Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune, Tone Tellevik Dahl (Ap).

Debatt: Høyre svikter Oslos småbarnsforeldre

I 18 år hadde Høyre sjansen til å sette barna først og gi alle barn mulighet til å gå i barnehage. Men det klarte de ikke, skriver byråd Tone Tellevik Dahl. Hun mener Høyres Saida Begum er modig som utfordrer byrådets barnehagepolitikk.

Publisert Sist oppdatert

Retten til barnehageplass har blitt utvidet med tre måneder etter at det rødgrønne byrådet overtok i 2015. Samtidig har barnehagekøen i Oslo gått ned. Likevel hevder Høyres Saida Begum i et innlegg på barnehage.no at køen har doblet seg på to år. Det er fordi Høyre-politikeren bruker tall som ikke stemmer. Det riktige tallet er at 900 barn stod i barnehagekø 15. desember 2016.

Hvorfor Begum både bruker feil tall og mener en ti måneder gammel kømåling er interessant nå, er vanskelig å skjønne.

Høyre kutter 800 barnehageplasser

Jeg synes like fullt det er modig av Høyre å utfordre byrådets barnehagepolitikk. For da Høyre tapte valget i 2015 hadde Oslo den laveste barnehagedekningen i landet, både målt etter fylke og målt etter storby. 5500 barn stod utenfor barnehagen, og i flere bydeler stod hvert femte barn utenfor.

Dette er ikke et resultat av en naturlig utvikling, men av dårlig barnehagepolitikk. En politikk som Høyre likevel viderefører i opposisjon, der de i bystyret nylig foreslo å kutte 800 barnehageplasser i Oslo frem mot 2019.

I 18 år styrte Høyre og de borgerlige partiene Oslo. I 18 år hadde de sjansen til å sette barna først og gi alle barn mulighet til å gå i barnehage. Men det klarte de ikke, verken når det kommer til barnehageplasser eller til kompetanse i barnehagen. Kanskje ikke så rart når vi samtidig vet at Høyre motarbeidet barnehageforliket, ikke ville ha bemanningsavtale for barnehagene i Oslo og også innførte et forbud mot å bygge offentlige barnehager i Oslo?

Samme krav til alle barnehager

Et slikt forbud har byrådet og Oslos nye politiske flertall opphevet. I skrivende stund har vi åtte offentlige barnehager under bygging i Oslo, og ytterligere åtte barnehager har snart byggestart. Vi er på god vei mot målet om 3000 flere barnehageplasser innen 2019.

De mange offentlige barnehagene bygges ikke fordi vi er mot private barnehager, men fordi Høyres kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ikke har villet gi kommunene mulighet til å stille de samme kravene til private som vi stiller til de offentlige barnehagene. For eksempel om kvalitet, kompetanse og bemanning. Det gjør at forskjellene i barnehagen øker, og at velgernes og partienes ambisjoner for barnehagen bare kan realiseres i annenhver barnehage i Norge, altså i de offentlige. Derfor er det god arbeiderpartipolitikk at byrådet lar 2 av 3 nye barnehageplasser i Oslo være offentlige.

Byrådet styrer barnehagepolitikken

I et forsøk på å tilsløre Høyres mangeårige svik mot småbarnsforeldre, prøver Begum nok en gang å koke ideologisk grøt om byrådets samarbeid med partiet Rødt. Hvordan kan det være Rødt alene som styrer barnehagepolitikken når det er Arbeiderpartiets eget valgløfte om 3000 flere barnehageplasser som faktisk gjennomføres i Oslo? Det er bred enighet på rødgrønn side om barnehagepolitikken. Vi har krevd inn eiendomsskatt for å nå våre ambisiøse mål for barnehagen, og vi er nå på god vei mot å løfte barnehagen i Oslo opp fra alle jumboplassene som Høyre-partiene syntes var god nok.

Barnehager for en ny tid

Når småbarnsforeldre sier at en trygg og god barnehageplass er viktigst for dem, så er det også viktigst for byrådet. Den vesentlige forskjellen mellom byrådet og Høyre er evnen til å bygge barnehageplasser og evnen til å heve kvaliteten i barnehagen. Det bør foreldre og potensielle foreldre merke seg. For en trygg og god barnehageplass kommer ikke av seg selv, men må aktivt stemmes frem av velgerne gjennom valg.

  • Innleggets forfatter Tone Tellevik Dahl (Ap) er byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS