Barnehageforeldre streiket utenfor Stortinget fredag formiddag.

Foreldrene streiket: – Vi er søren ikke ferdige nå!

Foreldreopprøret tok barna ut av barnehagen for å streike foran Stortinget. Nå lover de å holde politikerne i ørene i minst to år framover.

Publisert

Torsdag ettermiddag ble bemanningsnormen behandlet på Stortinget. Fredag formiddag var Eidsvolls plass fylt av streikende barnehageforeldre.

Caroline Omberg, en av initiativtakerne, ga klar beskjed om at kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) ikke har hørt det siste ordet fra foreldre som krever styrket bemanning gjennom hele åpningstiden i barnehagene.

Initiativtakerne til Foreldreopprøret 2018, fra venstre: Christina Grefsrud-Halvorsen, Caroline Omberg, Janne Bergstå og Mari Sletten.

– Vi er søren ikke ferdige nå! Sa Omberg da hun hadde ordet i starten av fredagens streikemarkering.

Hun la til:

– Nå er det to år til de skal vurdere hvordan det har gått med denne bemanningsnormen, og i løpet av de to årene er vi nødt til gjøre oss godt og tydelig hørt. Vi kan godt lage litt rabalder også. Fordi dette med gode barnehager var en av de originale kvinnesakskampene på 70-tallet. Vi trenger gode barnehager for at vi skal kunne være ute i jobb. Men det er ikke greit å forvente at vi skal levere barna i barnehagen fra de er 12 måneder eller yngre uten å forsikre oss om at det er god kvalitet i den barnehagen: At alle barn får trøst, at alle barn får et fang, at alle barn blir hørt, at de får kjærlighet, tid og omsorg hele dagen.

Saken fortsetter under videoen.

– Barna kan ikke heve stemmen selv

Hovedkravet til Foreldreopprøret 2018, som har mer enn 19 000 medlemmer på Facebook, er at bemanningsnormen må gjelde hele dagen og at den skal gjelde på barnegruppenivå og ikke barnehagenivå.

Disse kravene er ikke oppfylt i bemanningsnormen som ble vedtatt av Stortinget torsdag. (Se faktaboks.)

– Hvorfor bruker dere nettopp streik som virkemiddel for å vise at dere ikke er fornøyde med normen?

Vedtaket i korthet

Stortinget har vedtatt endringer i barnehageloven. Det er vedtatt et krav til grunnbemanning som innebærer at det minimum skal være én ansatt per tre barn under tre år og én ansatt per seks barn over tre år. Kravet om minimumsbemanning skal være oppfylt fra 1. august 2019. Det er også vedtatt en plikt for barnehageeier og skoleeier til å samarbeide om barnas overgang fra barnehage til skole og SFO. Videre er det vedtatt et krav om dokumentasjon av norskferdigheter for å bli ansatt som styrer eller pedagogisk leder i barnehage, og tilbudet i barnehagen til barn med behov for alternativ og supplerende kommunikasjon er gjort tydeligere i loven.

Det er en god måte å sørge for at barna blir sett og hørt, og vise at vi foreldre ikke har tenkt til å være stille. Barna kan ikke heve stemmen sin selv, så vi må gjøre det for dem, sier Caroline Omberg til barnehage.no.

Vi mener at fokuset på barns beste har druknet litt i debatten. Politikerne er mer opptatt av økonomi og kommunenes rett til selvstyre, sier Omberg, som er en av initiativtakerne til Foreldreopprøret 2018.

I tillegg til appeller fra Foreldreopprøret, Barnehageopprøret, SVs Mona Fagerås, Rødt-leder Bjørnar Moxnes og representanter fra Landsforeningen mot seksuelle overgrep og Utdanningsforbundet, var det kaker, is, allsang og leker for barna under markeringen.

Målet er å gjøre dette til en hyggelig dag for alle, sier Omberg.

Fredag var det også tilsvarende markeringer i Bergen, Stavanger, Gjøvik og Ørsta.

Carine Dahl og Tine Solem var blant foreldrene som hadde møtt opp foran Stortinget for å delta på streikemarkeringen.

Ville vise solidaritet med barn og ansatte

Blant barnehageforeldrene som hadde møtt opp foran Stortinget for å delta på streikemarkeringen, var Carine Dahl og Tine Solem.

Normen og lovforslaget er for dårlig. De fører ikke til noen særlige endringer. Jeg mener normen må gjelde hele barnehagens åpningstid, sier Tine Solem.

Vi streiker ikke fordi vi er misfornøyd med barnehagen vår. Vi streiker for å få til en endring i den nasjonale barnehagepolitikken, understreker Solem.

Royne Berget er en av initiativtakerne til Barnehageopprør 2018.

– Vi er her fordi vi ønsker å støtte de ansatte i barnehagene og barna, legger Carine Dahl til.

– Foreldresamarbeid på sitt beste

Blant appellantene under markeringen fredag formiddag var Royne Berget, som er en av initiativtakerne til Barnehageopprør 2018 som har over 24 000 medlemmer i Facebook-gruppa si.

Vi er ikke fornøyde med det som ble vedtatt på Stortinget i går, men det var som forventet. Det var ingenting som overrasket oss. Det er bra at det forhåpentligvis kommer på plass et krav om at det må være en styrer i hver barnehage. Man skal feire de små seirene også, men det er bemanningen som teller til syvende og sist og den er ikke bra nok, sier han til barnehage.no.

– Hvor går veien videre for Barnehageopprør 2018?

Vi har ikke planer om å gi oss. Nå må vi legge en plan for hva vi skal gjøre videre. Vi føler at vi har satt i gang noe og at vi har fått stor drahjelp fra foreldrene, sier Berget som syntes det var rørende å se alle foreldrene som hadde møtt opp.

«Bemanningsnorm i hele åpningstiden» var et av slagordene på plakatene som ble holdt opp under markeringen.

– Det varmer langt inn i hjertet. Dette må jo være foreldresamarbeid på sitt beste: At vi faktisk kan gå sammen om å skape en bedre barnehage, sier han.

– Vil sende et kraftig signal

Christina Grefsrud-Halvorsen er en av initiativtakerne til Foreldreopprøret 2018. Hun var fornøyd med oppmøtet foran Stortinget fredag formiddag.

– Vi ønsker å sende et kraftig signal til Stortinget, regjeringen, og ikke minst til lokalpolitikerne som skal sette normen ut i livet. Vi vil fortelle dem at vi ikke finner oss i å bli overkjørt på den måten vi synes vi gjør nå, sier hun til barnehage.no.

Torsdag kveld kom nyheten om at KrF fikk gjennomslag for sitt krav om 100 millioner kroner i inneværende år til en overgangsordning for private og kommunale barnehager, i forhandlingene med regjeringen om revidert nasjonalbudsjett. Verken Caroline Omberg eller Christina Grefsrud-Halvorsen synes dette er nok til å oppnå god nok bemanning i barnehagene.

– De 100 millionene er for å gjøre det lettere for eiere å innføre den normen som allerede er foreslått, så de har ingenting med våre krav å gjøre om at bemanningsnormen skal være oppfylt hele dagen. En slik bemanning er anslått til å koste 14 milliarder kroner og da er hundre millioner bare en liten dråpe i havet, sier Omberg.

Powered by Labrador CMS