Økologisk brødmat. Brødene står nystekte når barna kommer i barnehagen og til suppelunsjen er det også laget grove rundstykker.

100 prosent økologisk på menyen

I Bellevue barnehage er ingen ting overlatt til fabrikken eller hermetikken. Her er all mat hjemmelaget og økologisk.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er i alle fall så nær som vi kan komme og være fullt ut økologisk. Vi ligger et sted mellom 95 og 100 prosent økologisk, sier eier Grethe Svinsøy.

Det holder uansett i massevis til at barnehagen har fått Debios serveringsmerke i gull. Det skjedde i januar i år, og er med det en av landets aller første barnehager som blir sertifisert i gull, hvor kravet er at minst 90 prosent av maten skal være økologisk.

I Bellevue har de alltid vært opptatt av sunt kosthold og fram til i fjor var rundt halvparten av maten økologisk dyrket. Så deltok de ansatte på økologifagdagen, ble kurset og reiste til København hvor de hentet inspirasjon fra det danske økomiljøet.

– På bilturen hjem fra Danmark var vi så inspirerte at bestemte oss der og da. Vi skulle bli en økologisk barnehage, sier Svinsøy.

Barnas medvirkning

Hun er selv utdannet kokk, ernæringsterapeut og faglærer i ernæring, helse og miljøfag og eier de to ernæringsbarnehagene Bellevue og Søly i Moss. Svinsøy lager det meste av maten i barnehagen - gjerne sammen med barna.

– Skal barna lære om mat og råvarer så må de være med på hele prosessen. Og de som er med og lager maten, spiser den også, sier Svinsøy mens hun forbereder dagens lunsj inne på kjøkkenet – brokkolisuppe.

Det er fortsatt tidlig morgen i Moss, men det er full aktivitet inne i den koselige sveitservillaen til Bellevue barnehage på Jeløya. Det dufter av nystekte brød i hele huset og rundt spisebordet i første etasje sitter småbarna og nyter frokost sammen med fagleder Ronny Mikkelsen.

Nystekte økologiske brød får barna servert hver morgen. For det siste Svinsøy gjør før hun drar hjem på ettermiddagen er å sette brøddeigen på kaldheving til dagen etter. Og det første som gjøres når de ansatte kommer på jobb, er å sette brødene i ovnen.

I løpet av året skal hun og ektemannen Kjell Ove Wølner også bygges en ny barnehage på nabotomta. Her planlegges en kjøkkenhage som vil brukes for å lære barna enda mer om økologi.

Mat som tema

Som ernæringsbarnehage er kosthold og gode råvarer en rød tråd gjennom hele barnehageåret og viktige pedagogiske verktøy i alt barnehagen gjør. Da barnehage.no var på besøk, var det tema fisk som sto på menyen. Begeistringen var stor da pedagogisk leder på småbarnsavdelingen, Danielle P. Hatlen, tok med seg en stor ørret inn til samlingsstunden.

Sofie, Iver, Espen, Vilmer, Alma og Olivia klapper i hendene og kikker begeistret på den store fisken som ligger på bordet. De stryker på den og lukter.

– Æsj, den er våt, sier Sofie og titter inn i munnen på fisken.

– Vil dere kjenne på øynene til fisken, spør Danielle?

– Det er klisset, sier Espen og tørker seg på buksa før Danielle åpner buken på fisken og lar ungene få studere hvordan den ser ut fra innsiden etter at all innmaten er fjernet.

Hun viser dem finnen og forklarer hvordan fisken beveger seg i vannet. Ungene følger nøye med. Spør og undrer og gleder seg stort til de senere i uka skal få smake fisken til lunsj.

– For fisk er kjempegodt, svarer de alle.  

I naborommet er Bodil Smedsrud i gang med samlingsstunden for de eldste barna. Også her er temaet fisk, og det er liten tvil om at barna kan mye om ernæring når hun spør hvorfor fisk er sunt?

– Fordi den gir oss masse energi. Den har både D-vitamin og Omega 3 i seg, kommer det lynkjapt fra Andreas.

– Hva er økologisk mat da?

– Den er sunn og ren og har ikke fått sprøytet noe i seg, forteller barna.

Ikke dyrere

Mange tror det er dyrt å være økologisk, men det er det ikke, skal vi tro Grethe Svinsøy.

– Det handler om å prioritere. Vi har kuttet ut mye på kjøtt og en del på fisk, og spiser mer frukt og grønt. Disse råvarene er det nesten ikke prisforskjell på, påpeker hun.

Samtidig er de opptatt av å lære barna og spise mye grønnsaker og introduserer dem jevnlig for nye smaker.

– Hos oss lærer de seg og like nye råvarer som de kanskje ikke ville spist hjemme.

 For fem hundre kroner i måneden får barna servert tre retter daglig som alle er økologiske og hjemmelaget. Til lunsj serveres alltid et varmmåltid. I tillegg er det fast bakegruppe hver onsdag som lager noe godt til mellommåltidet. I dag er det en gruppe fra småbarnsavdelingen som lager grove pizzasnurrer til to-måltidet.

– Vi er flinke til å planlegge og samarbeider med lokalbutikkene. Dersom det dukker opp nye økologiske varer blir vi spurt om de skal ta den inn. De vet hva vi står for.

Grethe Svinsøy er også opptatt av gjenbruk av mat slik at ikke barnehagen må kaste så mye.

– Når jeg planlegger ukemenyen lager jeg alltid mat som kan gjenbrukes dagen etter. Har vi laks på menyen en dag, så lager vi laksepålegg av restene.

I Bellevue er de dessuten flinke til å sørge for selvkost. I kjøkkenhagen er det både eple, pære og plommetrær, samt stikkelsbær og rips.

– Vi jobber på spreng med å høste inn hele sommeren og høsten. For oss er kortreist mat viktig for å bevare miljøet. Men det blir mye kos med alle godsakene fra egen hage utover høsten og vinteren, sier Danielle P. Hatlen med et smil.  

Mindre sykefravær

– At økologisk mat er sunt og bra for kroppen, er det vanskelig å være uenig i. Men det er oppsiktsvekkende å høre at barna i de to ernæringsbarnehagene i Moss nesten ikke har sykefravær.

– Vi har ikke noe dokumentasjon på at det er mindre sykefravær etter at vi gikk over til 100 prosent økologisk mat. Men vi ser at fraværet er lavere. Ungene våre er nesten ikke syke, sier Ronny Mikkelsen og får støtte fra sjefen selv.  

– Tilbakemeldingene fra foreldrene er at ungene holder seg veldig friske. Generelt virker det som om foreldre i dag er mye mer opptatt av kosthold. Og vi ser at de lærer mye av barna i barnehagen.

Eget pålegg

Det er ikke alltid like enkelt å få tak i økologisk pålegg. Derfor har Bellevue laget sin egen oppskrift på lakepålegg som ungene elsker på brødskiva. Her er oppskriften:  

Kjøkkengjengens økologiske laksepålegg:

250 gram laksefilet

8 ss majones

100g revet eple

1 ss sitronsaft ferskpresset eller fra flaske

1 ts havsalt

½ ts pepper

½ ts tørket dill eller ½ ss frisk kan sløyfes.

Bland alle ingrediensene sammen i en bolle og rør om før du skal servere pålegget.

Powered by Labrador CMS