I Alta har antallet søknader om barnehageplass økt med 74 fra i fjor til i år.
I Alta har antallet søknader om barnehageplass økt med 74 fra i fjor til i år.

Langt flere har søkt barnehageplass i Alta – kommunen klarer ikke å innfri

«For første gang siden lovfestet rett til plass i barnehage ble vedtatt, har vi i Alta ikke klart å innfri denne retten i første runde av hovedopptaket.»

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Alta kommune på sine nettsider. Kommunen har mottatt 74 flere søknader enn i fjor, for barn med lovfestet rett til barnehageplass.

Som konsekvens vil 33 foresatte ikke vil motta brev om tildelt plass i første runde. Og for fem barn med lovfestet rett til plass og samisk barnehageplass som første ønske, blir ikke dette ønsket oppfylt.

– Det er i hovedsak tre årsaker til at det er slik i år. 2021-kullet er stort, det blir gratis barnehageplass fra august og vi har fått en betydelig andel nye barn i barnehagene på grunn av bosetting av ukrainske flyktninger, forklarer kommunalleder for oppvekst og kultur, Bjørn Pedersen.

Når svarfristen går ut om en ukes tid får kommunen overblikk over ledighet som skyldes at foreldre takker ja til bytte av barnehageplass eller eventuelt takker nei til tildelt plass.

«Det må også vurderes om antall plasser kan økes i noen av barnehagene», skriver kommunen.

Leder for Hovedutvalg for oppvekst, kultur og integrering, Anita Håkegård Pedersen (Ap), gir uttrykk for at hun har vært spent på søkertallene, men skjønt at det ville bli flere søkere enn plasser. Hun legger imidlertid til at mye kan skje fram mot barnehagestart, og forsikrer at «dette skal vi takle».

Hovedutvalgslederen sier videre at den store utfordringen fremover blir rekruttering av personell i barnehagene, slik at man får gjenåpnet de avdelingene som ble stengt for et par år siden.

Powered by Labrador CMS