Barna i Sævarhagen FUS barnehage har i mange år brukt barnehagens båt opptil fire dager i uka. Men nå er det slutt, etter at de ansatte i barnehagen ble oppmerksom på gjeldende regelverk. Foto: Sævarhagen FUS barnehage

Tvunget til å sette båten på land: - Foreldrene synes det er trist

Siden 2007 har ansatte og barn i Sævarhagen FUS barnehage brukt sjøen til utflukter og læring opp til fire dager i uka.

Publisert

Nå har barnehagen sendt ut melding til foreldrene om at denne delen av barnehagevirksomheten må opphøre med umiddelbar virkning.

Bakgrunnen er at barnehagen er blitt kjent med at den omfattes av «Forskrift om drift av fartøy som fører 12 eller færre passasjerer». Dermed må fører av båt enten ha fritidsbåtskippersertifikat eller fiskeskippersertifikat klasse c – og i tillegg blant annet gjennomføre et sikkerhetskurs på 120 timer og ha grunnleggende opplæring i passasjer- og krisehåndtering og sikkerhet på passasjerskip.

Håper på endringer i regelverket

- Vi ble oppmerksomme på dette i en artikkel på barnehage.no for ikke lenge siden. Vår barnehage skal drive i henhold til regelverket, og derfor velger vi å ikke bruke båten fram til vi har fått noen avklaringer om det blir noen endringer i regelverket eller ikke, sier daglig leder Elisabeth Totland i Sævarhagen FUS barnehage.

Sævarhagen FUS barnehage ligger på østsiden av Stord, et par hundre meter fra havet. Barna i barnehagen har en oppvekst der sjøen er en naturlig del av hverdagen.

22 fot stor båt til fiske og utflukter

Siden 2007 har barnehagen hatt en 22 fot stor båt. Særlig i sommerhalvåret har den vært hyppig i bruk – opp til fire dager i uka.

- Vi har brukt båten til å fiske og til å sette teiner, men også til rene utflukter. Det har vært et fantastisk tilbud som alle setter pris på, sier Elisabeth Totland.

Barnehagen har brukt den 22 fot store båten både til rekreasjon og fiske - og til å lære barna om sjøvett.

Det var avisa Sunnhordland som omtalte denne saken først.

- Hva synes foreldrene og barna om at dere nå må slutte med det?

- Foreldrene synes det er trist. Det gjør de ansatte også - for de stortrives ute i båt sammen med barna. Når det gjelder barna, har det kanskje ikke lagt så mye merke til avgjørelsen ettersom det i det siste har vært så mye dårlig vær at det uansett har vært uaktuelt å dra ut. Men de synes det er veldig stas når de kommer seg ut i båt.

Lærer sjøvett

For barna på Stord er båten ikke bare en kilde til glede. Det er også mye livsviktig læring i å ferdes på sjøen, læring som er vanskeligere å få inne i barnehagen.

- Vi har gjennomført Sjøvettuka og hatt Redningsselskapet på besøk. Så barna lærer mye om sjøvett og hvordan man oppfører seg om bord på en båt, sier Elisabeth Totland.

Varsler revidert regelverk

Som barnehage.no tidligere har omtalt, har spørsmålet om barnehager og regelverket kommet opp som skriftlig spørsmål til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i Stortinget.

I hans svar heter det blant annet:

"Jeg har bedt Sjøfartsdirektoratet å se på gjeldende regelverk for fartøy som fører 12 eller færre passasjerer, og at de i den forbindelse også vurderer kvalifikasjonskravene. Det tas sikte på at et revidert regelverk sendes på høring i løpet av høsten 2018. Målet er å lage et regelverk som gjør det enklere å drive denne aktiviteten samtidig som vi bevarer et høyt sikkerhetsnivå. Inntil eventuelle endringer er vedtatt oppfordrer jeg barnehager, skoler og frivillige organisasjoner og andre som har spørsmål om å kontakte Sjøfartsdirektoratet."

Powered by Labrador CMS