Beehive Project tegner usynlige gjerder når barna i Vikkilen barnehage går på tur. Intervju med daglig leder i Beehive Christian Johannessen og styrer Siren Solvik i barnehagen.
Beehive Project tegner usynlige gjerder når barna i Vikkilen barnehage går på tur.

Nå piper mobilen hvis barna går utenfor det usynlige gjerdet

Da mor kom for å hente, hadde barnet bestemt seg for å gå hjem til bestemor på egenhånd. Det ble opptakten til en helt spesiell nyvinning. 

Publisert Sist oppdatert

Når barna i Vikkilen barnehage i Grimstad drar ut på tur i dag, er vestene utstyrt med en liten dings omtrent på størrelse med en dropseske. På mobilen har styrer Siren Solvik på forhånd tegnet opp området barna skal bevege seg i på vei til turmålet. Når de er vel framme, tegner hun på nytt opp stedet de skal oppholde seg. 

Så putter hun mobilen i lomma. 

Skulle et av barna forville seg utenfor det usynlige gjerdet, piper alarmen i lomma. 

– Dette hadde ikke vært tenkelig for ti år siden, sier Solvik og ler. 

– Men nå er vi så vant til å bruke mobilen til alt. Vi har jo vært gjennom en digital reise. Alle har smarttelefoner, og man er ikke redd for å trykke på apper for å teste ting. Å bruke denne blir like enkelt som å kjøpe seg ei bukse på Hennes&Mauritz-appen. 

Ikke kontroll

Dagens tur i Vikkilen markerer også lanseringen av Beehive Project. Idéen om usynlige gjerder til bruk i barnehagen kom da daglig leder Christian Johannessen jobbet som barnehageassistent mellom studier. 

– Jeg fant stor glede i å jobbe med barn, men så også at det var en del utfordringer. Både i barnehagen og SFO. Som helt ny og uerfaren kjente jeg på følelsen av å ikke ha helt kontroll. 

Beehive Project tegner usynlige gjerder når barna i Vikkilen barnehage går på tur. Intervju med daglig leder i Beehive Christian Johannessen og styrer Siren Solvik i barnehagen.
Brukervennlighet har vært viktig i utviklingen. Her tester markedssjef Andreas Madsen appen mens barna er på tur.

Han forteller om tellelister som omfattet 30 barn. Når han var gjennom lista, hadde det gjerne gått så lang tid at han måtte begynne på nytt. 

– Jeg kjente at jeg mistet litt tiden jeg skulle vært sammen med barna. En gang opplevde jeg at en mor kom for å hente, men så fant jeg ikke barnet. Det hadde gått hjem til bestemor. Det var helt forferdelig, men også noe mange barnehageansatte har opplevd. 

For barn kan bli borte. Som regel tar det ikke så lang tid før de dukker opp igjen. Andre ganger først etter at politiet er kontaktet og leteaksjoner satt i gang. 

– Med det usynlige gjerdet dukker barnet opp som en prikk på kartet, og man kan finne det ganske raskt. 

Smarte barn

– Den panikken du kjenner på når du har mistet er barn, den er ikke noe god!

Siren Solvik har lang fartstid fra barnehage, og har fått kjenne på følelsen - selv om det ikke har skjedd i akkurat denne barnehagen. 

– Gjennom historien er det noen som har sneket seg unna en gang eller to, og plutselig kommet på å besøke storebror på skolen eller slike ting. Barn er smarte, de venter gjerne på det øyeblikket når ingen ser dem.

Beehive Project tegner usynlige gjerder når barna i Vikkilen barnehage går på tur. Intervju med daglig leder i Beehive Christian Johannessen og styrer Siren Solvik i barnehagen.
Styrer Siren Solvik (til venstre) i Vikkilen barnehage forteller at de har faste turdager.

Med trafikk på veien og sjøen i nærheten går tankene fort til alt som kan gå galt. 

– Vi har både vei og vann i nærheten, og skogsterreng. Vi har flere turplasser og lekeplasser vi kan gå til. Men vi går langs en vei, på en sykkelsti, og det er ikke veldig langt ned til sjøen. 

Solvik mener den ekstra sikkerheten med de usynlige gjerdene kan bidra til å utvide området de går på tur i, også nærmere sjøen. Innrammet av gjerdet mens de går har de også en ekstra trygghet om et barn skulle sakke akterut, eller bestemme seg for å ta en snarvei. 

– Men det betyr ikke at vi slutter med de vanlige sikkerhetsrutinene våre. Vi kommer fremdeles til å telle, og vil fortsette med samme antall voksne og barn som før. 

Ekstra sikkerhet

– Du kan tenke på den som en airbag. Det er godt å ha den der, men samtidig slutter man jo ikke å bruke setebeltet. Beehive skal fungere som en ekstra sikkerhet, men tanken er ikke at den skal erstatte de vanlige rutinene barnehagene har. 

Christian Johannessen tok med seg de dårlige erfaringene og satte seg ved tegnebordet. Han ville finne en løsning. Nå er han ferdig med studiene i markedsføring og ledelse, og skal sammen med to av medstudentene jobbe med Beehive Project på fulltid. 

Gjengen fra Beehive Project har bistått barnehagen i oppstarten. Fra venstre utvikler Nikolai Eidsheim, markedssjef Andreas Madsen, daglig leder Christian Johannessen og styrer i Vikkilen barnehage Siren Solvik.
Gjengen fra Beehive Project har bistått barnehagen i oppstarten. Fra venstre utvikler Nikolai Eidsheim, markedssjef Andreas Madsen, daglig leder Christian Johannessen og styrer i Vikkilen barnehage Siren Solvik.

