Pål Hafstad Thorsen (Ap) er byråd for barnehage, skole og idrett i Bergen kommune. (Foto: Bergen kommune)

Bergen kutter omstridt kartlegging av barn

– Det skal brukes pedagogiske verktøy, men uten at man har en obligatorisk kartlegging av alle barn, sier byråd Pål Hafstad Thorsen (Ap).

For tre år siden vedtok det forrige Høyre-styrte byrådet i Bergen at alle barn i kommunale barnehager skulle kartlegges med verktøyet Tras (Tidlig registrering av språkutvikling).

Vedtaket ble tidlig kritisert, både av politiske motstandere, ansatte i barnehagene og fagpersoner, skriver Bergensavisen (BA).

– Mer byråkrati

Avisa skriver at dagens byråd ønsker nå å bevege seg vekk fra denne obligatoriske kartleggingen.

– Vi ønsker å lette på kartleggingen og fremme profesjonens faglige vurderinger. Obligatorisk kartlegging av alle barn kan bli en tidstyv for ansatte i barnehagen og føre til mer byråkrati. Det er svært viktig å sikre et godt språkmiljø i barnehagene, men det blir feil å flytte de voksnes tid vekk fra barna ved å skrive rapporter, sier skolebyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap) til BA.

– Er det barn som har dårlig språkutvikling, har barnehagen plikt til å følge opp. Det føler vi oss trygge på at de ansatte gjør, fortsetter han.

Utdanningsforbundet fornøyd

Nestleder Tone Digranes i Utdanningsforbundet i Bergen sier til BA at byrådet viser tillit til profesjonen og fagpersonene. Hun sier at det er helt unødvendig å kartlegge barn som man som fagperson ser fungerer veldig godt.

–  Vi er ikke mot selve verktøyet Tras, men poenget er at det er fagpersonen som skal ta ansvar for hvilken metode man skal bruke, sier Digranes til BA.

Når saken skal opp i bystyret onsdag, vil også Høyre stemme for byrådets forslag.

Debatt