I september var en delegasjon fra fra samarbeidsuniversitetene i Hebron og Gaza på besøk hos USN.

Norsk universitet er med på å utvikle barnehageutdanning i Palestina

Universitetet i Sørøst-Norge samarbeider med universiteter i Hebron og Gaza om en pedagogikkutdanning med fokus på å ivareta traumatiserte barn.

Publisert

Det opplyser universitetet på sine nettsider.

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har fått midler til et femårig prosjekt i Palestina sammen med University in Hebron og Islamic University in Gaza.

Målet er å utvikle en masterutdanning i pedagogikk, som skal ha fokus på barnehage og hvordan barnehagelærerne kan ivareta traumatiserte barn. Prosjektet er finansiert med midler fra Direktoratet for internasjonalisering i utdanning.

Masterutdanningen skal inkludere barnehageledelse, spesialpedagogikk og utforskende læring. Arbeidet tar utgangspunkt i den situasjonen som er i Hebron og Gaza med okkupasjon, krig og konflikt.

– Derfor vil denne barnehagelærerutdanningen fokusere på hvordan barnehagelærere kan ta seg av traumatiserte barn, ut over at den skal omhandle moderne tenkning om barneoppdragelse, lek og læring, med mer. Dette er områder hvor USN er langt framme internasjonalt, sier universitetslektor Øyvind Wistrøm, ifølge USN sine nettsider.

Wistrøm leder prosjektet sammen med førsteamanuensis Ingrid Christensen og universitetslektor Anders Davidsen.

Bak fra venstre: Azza Al Sahhar (Gaza), (Somaya Iqelan) (Gaza), Øyvind Wistrøm (USN), Sanaa Abu Dagga (Gaza), Rasmia Adwan (Hebron), Nathmi Almasri (Gaza), Sami Adwan (Hebron) og Anders Davidsen (USN). Foran fra venstre: Kamal Makamra (Hebron), Nazmi Al-Masri (Gaza) og Mohammad Ajwa (Hebron).

Nylig var en delegasjon på til sammen ni representanter fra universitetene i Hebron og Gaza på besøk hos USN i Drammen. På grunn av situasjonen i Gaza og på Vestbredden har partnerne i prosjektet ikke kunnet møtes fysisk før nå.

– En ting er å ha et møte på Skype. Noe helt annet er å være sammen, å få felles erfaringer og kunne drøfte ansikt-til-ansikt. Spesielt for oss fra Gaza som normalt ikke kan komme ut av Gaza i det hele tatt og møte kolleger fra andre land, er dette prosjektet uvurderlig, sier professor Sanaa Abu Dagga fra Islamic University in Gaza til usn.no.

Besøket har resultert i fruktbare samtaler, der planene for masterutdanningen har kommet langt, opplyser universitetet. Under besøket var det også seminarer for utveksling av kunnskap mellom de norske og palestinske pedagogene.

Powered by Labrador CMS