Bærum kommune har inngått samarbeid med La Vandre.

Gjør det enklere for kommunens småbarnsforeldre å velge gjenbruk

– Som mor og farmor vet jeg hvor fort barn og unge vokser ut av både klær og utstyr, sier Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krog (H).

Publisert Sist oppdatert

Utskiftningstakten er høyest i barneårene. Å hele tiden kjøpe nytt er dyrt, og ikke minst lite bærekraftig. Bærum kommune ønsket derfor å gjøre det enklere for småbarnsfamilier å velge gjenbruk.

I vår utlyste de en anbudskonkurranse om anskaffelse av en digital markedsplass for kommunens barnehager – dette for å senke terskelen for å kjøpe og selge brukt.

Valget falt til slutt på La Vandre, en app som legger til rette for at foreldre kan avtale salg, levering, henting og bytting av klær og utstyr lokalt i sin barnehage.

Nå får alle kommunens barnehager – både private og kommunale – tilgang til plattformen dersom de ønsker det, opplyser ordfører Lisbeth Hammer Krog (H). Det var hun som tok initiativ til samarbeidet.

– Vi lever i en tid hvor rentene går opp og alt har blitt mye dyrere. Jeg er opptatt av hvordan vi som kommune kan tilrettelegge for at innbyggerne våre, i dette tilfellet barnefamilier, enkelt kan ta grønne valg som også hjelper på lommeboka, sier Krog.

– Jeg vet som mor til tre, og som farmor, at barneutstyr er veldig kostbart og at de vokser fort ut av det.

Skjer lokalt

Krog forteller at reduksjon av klimagassutslipp gjennom mindre forbruk og mer gjenbruk står sentralt i Bærum kommunes klimastrategi.

– Her passer La Vandre som hånd i hanske, sier hun.

– Når utvekslingen av brukte klær og utstyr foregår i barnehagen minimeres også miljøpåvirkningen ettersom varene ikke behøver å fraktes over lengre avstander med forurensende transport, legger ordføreren til.

– Usolidarisk

Det er Tanya Farstad Valdø, Tonje Berseth Nilsen og Line Solheim som står bak La Vandre.

Som småbarnsmødre har også de førstehåndserfaring med den store mengden tøy og utstyr barn vokser ut av hver sesong. De ville derfor gjøre det enklere for barnefamilier å ta bærekraftige valg i en hektisk hverdag.

– Småbarnsfamilier befinner seg ofte i tidsklemma, og det kan være vanskelig å ta de gode, bærekraftige valgene hvis det fører til at man må bruke mye tid på å kjøre rundt for å hente brukte klær og utstyr man har kjøpt. Vi tror derfor at muligheten til å bytte innad i barnehagen – å gjøre det nært, lokalt og enkelt – vil bidra til å øke gjenbrukstakten i samfunnet, sa Farstad Valdø i et intervju med barnehage.no i februar.

Fra venstre: Tonje Berseth Nilsen, Tanya Farstad Valdø og Line Solheim.

Hun peker på at klesindustrien er en av de mest forurensende industriene i verden.

– Selv om det finnes muligheter for innlevering av brukt tøy, går bare rundt tre prosent av tekstilene som blir samlet inn til gjenbruk i Norge. Resten sendes til utlandet. Mye av klærne er i dårlig stand og dumpes på søppelfyllinger i land som ikke har infrastruktur til å håndtere de store avfallsmengdene, sier hun og viser til en karlegging av brukte tekstiler fra 2020.

– Vi er storforbrukere av tekstiler i Norge, men vi sender altså av gårde mye av klærne og trenger dermed ikke å håndtere mange av de direkte miljøkonsekvensene her. Det er en veldig usolidarisk måte å innrette tekstilkretsløpet på. Jo bedre systemer vi har for å gjenbruke klær, holde dem i omløp så lenge som mulig, desto lavere blir miljøavtrykket, sier Farstad Valdø, som understreker at også tekstilprodusentene har et stort ansvar for å produsere færre klesplagg og klær som varer lenger.

Kontaktpunkter

Siden oppstarten i fjor høst har om lag 300 barnehager tatt La Vandre-appen i bruk. Blant dem de 107 Espira-barnehagene, opplyser Farstad Valdø.

Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krog er spent på hvor mange foreldre som vil bruke appen i deres barnehager.

– Vi legger inn 300 000 kroner i første omgang, slik at alle barnehageforeldrene i kommunen får mulighet til å laste den ned og bruke den.

Hun opplyser at de kommer til å måle effekten av tiltaket.

Krog håper tiltaket ikke bare vil bidra til økt gjenbruk, men også vil styrke relasjonene i foreldregruppene ved at det skapes kontaktpunkter på tvers av barnehagens avdelinger og grupper.

Powered by Labrador CMS