Buroten er et ugress og har et nokså anonymt utseende. Derfor er det mange burotallergikere som selv ikke vet hvordan burotplanten ser ut. Se etter villniss som vokser i store og meterhøye bestander langs veikanter og på tørre steder i byer og tettsteder. Plantene kan bli opptil 170 centimeter høye.

Oppfordrer barnehager til å fjerne burot

Mange reagerer allergisk på pollen fra burot.

Publisert Sist oppdatert

Burot er mest vanlig på Østlandet, men finnes over store deler av landet. Burotpollen er et stort problem for mange, og nå i august blomstrer den. Norges astma- og allergiforbund (NAAF) vil ha planten bort.

NAAF er opptatt av at burota skal bort fra gang- og sykkelveier nå før skolestart. De anbefaler derfor å slå buroten, siden det er det for sent å luke den bort nå.

Barnehager har luket

Forbundet oppfordret tidligere i sommer barnehager og skoleklasser til å luke bort burot før de tok sommerferie, forteller Ellen Sørby, regionssekretær i NAAF Østafjells til Tønsbergs Blad.

Ved å starte så tidlig får man fjernet burota før den har rukket å blomstre. Luking før blomstring er det mest effektive for å hindre at den upopulære og plagsomme planten slår seg til og popper opp igjen neste år, melder NAAF.

Får buroten blomstre i fred, vil den avgi store mengder pollen. Etter hvert spres også hundretusenvis av frø. Da blir det etter hvert mye burot. Men frøene blåser ikke langt, og ved grundig luking i et område er det derfor mulig å bli kvitt burot lokalt, i hvert fall for noen år.

Luking virker

– Vi har fått tilbakemeldinger fra skoler som har luket i flere år. De finner ikke mer burot. Så det virker! Vi syns det er moro at de ikke finner burotplanter, sier Ellen Sørby til Tønsbergs Blad.

Ifølge NAAF finnes det nærmere 200 000 burotallergikere i Norge. Symptomene er de samme som ved annen pollenallergi; slimhinner i øyne og nese hovner opp og gir rennende nese og øyne. Hodepine følger ofte med, og allergien kan forveksles med sommerforkjølelse.

Powered by Labrador CMS