– Vi tok prosjektet med oss inn i studiene. Vi har blant annet fått midler fra Innovasjon Norge, som ser verdien i dette. Tilbakemeldingene vi ofte får er at dette er midt i blinken - og hvorfor har ingen tenkt på dette før? 

Nyskapingen ble også nominert til en innovasjonspris på Sørlandet. 

– Jeg elsket å jobbe med barn i barnehage, så dette blir en gyllen middelvei. Nå er målet å jobbe for å skape verdi for barnehagene. Jeg har også en stor kjærlighet for forretninger, sier gründeren. 

Underveis har han hatt utallige møter med barnehager. Diskutert utfordringer og tenkt på ulike løsninger. 

– Vi har testet ut en tidlig versjon i en barnehage, og hatt tett dialog både med ansatte og foreldre. Vi fant tidlig ut at vi måtte ha stort fokus på brukervennlighet, særlig på appen. Vi måtte gjøre det så enkelt som mulig, og skal helst kunne løses med to tastetrykk. 

Så snart vestene tas ut av laderen og er i bevegelse, aktiveres senderen og gir beskjed om at «jeg er med på tur». Har man tegnet opp et gjerde på forhånd, trenger ikke de ansatte gjøre noe annet enn å trykke på start. 

– Barnehagebarna bruker jo vest allerede. Vi har bare gjort den litt smartere. 

Med nye regler for personvern har det blitt noen runder på lovverket. 

– Det første vi gjorde var å sjekke lovligheten i henhold til GDPR. Vi fikk grønt lys på at dette var mulig, men at vi måtte finne ut hvordan vi skulle gjøre det, sier Johannessen, og fortsetter: 

– Alt er anonymisert. Det er ingen persondata knyttet til lokasjonen på senderne, eller som lagres noe sted. For barnehagene er det heller ikke viktig hvem som er på avveie hvis et barn blir borte. 

Usynlige gjerder er ikke en nyskaping i seg selv. Norske Nofence ble etablert i 2011 - og var de første i verden som satte digitale halsbånd på geiter. Nylig rundet millionbedriften 100 000 solgte klaver til beitedyr både i Norge og internasjonalt. 

– Vi har vært i dialog med dem, og fått noen gode råd og tips. De har vært veldig behjelpelige, sier Johannessen. 

Bedre tid

Vikkilen barnehage er sammen med Bjørndalen barnehage og helt nye Drangsvann barnehage - som åpner til høsten - en del av kjeden Fire årstider. Barnehagen har 24 barn og åtte ansatte. 

Beehive Project tegner usynlige gjerder når barna i Vikkilen barnehage går på tur. Intervju med daglig leder i Beehive Christian Johannessen og styrer Siren Solvik i barnehagen.

– Vi har tilstrekkelig ansatte, noe jeg tenker kanskje er et pluss når vi skal teste ut en nyvinning som dette. Vi gjør det ikke fordi vi må, men fordi vi har mulighet og lyst, sier Siren Solvik. 

De har fast turdag en dag i uka for hver av de to avdelingene, og går gjerne enda mer på tur i den varme årstiden. Barnehagen er den første kunden til Beehive project. 

– Det er jo gjerne slik at det blir mye telling når man er på tur. Målet er at vi skal kunne slippe ned skuldrene og få bedre tid til det pedagogiske innholdet også når vi er ute. Vi skal være like trygge der som når vi er inne på barnehagens område. Jeg tror vi kommer til å få en helt annen ro - og at de som både er nye og kanskje litt usikre får en større trygghet, sier styreren. 

I rammeplanen ligger føringer knyttet til barnehagens digitale praksis, og personalet skal både utøve digital dømmekraft og «utforske kreativ og skapende bruk av digitale verktøy sammen med barna».

– Vi bruker en del digitale plattformer i barnehagen, og har stadig diskusjoner knyttet til hvordan og hvor mye vi skal bruke det, hvor mye informasjon som skal deles med foreldrene - og hvor grensen går for å bruke digitale verktøy, satt opp mot å være sammen med hvert enkelt barn. Akkurat denne appen tenker jeg er motsatt: Her setter du opp gjerdene, trykker start, og så tenker du ikke mer på det. Det er lite tid på mobilen kontra den sikkerheten man føler. Det er ikke noe vi trenger å bruke tid på, sier hun, og legger til: 

– Og så er det veldig gøy å være med på å ta i bruk en slik nyvinning. Det er tøft at noen tør å satse på utvikling i barnehagesektoren. 

Beehive Project tegner usynlige gjerder når barna i Vikkilen barnehage går på tur. Intervju med daglig leder i Beehive Christian Johannessen og styrer Siren Solvik i barnehagen.
Ei stor rot er dagens turmål for barnehagebarna. Hvis noen beveger seg utenfor gjerdet, går alarmen.

Stort potensiale

For Christian Johannessen er dagens lansering en milepæl. 

– Vi har mange ambisjoner, og Beehive kan utvikles i mange ulike retninger. Vi har blant annet mulighet til å registrere om vesten blir liggende for lenge i ro. Eller den kan videreutvikles med en sensor som registrerer trykk, fukt, temperaturendringer og slike ting. Men akkurat nå er det denne utgaven vi skal bli best på. 

Han er klar på at et av hovedmålene er å styrke barnehagesektoren. 

– Når både kompetanse og ansatte er en begrenset ressurs, må vi se på hvordan vi kan styrke og avlaste de ansatte – for å gi barna den hverdagen de fortjener, avslutter han. 

Powered by Labrador CMS