Alle virksomheter av en viss art og størrelse, deriblant barnehager, er pålagt  å gjennomføre regelmessige brannøvelser.
Alle virksomheter av en viss art og størrelse, deriblant barnehager, er pålagt å gjennomføre regelmessige brannøvelser. (Foto: Istock)

På tide med brannøvelse i barnehagen?

Denne uka markeres Brannvernuka i hele landet.

Ifølge Brannvernuka.no rykker brannvesenet årlig ut til nærmere 3000 bygningsbranner.

«All erfaring viser at det nytter å være forberedt: Brannøvelser skaper trygghet og bevissthet blant de ansatte. Gevinsten er færre branner og mindre omfang når uhellet først er ute,» heter det på Brannvernuka sine nettsider.

Fokus på brannøvelser

Brannvernuka er en landsomfattende informasjonskampanje i uke 38, som arrangeres av Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og If Skadeforsikring, sammen med brannvesen og el-tilsyn over hele landet.

I forbindelse med Brannvernuka oppfordres alle landets barnehager og skoler til å bli med på «Nasjonal brannøvelse» og avholde brannøvelse i løpet av september.

Barnehagen står selv for gjennomføringen av brannøvelsen og bestemmer selv hva den skal inneholde.

Tre faser

Barnehager er, i likhet med alle bedrifter av en viss art og størrelse, pålagt gjennom regelverket å gjennomføre regelmessige brannøvelser.

En typisk brannøvelse består gjerne av tre faser: Forberedelser, gjennomføring og evaluering.

«Hvor mye tid man må bruke på hver fase kommer an på om man har etablerte og gode rutiner fra tidligere øvelser. Hvis man ikke har slike rutiner, kan det være greit å starte med en enkel evakueringsøvelse,» rådes det på nettsidene til Brannvernuka.

Les mer om hvordan du kan gjennomføre en brannøvelse i barnehagen på Brannvernuka.no.

I løpet av august starter mange nye barn i barnehagen, og noen synes kanskje at det er litt tidlig å ha øvelse for disse allerede i september. Dette kan løses ved å avholde en egen brannøvelse kun for de ansatte eller bare for de eldste barna først, og deretter arrangere en ny felles brannøvelse for alle når de nye barna har funnet seg godt til rette i barnehagen, foreslås det på Brannvernukas nettsider.

Debatt