Ansikter bak porten. Hva kikker de på? Hva venter de på? Kanskje skal de ut på tur? (Foto: Foto: Steinar Figve)

Livet i barnehagen – sett nedenfra

«Små øyeblikk» er et unikt fotoprosjekt som viser livet i en norsk barnehage. Sett fra barnas egen synsvinkel. Fotografert av en pappa.

Pappaen heter Steinar Figved og jobber til vanlig som nyhetsreporter i TV2. Han jobber mye med foto og hadde lenge lekt med tanken om å gjøre en fotojobb i barnehagen som var noe mer enn de tradisjonelle oppstilte barnehagebildene han selv sitter igjen med som minne, 32 år etter at han gikk ut av barnehagen. Da 38-åringen gikk ut i pappaperm med datter nummer to, ble drømmen en realitet i Ormaskogen barnehage på Sandnes.

– Jeg har aldri hørt om et lignende prosjekt i en barnehage, så dette er veldig spesielt for oss å få være med på. Vi er heldige som har en far som har gitt oss denne fantastiske muligheten til å dokumentere hverdagen i bilder. Det er gull verdt å ta med seg videre, sier daglig leder Anne Rennan Lenning i Ormaskogen barnehage.

Les også: Fargela nabolaget med kunst.

23.000 bilder

Nesten hver dag i tre måneder, nær sagt til alle tider, var tobarnsfaren i Ormaskogen for å fotografere barnehagehverdagen i Norge. Noe som resulterte i svimlende 23.000 eksponeringer av barnehagebarna i alt fra samlingsstunder til måltider og utelek. I overkant av 2200 bilder er i etterkant lagret og tagget på hvert enkelt barn, slik at foreldre kan få se deres barn i ulike barnehagesituasjoner og få muligheten til å skaffe seg de unike dokumentarbildene. For her er det ingen barn som er stilt opp etter en vegg eller smiler på kommando fordi fotografen ber dem si appelsiiiiiiin!

– Det tok ikke lang tid før ungene ble så vant med fotografen som ustanselig knipset i vei at de ikke reagerte når han stakk opp kameraet, sier Rennan Lenning.

– Det er da jeg får de magiske øyeblikkene. Når ungene holder på med sitt og ikke bryr seg om fotografens nærvær, sier Steinar Figved.

Les også: Vil flytte kunstsenter fra nord til sør.

Utstilling

Siste helga i august, i anledning barnehagens 10-årsjubileum, inviterte Ormaskogen til stor jubileumsutstilling hvor 103 av bildene var forstørret og hengt opp rundt i barnehagen.  Steinar Figved og Anne Rennan Lenning hadde sammen plukket ut et variert utvalg bilder som skulle gi et innblikk i barnas opplevelse av barnehagedagen og samtidig sikrer at alle barna som var med i prosjektet var med på minst ett bilde i utstillingen.

Unik samling. Daglig leder i Ormaskogen barnehage, Anne Rennan Lenning, kan ikke få fullrost jobben som barnehagepappa Steinar Figved har gjort gjennom sin fotodokumentar. Her med to av bildene som henger utstilt i barnehagen.

– Foreldrene var overveldet over hvor bra dette var. Jeg tror ikke helt de var klar over hvor stort prosjektet egentlig var før de kom i barnehagen og fikk se dette med egne øyne. Vi hadde rundt 220 personer innom bare under åpningen på lørdag og mange foreldre har kommet tilbake flere ganger i ettertid for å titte mer på bildene, sier Rennan Lenning.

Les også: Pedagogikk hele året.

Nøysom prosess

Før Steinar Figved i det hele tatt kunne sette i gang prosjektet var det mange hensyn han og barnehagen måtte ta. Datatilsynet ble rådført i forkant av prosjektet og tillatelser til fotografering måtte innhentes fra samtlige foreldre. Hele 76 av 78 barn fikk godkjenning til å være med.

I tillegg brukte Figved mye tid på å studere hvordan barna ser og oppfatter omgivelsene rundt seg før han satte i gang. Han var i kontakt med ulike fagmiljøer som jobber med barn og syn for å få de rette perspektivene på bildene.

– For det meste lå jeg på bakkenivå og fotograferte, sier han.

At prosjektet har kostet tobarnsfaren mye tid er hevet over enhver tvil. I tillegg har han hatt en del utgifter for å produsere bilder til utstillingen. For å finansiere noe av utgiftene har Figved inngått et samarbeid med Agderprosjektet som skal kjøpe 20-30 bilder til bruk i presentasjoner – etter godkjenning fra foreldrene.

– Men dette er ikke et prosjekt jeg har satt i gang for å tjene penger. Det er en mangeårig drøm som har gått i oppfyllelse, sier fotokunstneren.

Figved innrømmer at prosjektet har tatt lengre tid og blitt mye mer omfattende enn han hadde trodd. Men når resultatet foreligger angrer han ikke på hva han satte i gang.

– Hanna fikk dessuten en veldig god tilvenningsprosess hvor vi var i barnehagen noen timer flere ganger i uka.

Selv om Figved formelt har avsluttet prosjektet i Ormaskogen barnehage, utelukker han ikke at bildene kan bli å få sett andre steder etter hvert.

– Jeg vil jo veldig gjerne vise dem fram for andre enn bare barnehagen. Jeg har noen tanker og ideer, men det må jeg komme tilbake til senere.

Les også: Kunstglede.

Debatt