– Det er svært positivt at regjeringen vil legge det økonomiske tilsynet til Utdanningsdirektoratet, men de har ikke løst de grunnleggende utfordringene med å sikre mangfoldet og kvaliteten i norske barnehager, sier administrerende direktør i PBL Anne Lindboe. 

PBL om nytt lovforslag: – Regjeringen løser ikke hovedproblemet

– Regjeringen har ikke løst de grunnleggende utfordringene med å sikre mangfoldet og kvaliteten i norske barnehager med dette forslaget, sier administrerende direktør i PBL Anne Lindboe.

Publisert

I dag la regjeringen fram sitt forslag til nye regler om private barnehager, som en endring i barnehageloven. Regjeringen har et tydelig mål med det nye regelverket:

– Vi ønsker å legge best mulig til rette for et mangfoldig tilbud, slik at foreldre kan velge den barnehagen som passer best for deres barn. Det må være rom for både store og små barnehager, ideelle og andre private barnehager med ulikt innhold og profil, som musikk- eller friluftslivbarnehager. Vårt mål er at det nye regelverket sikrer at alle barnehager har høy kvalitet, at pengene går til å skape gode og trygge hverdager for barna, sa kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) i forbindelse med at forslaget i dag legges ut på høring.

– Et første viktig skritt

Men ifølge Private barnehagers landsforbund (PBL), bommer regjeringen på målet. 

– Det er svært positivt at regjeringen vil legge det økonomiske tilsynet til Utdanningsdirektoratet, men de har ikke løst de grunnleggende utfordringene med å sikre mangfoldet og kvaliteten i norske barnehager, sier administrerende direktør i PBL Anne Lindboe. 

Hun understreker samtidig at PBL er fornøyd med flere av signalene fra regjeringen – ikke minst at regjeringen foreslår å flytte økonomisk tilsyn med private barnehager ut av kommunene og opp til Utdanningsdirektoratet. Dette er ifølge Lindboe et første viktig skritt i retning et uavhengig og kompetent tilsyn som PBL har etterlyst i mange år.

Ikke grundig nok

Likevel mener hun regjeringen ikke går så grundig til verks som regjeringen signaliserte da arbeidet ble igangsatt høsten 2017.

– Det er skuffende at regjeringen foretar en gjennomgang av reguleringene uten å berøre selve hovedproblemet, nemlig at vi har et tilskuddssystem som legger til rette for forskjellsbehandling av barn, som er uforutsigbart og som truer mangfoldet og kvaliteten i barnehagene, sier Lindboe, og konstaterer samtidig at regjeringen ikke har lyttet til PBLs forslag om å gå enda lenger i reguleringen av private barnehager for å sikre kvaliteten og mangfoldet i barnehagesektoren.

Høringsfristen er 26. juli.

Powered by Labrador CMS