Professor Peder Haug og lærer Håvard Tjora (innfelt) skapte mest engasjement av alle på barnehage.no i 2017.
Professor Peder Haug og lærer Håvard Tjora (innfelt) skapte mest engasjement av alle på barnehage.no i 2017. (Foto: Trine Jonassen)

Sterk bekymring for 6-åringene mest lest i 2017

Lærer Håvard Tjora ga på konferansen «Har du bare lekt i dag?» uttrykk for at vi har en overgang til skolen som kan ta livsgnisten fra barn. Kort tid etter ba professor Peder Haug om at seksåringene må få førskolen tilbake.

I juni rettet barnehage.no søkelyset mot Reform 97, 20 år etter at seksåringene ble sendt ut av barnehagen og inn i skolen.

Dette resulterte et enormt engasjement blant våre lesere.

1. plass:

Håvard Tjora var en av foredragsholderne på konferansen «Har du bare lekt i dag?» i regi av Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning i Trondheim. Her snakket han med engasjement om barna som går ut av barnehagen som små verdensmestere, men som ti år senere er sinte og frustrerte tenåringer.

2. plass:

På bakgrunn av denne saken gjorde vi et oppfølgingsintervju med professor Peder Haug. – Konklusjonen ut fra det vi vet etter 20 år, er at reformen ikke har hatt noen konsekvenser for barns læring i det hele tatt, sa Haug.

3. plass:

Her havnet et hjertesukk fra barnehagelærer Eirik Wold Falla, som helt på tampen av året ropte et høyt varsko om bemanningssituasjonen: «Vi må slutte å late som om alt er greit,» skriver Falla, og oppfordrer barnehageansatte til å fortelle om hvor slitsomt det kan være å jobbe i barnehage når det er for få ansatte på jobb.

4. plass:

Aha-opplevelsene sto i kø da spanske og engelske barnehagelærere fikk være fluer på veggen i en norsk barnehage en hel uke.

5. plass:

Familieterapeut Hedvig Montgomery advarer mot å tro at vi kan beskytte barna mot alt vondt. «Vi må heller hjelpe dem igjennom motgangen for å komme sterkere ut på den andre siden,» sa hun – og skapte mye debatt.

6. plass:

Hva er et godt liv for barn? – Det er å styrke barnets karakter ved å gi dem struktur og ansvar. De må lære og bære sin pose selv, sa den danske psykologen, Per Schultz Jørgensen på konferansen «Med framtiden på fanget».

7. plass:

Vi som jobber i barnehage har et enormt ansvar. Enten vi liker det eller ikke, påvirker vi alle barna vi møter, skriver den 29-årige kvinnen. I kronikken fortalte hun om sine smertefulle erfaringer fra egen barndom: Om de voksne som ikke så omsorgssvikten hun var utsatt for.

8. plass:

Født sånn eller blitt sånn? – Vi må lære oss å forstå barns signaler og vite når det er aktuelt å stille en diagnose og når det primært handler om oppdragelse og pedagogikk, sa hjerneforsker Ann-Elisabeth Knudsen under konferansen «Livsmestring og helse i barnehagen».

9. plass:

I løpet av barnehagealderen er det mange smittsomme sykdommer som truer. I 2013 presenterte barnehage.no listen over de mest vanlige. Og også i 2017 klikket mange seg inn for å fylle på med kunnskap.

10 plass:

Barnehagelærer Kjartan Belseth skriver godt og engasjerende om profesjonalitet og oppmerksomhet - og følelsen av ikke å strekke til. Veldig mange som jobber i barnehage kjente seg igjen i beskrivelsene.

Debatt

Til toppen