Folkehelseinsituttet oppfordrer alle til å sjekke seg for hodelus til helgen.

Går til aksjon mot hodelus

Til helgen går den nasjonale lusesjekken av stabelen, og Folkehelseinstituttet oppfordrer alle til å ta lusekammen fatt.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har nylig henvendt oss til alle skoler og barnehager rundt om i landet med ønske om at de videreformidler informasjon til foreldre og foresatte om hvordan de best sjekker for og behandler hodelus, sier forsker Bjørn Arne Rukke i seksjon for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet til egne nettsider.

Hodelus er et stadig tilbakevendende problem i skoler og barnehager landet over, og det anslås at en til to prosent av norske barn har lus til enhver tid.  For å få en mest mulig lusefri vår, ber Folkehelseinstituttet om at alle sjekker seg. For dersom alle sjekker og behandler seg for lus på samme tidspunkt, vil det bidra til å redusere hodelusbestanden over tid.

– Og det er nettopp derfor det er så viktig at så mange som mulig er med på den nasjonale lusesjekken som vi tar initiativ til et par ganger i året, sier Rukke.

Folkehelseinstituttet foreslår at sjekken kan gjennomføres ved at skoler og barnehager informerer foreldre og foresatte om hvordan man sjekker for og behandler hodelus. Det er utarbeidet brosjyre og informasjonsskriv som barnehager og skoler kan bestille gratis og distribuere videre. De har også laget en film som viser hvordan man sjekker barn for hodelus:

Skulle foreldre eller foresatte oppdage lus, bør skolen eller barnehagen varsles.  Også foreldre til de nærmeste vennene av barnet bør få beskjed, slik at også deres barn kan bli sjekket og eventuelt behandlet for lus.

LES OGSÅ: Knuser myter om hvordan lusa brer seg
LES OGSÅ: Nå herjer lusa. Her er ekspertenes råd

Hodelus suger blod i hodebunnen og bittene kan gi kløe. De er små, bare to til tre millimeter lange og gjennomskinnelige. Føttene har klør som gjør at lusa lett kan gripe tak i hårstrå. Eggene festes til hårstrå. Både egg og lus kan sees med det blotte øye. Lus går igjennom stadiene egg, tre nymfestadier og voksen. Utviklingstiden for en generasjon er rundt tre uker.
Powered by Labrador CMS