Forbrukerrådet har testet en rekke drikkeflasker som blant annet brukes av barnehagebarn. Foto: Forbrukerrådet

Forbrukerrådet: Flere av drikkeflaskene beregnet på barn lekker kjemikalier

Forbrukerrådet har testet drikkeflasker som brukes av barnehage- og skolebarn. Flere av dem lekker ftalater, bisfenol A, bly og flere andre helseskadelige stoffer – om enn i svært små mengder.

Publisert

- Selv om nivåene er lave, hadde vi håpet at produkter rettet mot barn kom bedre ut, sier Forbrukerrådets fagdirektør Gunnstein Instefjord til forbrukerradet.no.

Det er Norsk institutt for luftforskning (NILU) som har testet flaskene - på oppdrag fra Forbrukerrådet - med tanke på utlekking av helse- og miljøskadelige stoffer.

Bare to av 11 drikkeflasker fikk grønt smilefjes av Forbrukerrådet. Dette er «Behållare» fra Ikea og «Sistema square» fra Coop Obs.

Langt under gjeldende grenseverdier

Testen er utført som en analyse av hvor mye ulike skadelige stoffer som lekker ut i væsken i flaskene. Det ble gjort flere funn av stoffer som er forbudt eller begrenset bruksmessig gjennom gjeldende lovverk, men nivåene ligger i alle tilfeller langt under gjeldende grenseverdier.

Derfor er det ikke hver enkelt drikkeflaske som gir grunn til bekymring alene, men at den sammen med andre produkter kan bidra til en total eksponering av kjemikalier som kan medføre helsefare, skriver Forbrukerrådet.

- Overraskende mange uheldige stoffer

Fagdirektøren sier at det ble funnet overraskende mange uheldige stoffer, blant dem flere regulerte giftstoffer.

- Flere av flaskene lekker både fosfororganiske og bromerte flammehemmere i tillegg til mange andre kjemikalier vi bør ha minst mulig av, og som derfor er regulert. Mange av flaskene brukes av barn i barnehager og skoler, sier Instefjord til forbrukerradet.no.

  • Les testrapporten her.

– Det gjelder å velge giftfrie produkter der vi kan. Den store variasjonen i hvor mye helseskadelige stoffer flaskene lekker, viser at flere produsenter har et betydelig forbedringspotensial.

Powered by Labrador CMS