeider, men stillingen i Vestenga ble trappet ned til 80 prosent.

Kamerat-barnehage

I hele 2021 var stillingsbrøken 50 prosent. På fotballbanen gjorde Eriksen, kjent for sin energiske spillestil, 13 mål på 33 kamper, og var en viktig bidragsyter til opprykket.

– Det har gått bra, konstaterer Eriksen, uten å overdrive.

– Er det noen i barnehagen som er opptatt av det?

– Absolutt. Vestenga har blitt en «kamerat-barnehage». De var også på kameratveggen av bedrifter i fjor, og så fikk de billetter til «kamerat-kampen» mot KFUM Oslo i fjor sommer. Vestenga feiret 30 år i fjor, og hadde lagd egen sang, som starter slik: «Byen er Hamar, «Kamma» er laget, Vestenga det er vår barnehage». Den framførte barna både på stadion og i pausen. Vi lagde store bannere, og det ble en kul happening for foreldre og barn, forteller Eriksen.

Og legger til at det også mandag denne uka var mange barn som kom til ham og fortalte at de hadde sett HamKam spille.

– Noen var på stadion også.

- En kjemperessurs

At barnehagen heier på ham, kan styrer Malin Moløkken bekrefte.

– Det er veldig artig, det som har skjedd. Vi synes det er kjempegøy å følge med ham på banen. Selv om ikke alle er interessert i fotball i utgangspunktet, så er vi interessert i ham, og da blir plutselig fotball litt spennende også.

I år er stillingsprosenten til Kristian i Vestenga blitt ytterligere redusert til 40 prosent før seriestart, og 15 prosent etter.

– Vi er glade for den tida han er her. Han er en kjemperessurs i barnehagen, som har tatt fagarbeiderutdanninga og gått den veien. Jeg har bare godt å si. Han er en god kollega, og veldig fin med ungene, sier styrer Moløkken.

Og når han blir intervjuet på tv for eksempel, så er han til å kjenne igjen for barn og voksne, sier hun.

– Han er sånn som han framstår. En real fyr hele veien.

Bitt av basillen

Men hva var det som fikk ham til å søke jobb i barnehagen i utgangspunktet?

– Etter at jeg var ferdig på videregående var jeg fotballspiller under amatørkontrakt, og hadde mye fritid. Jeg jobbet på Peppes kanskje annenhver helg, med kjøring. Så var det min tante som jobber i barnehage som foreslo at jeg kunne være litt vikar. Det passet med treningstimene, og så ble det bare mer og mer.

Han ble bitt av basillen, sier han.

– Det er spennende å jobbe med barn, og fra så tidlig alder være med på å forme dem og gi dem best mulig rustning til å tåle å møte det virkelige liv. Og så er det mye glede og omsorg – og latter. Det er en herlig ting å få fram i barn. Man skal ha det morsomt når man er i barnehagen, og humør er ekstremt viktig, sier Eriksen.

Godt for flere?

– Hadde det latt seg gjøre å kombinere jobb i barnehagen med fotballjobben også i andre eliteserieklubber, tror du?

– Det vet jeg ikke. Jeg tipper jo flere kanskje kunne hatt godt av å gjøre noe annet også, ikke bare dra rett hjem etter trening. Man må finne noe å «lufte huet» litt på, og ikke tenke fotball 24/7. Det tror jeg ikke er sunt for noen. Med litt tilrettelegging, så er det mye som går, sier Eriksen, og nevner blant annet Jonas Enkerud i egen klubb som er fysioterapeut ved siden av å være fotballspiller.

Eriksen ønsker i hvert fall fortsatt å bidra for barnehagen som betyr mye for ham.

– Til slutt kommer det an på om det gir mer energi enn det tapper. Dette er en utrolig viktig sesong for oss, og alle må være hundre prosent på. Foreløpig, og i fjor, så funket kombinasjonen veldig bra for meg. Og så har jeg trappet ned enda mer, og føler at jeg har funnet en god balanse.

Mandag var det treningsfri på Briskeby. Da restituerte Kristian Eriksen sammen med barna i Vestenga. Til helgen venter ny kamp, borte mot Tromsø.

Powered by Labrador CMS